Резултати по време на изборния ден – забранени и в социалните мрежи

ОС към ЦИК: На 4 април да замълчим до 20 часа
31 мар 2021 21:50, Красимир Ангелов
25
Резултати по време на изборния ден – забранени и в социалните мрежи
Снимка: БГНЕС

В деня на изборите – 4 април, преди официалния край на изборния ден в 20 часа, е забранено на доставчиците на медийни услуги и социологическите агенции да публикуват данни от социологически проучвания, т.нар. екзит-пол, под каквато и да е форма. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Facebook, Twitter, Viber и YouTube на доставчиците на медийни услуги.

Това напомнят от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ОС на ЦИК), съгласно текстовете на Изборния кодекс.

"Общественият съвет призовава петте агенции, регистрирани в ЦИК за извършване на социологически проучвания в изборния ден, а именно Сова 5, Алфа Рисърч, Галъп Интернешънъл Болкан, Тренд и Mаркет Линкс публично да заявят, че няма да предоставят своите данни по време и начини, които предполагат или допускат нарушаване на закона. Когато поемат този публичен ангажимент, обществото ще знае, че публикуваните преди 20 часа в електронни медии или социални мрежи прогнозни резултати, „класации“ и др.под. не са от реални екзит полове, проведени от регистрираните в ЦИК отговорни социолози професионалисти, и ще ги игнорира", отчитат от ОС на ЦИК.

Наблюдатели и анализатори често отбелязват влиянието на публикуваните прогнозни резултати в хода на изборния ден върху поведението на гласоподавателите.

"Общественият съвет смята, че в рамките на само 13 часа изборен ден правото на информация може и следва да отстъпи пред правото на свободен избор на избирателите за управлението на страната. Купуването и продаването на гласове са престъпления, а парите не са всичко. На 4 април 2021 да замълчим до 20 часа", заявяват от ОС към ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
н вълчев преди 3 години
И кого лъжат като крият резултата! Лъжат Избирателите! Вместо да излязат Масово, и с гласа си да променят Резултата, да чакат 4 години до следващите Избори???? Простотия до шия!
17
0
 
1
 
! Отговори
Байчо преди 3 години
Явно вече е разрешено, щото *** от Дневник даже в канала си в Ютюб качват временни резултати.. От сутринта досега са качили 2 видеа... И в цялата тая поголовна манипулация на хора, ние си мислим, че правим съзнателен и свободен избор.. На баба му хуйката...
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй де-докато не натамъните резултатите според нуждите и потребностите на вожда, ни стон, ни гък. Когато всичко е готово и както трябва, ще ни кажат само.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦИК е готова с преброяването на бюлетините и с резултатите от гласуването, на все пак изчаква да премине изборният ден, преди да ги оповести...
14
0
 
6
 
! Отговори
до Soteto преди 3 години
Изборите в България стават все по-лесни. Може да са гадни, но са лесни. Хората ще избират между ГЕРБ и Опозицията. Слабата опозиция прави изборите гадни, но прозрачно лесни. Хората дали ще простят след 30 години ?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И не разбирам как един екзит пол може да повлияе на някого, освен евентуално да го амбицира да отиде до урните. А нали се норим за масовост?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18 като млада девойка
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общественият съвет смята, че в рамките на само 13 часа изборен ден правото на информация може и следва да отстъпи пред правото на свободен избор на избирателите за управлението на страната.-------Не разбирам логиката?Така или иначе, ще се намери начин и форма да се съобщават резултати. Пуснете ги да информират и накрая ще се види кой лъже най-много
10
0
 
1
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Изборите в БГ(2021) стават все по гaдни, особено в медиите и форумните им приложения!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общественият съвет как ще забрани на Калоян Методиев да ръси просmотии от "Рего" и да манипулира хората? М ?Те Рего не са регистрирани в ЦИК. Те са новоизлюпени точно заради тази цел. Нали го отиграха като театър? Методиев уж на тайната вечеря с Нинова и Радев като разбрал - баам уволнил Методиев. Циркаджииииии от Болшой театър. Те ще си ръсят лъжите не само в деня на изборите. Ще ги ръсят до президентските избори. Вчера Рего даде преднина 4% на БСП :D като подпоговка за пране на следващи лъжи.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Фб ще валят залози. Те ще ги забраняват? Кой ще ги хване ? те са фалшиви профили и ***. Нали цели *** фабрики се посториха за 1 година заради тези избори?Как ще стане? Службите свързани с Киберпрестъпност ли ще следи?
7
1
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Води ни,Партио,води ни...
6
2
 
6
 
! Отговори
не разбрах преди 3 години
Защо е тази забрана?
5
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПОБЕДА!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако изборите даваха право на избор, щяха да са незаконни
3
5
 
6
 
! Отговори
Разбрахте ли преди 3 години
Съдят шефа на ДАНС-Георгиев за тероризъм срещу Българи в полза на чужди държави и на лицата Гешев и Борисов!Жената която го съди е докладчик в ООН за БГ за свободата на словото!
2
1
 
3
 
! Отговори
5867 преди 3 години
прогнози, пресмятания, врачувания... Важното е да пуснеш бюлетината. Колкото повече, толкова по-трузно ще бъде за измама.
1
3
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
ГЕРБ води - баам в пандиза...