В наверечието на изборите ГЕРБ привлича избиратели извън десния център

ДПС отново се очертава да бъде трета политическа сила
152
В наверечието на изборите ГЕРБ привлича избиратели извън десния център
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ увеличава преднината си и регистрира подкрепа от 29.3 %, става ясно от експресно социологическо проучване на Изследователски център "Спектър" относно нагласите за предстоящия вот за народни представители, проведено в периода  на 24-30 март 2021 г. сред 724 лица.

"Увеличаването на преднината на ГЕРБ най-вероятно е резултат от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат и на десния център. Дори по-строгите мерки поради COVID-19  не доведоха до ерозия, а напротив до покачване на доверието с 2 %. Ако не се случи нещо непредвидено до края на кампанията, е възможно разликата между ГЕРБ и БСП да се увеличи", отбелязват от "Спектър".

Още по темата

БСП  се ползва с доверието на 23,20% от българските избиратели.  Партията на Корнелия Нинова повишава с 1% подкрепата си в сравнение с предишното допитване на изследователски център „Спектър“ в средата на кампанията. Това обаче е недостатъчно, за да разчита на изборна  победа. Последното послание на г-жа Нинова към избирателите - за 100-те дни на управление, ако спечели политическото състезание, не достига до по-широк кръг от другите политически групи, изтъкват от изследователския център. И допълват: "В посланието изобилства от думата „ако“, което не е мотивиращо по никакъв начин за българския избирател в настоящата политическа реалност. БСП търпи негативи и заради състава на своята депутатска листа. Тук се случва обратният процес, който се случи при ГЕРБ. Изобилие на партийни апаратчици в листите, които нямат авторитет и популярност сред гражданите. За това и столетницата не може да се превърне в притегателен център за желаещите промяна".

ДПС отново се очертава да бъде трета политическа сила. 12,40% споделят подкрепа за новия политически подход на партията. "Вкарването на млади хора от младежката структура на водещи и избираеми позиции откроява движението в политическите дебати. Партията на Карадайъ води разговор за перспективите и предизвикателствата пред България, което я отличава от останалите претенденти за българския парламент", отбелязват от "Спектър".

„Има такъв народ“ регистрира понижение - 11,00%. "Това се дължи най-вероятно на решението да не участват в политическите дебати и може да се окаже много сериозна грешка, която да доведе до разочароващи резултати за новата формация. Напускането на областни координатори на партията нанесе имиджова щета за Слави Трифонов и неговите сценаристи. Окончателният резултат за тази формация е трудно прогнозируем, защото няма твърдо електорално ядро, а профилът на нейните потенциални избиратели е на хора, които по правило не гласуват или често менят своите политически нагласи", изтъкват от изследователския център.

„Демократична България – Обединение“  не успява да отбележи сериозен ръст, но пък изглежда сигурен участник в новия парламент. За хората на Христо Иванов ще гласуват 5,3%. "Некоординираните послания, които излъчват двама от нейните лидери - Атанас. Атанасов е за коалиране с БСП, а Христо Иванов е против – както и залитанията в прекалено либерал-прогресистки посоки по-скоро отблъсква част от десния вот, който се ориентира към “по-малкото зло” в лицето на ГЕРБ", посочват от "Спектър".

От изследователския център отбелязват още, че се очертава интересна битка за партиите, които са около 4% бариера. Регистрира се ръст на „Воля -НФСБ“ - 4,7%, както и на ВМРО – 4.2%. "Тяхното влизане в парламента ще зависи главно от избирателната активност и от способността им да мобилизират своите симпатизанти да отидат до урните. “Изправи се! Мутри вън” е на ръба с 3,8%, като евентуалното влизане на тази формация в парламента ще зависи главно от привличането на разочаровани привърженици на БСП", на мнение са от изследователския център.

Половината избиратели отговарят негативно и са на мнение, че кампанията в условия на пандемия е слаба - 37% и много слаба - 15%. Всеки пети описва кампанията като добра и само 8,4% като много добра. "Това показва, че партиите трудно се адаптират в новите условия за агитация и срещи със симпатизанти. Много малко политици успяха да се включат с послания в социалните мрежи и да достигнат по го-голям брой хора", пише в проучването на "Спектър".

От него ясно още, че намалява броят на колебаещите се дали да гласуват. Това означава, че партиите са успели да достигнат до своите избиратели по един или друг начин, независимо от затрудненията, предизвикани от противоепидемичните мерки, коментират от "Спектър".

46% от участниците в анкетата са сигурни, че ще гласуват на предстоящите избори, което в тотален брой означава около 2.5 милиона души. Не са решили дали да гласуват 5,7 %, а не са сигурни, но може да променят решението си, са 2,4% от анкетираните. Твърдо декларирали, че няма да гласуват са 41,9%. За 4% от хората в тази група има вероятност да се откажат от гласуване в последния момент. "Това означава, че изборната активност може да нарасне значително при подходящи условия и силна мотивация в последния момент", изтъкват от изследователския център.

Половината респонденти отговарят, че коронавирусът няма да ги спре да отидат пред урните в неделя. Само 2 % определят тази опасност като голяма, а 4% като малка. Това потвърждава, че голяма част от респондентите са решили за кого ще гласуват и ще отидат да пуснат гласа си в неделя, независимо от извънредната
пандемична обстановка, посочват от "Спектър".

Мнението на респондентите относно предприетите мерки от правителството срещат голямо неодобрение - 61%. За 22% по-строгите мерки са логични и ги одобряват. Въпреки негативното отношение към последното затваряне на държавата, това не се отрази имиджово на управляващите и не понижи доверието към ГЕРБ, пише още в проучването.
******
Изпълнител на проучването е Изследователски център „Спектър“ с ръководител Петко Петков, доктор по социология. Възложител е Институтът за модерна политика.

Паспорт на проучването:
Извадка: Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 724 лица от цялата страна.
Метод на събиране на информацията: CATI, Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.
Период на проучването: 24.03. - 30.03.2021 г.
Дата на първа публикация: 31 март 2021 г. - фейсбук страница на ИЦ „Спектър“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дневник, ха да престанете с маниполативните си статии, не се връзваме, пътници са, намерети си друга хранилка
100
2
 
2
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Еми да си го караме постарому и да бъдем крадени това ли предлагаш ?
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
138 Химлер ,Бойко че не става е ясно ,но опозицията хептен е гола вода и е куха.
98
8
 
7
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
ИСКАТ ДА НИ ВТЪЛПЯТ НЯКАКВИ РЕЗУЛТАТИ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РЕАЛНОСТТА, ЗА ДА МАНИПУЛИРАТ ПО-ЛЕСНО ВОТА! ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ, ИМАЩИ ПРАВО НА ГЛАС, В ТОВА ЧИСЛО И МАЛЦИНСТВАТА ДА ГЛАСУВАТ ПРОТЕСТНО СРЕЩУ МРЪСНАТА ШАЙКА НА ГЕРБ! 200 ЛЕВА ЗА ГЛАСА ВИ НЯМА ДА ВИ ОПРАВЯТ ЖИВОТА, НО АКО ГИ ИЗХВЪРЛИМ ОТ ВЛАСТТА, МОЖЕ И ДА УСПЕЕМ ДА ПОПРАВИМ ДЪРЖАВАТА! НЕКА ОСИГУРИМ БЪДЕЩЕ ЗА СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛО КЪСНО! ДОЛУ МАФИЯТА И ВЪРХУШКАТА ОТ ГЕРБ,ВМРО,ДПС,ВОЛЯ,НФСБ! ВЪЗРАЖДАНЕ С НОМЕР 5!
97
7
 
6
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Бойко Борисов да не би да се явява на диспути ? Неговия резултат защо остава висок. Властта продължава да се раздира от скандали, но те влияели видиш ли на извънпарламентарни партии , а не на такива от крадливата шайка. Можете да си заврете проучването при интимните места и да спрете да облъчвате народа с лъжи!
96
6
 
4
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Значи според логиката на проучването, партията на Слави регистрира понижение, защото не се явява на дебати, а партия ГЕРБ, за която от американския департамент казаха, че свободата на човека е силно застрашена, че Пеевски е част от олигаристичната управляваща шайка и след вчерашния аудио файл на разговор между Ламбовски и председателя на ББР, увеличава своите резултати. Искам да попитам каква е логиката. Още повече, че Тиквата от Банкя се готви за нов мандат, а изобщо появи ли се за дебат този?
95
2
 
8
 
! Отговори
БЕН преди 3 години
Без просташки заглавия като ИМА ТАКЪВ НАРОД
94
1
 
13
 
! Отговори
нострадамус преди 3 години
Който гласува за *** милионерка е без мозък.Вече няма партии с идеология, има индивиди борещи се за влас и не служещи по никакьв начин на народа.
93
4
 
6
 
! Отговори
MmAaHh преди 3 години
Това някаква платена реклама ли е?
92
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, МАФИЯ в един момент ще трябва да изберете. Да излезете навън, да се заразите и умрете или цял живот да сте затворени. Да, поръчвате 13 год момиченца като Румяна, която я отвлякохте от училище в София. Само за да има някой при вас МАФИЯ докато сте затворени. Да ще я насилвате във вашите специални гаражни помещения. Ще ви омръзне да бъдете педофили. Ще минат години. Сигурно ще отвлечете още много деца. Накрая, обаче ще ви стане ясно, че БОГ НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕ.МАФИЯ КУПУВА ИЗБОРИ С МРЪСНИТЕ
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,МАФИЯ пак ще купи изборите. Да, пак ще цицат държавни пари. Пак ще има ремонт на ремонта, къщи за гости, частен плаж, ктб,пеевск,доган,пачки с мaнги,шкафчета, метоороложки и т.н.И КАКВО ОТ ТОВА? МАФИЯ, НАКРАЯ КОРОНА ВИРУСА ЩЕ ВИ ХВАНЕ. БОГ ЩЕ СЕ РАЗПРАВИ С МАФИЯТА. ЗАЩОТО БОГ Е КАЗАЛ, ЧЕ ТАЗИ ЗЕМЯ Е ЗА КРОТКИТЕ И СМИРЕНИТЕ ПО СЪРЦЕ.МУТРИ НЯМАТ МЯСТО В НОВИЯ СВЯТ.
90
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб не е нито лява, нито дясна. Авторитарна и силова партия е и в момента е задвижила многомилионния механизъм за купуване на изборите. В навечерието на изборите, къде с подкуп, къде със заплаха/принуда се осигуряват гласове. Коя медия в България би имала смелостта да го осветли?
89
0
 
3
 
! Отговори
6 преди 3 години
Абе и мене нещо м е влече ама то ме било сърбяло.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПомнещА то пък при Слави от мутренските среди хич не са стари муцуни,Кунева,Капон и т.н.А Слави вече си е разпродал партията на парчета на крадливи олигарси.Него го интересува лапачката.
87
11
 
16
 
! Отговори
венци преди 3 години
След записа с Мавродиев би трябвало още днес Гешев да арестува Борисов,Доган и Пеевски.За какви избори говорим.Управляват ни откровени престъпници.
86
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкича мачка пак!
85
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък в листите на герб изобилие от ткпткп ,калинки и обикновенни тъпунаргери - ниско наведени за подхвърлена плячка ,без глас ,без лице - целуват ръка и лапааат
84
10
 
18
 
! Отговори
Тангра преди 3 години
12 години стигат.Време е за промяна.Хайде мъката да приключи
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оранжевите маски вече се появиха.
82
8
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 117 Май си се хванал на въдицата на ГЕРБ а?-:) Виж момче.Този номер на Борисов на тези избори.С лозунга.Да " смачкаме БСП" НЯМА ДА МИНЕ този път! Ти разбираш ли,че на тези избори,изобщо Не става думаa ,за тези 2 партии?!-:) Хайде като за домашно си помисли до деня на изборите!-:))))