Бойница - най-малката и бедна община в ЕС през погледа на англичанин и ирландка

Как изглежда тя в дните преди избори 2021?
34

Това е една история за  Северозапада - такъв, какъвто е. Тук бедността е навик, а платената работа – малък празник. И ако някога в село Бойница е кипял живот, то днес мястото носи мрачната слава на най-малката и най-бедна община в Европейския съюз.

И макар че влизат в статистиката на Европа, хората тук са далеч от европейските стандарти. Ковид-19 не ги притеснява, защото няма кой да го донесе. Останали са само пенсионери, а младите отдавна са поели на запад.

"Ние останахме по-дъртите кадри в село, преживяваме, децата ни са по чужбина. Докато имаше работа седяха, сега като няма работа, хванаха по чужбина, всичките се препитават там", разказа жителка на село Бойница.

И докато едни търсят спасение на Запад, други избират чара на Изтока. Така преди няколко месеца в Бойница се озовават англичанинът Алистър и ирландката Жанет. Избират тишината и спокойствието в Бойница пред големите възможности в Англия.

Още по темата
И така бедният северозапад  ги приютява. Твърдят, че в Бойница се открили свободата и истинския смисъл на живота.

"Не е много зле през зимата, прекрасно е през лятото. Много приятно местенце, тихо е. В Англия живеехме на главен и натоварен път, адски шумно е, страшно много хора има – просто не е приятно място", отбеляза Алистър.

"Може да има бедност тук, но е свободно. Хората тук са откровени, директни, докато хората в Англия - не", посочи Жанет.

Според Алистър и Жанет хората, които бягат от тук, за да отидат в чужбина, но не знаят, че на запад луксът е илюзия.

"Те мислят, че е има повече възможности там, че животът ще е по-добър. Някак си имам чувството, че вярват, че улиците в Лондон са покрити със злато – но те не са. Можеш да изкараш 100 хил. паунда, но ще платиш 50 хил. паунда за наем, 20 хил. паунда за такси, така че като теглиш чертата едва ли изкарваш толкова много пари", категорична е англичанката.

Чужденците от Бойница вече имат поглед и върху държавата. И докато 53-годишният Алистър признава, че не се интересува от политика, то  46-годишната Жанет би гласувала в България, ако има възможност.

В същото време в Северозапада местните се чувстват като чужденци. Чувстват се забравени дори от Бога, но знаят какво искат от следващия парламент. "Загиваме, а най-хубавата земя в България е тук", каза възрастен българин от с. Бойница.

В навечерието на изборите всички в Бойница се замислят за проблемите в малката община. И докато гостите си пожелават конкретни неща като повече образовани хора и по-малко боклук, то местните имат една мечта - държавата да върне децата им в България.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТ държави извън Европейския Саюз не се интересувам
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат собствени къщи земя, поля, домашни, животни, наденици, сиренинека да е лошо на бат ти Гошио
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само клошари от англия идват тука !
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Спокойният и скромен живот носи повече радост , отколкото търсенето на успеха , което е свързано с постоянно безпокойство '' - А. Айнщайн
23
4
 
6
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Не щяхте да ядете асфалт,щот кому нягите начело с нинова ви набиваха мантрите в *** червени манерки и изостанахте от югозапада,който се осмели да пожелае да пробва как са нещата с асфалта!!Е сега са по добре и от някои европейски държави!!не може да настъпваш червени мотики 70 години,да гласуваш за едни и същи червени крадци и изедници и да очакваш,че някой ще го е еня за простотиите ти,които сам си надробил!Живота е отговорност на всеки един!За добро или зло е само един и връщане назад няма
22
10
 
7
 
! Отговори
Трол преди 3 години
31 години БКП какво да очакваш!
21
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето БСП три пъти фалира България през този период.
20
13
 
11
 
! Отговори
Бойчо преди 3 години
Най много ГЕРБ да им направи стадион или балетна зала, да се хвали с това и да си пълнят джобовете.
19
14
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Не БСП, а ГЕРБ управлява. ГЕРБ са отговорни за състоянието на хората, не БСП. В предишни времена хората тук бяха много повече и живееха много по-добре от сега под властта на ГЕРБ.
18
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Години наред жителите на тази община гласуват за бсп. Естествено че ще бъде най-бедната община. Какво друго очакват жителите там?
17
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангичанката си го каза. Богати в Англия няма да станете. Не че в другите държави от европа ще станете. Пълна илюзия е че на запад по добре се живее. Може да се каже че е по уредено хората не си хвърят от.падъците където им падне. И при тях политиците крадат но държавите са богати и народа не го усеща. А при вас тиквата си пълни шкафчето а вие гладувате и неможе да си платите надутите сметки за ток вода и парно. А пък картофова ви направи билетчета 1.60 лв да одите пеша за здраве.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ела да живееш в Северозапада и бъъързо ще разбереш.....
15
8
 
16
 
! Отговори
михаал преди 3 години
Наложи ми се да пътувам през последните година- две до северозапада, ( аз съм от югозапада) но не приемам тези райони земя да пустеят (около Врацаааааа) и да казваме че няма работа. И се питам защо в СОФИЙСКОТО поле и Тракия нивите зеленеят и хубавеят а в северозапада освен бурени и жалби друго няма.
14
4
 
10
 
! Отговори
Бойко Харам преди 3 години
Ми кметицата е от наще, кат не ви аресва си одете пеш я съм ви асфалтирал 3 км кво сакате повечи
13
2
 
17
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
До Виго 10. Да, батковото. В Испания сме от 22годинки.А информирай се малко повече ти за тази иначе готина страна. За такива селца има и програми за завръщане на млдади хора. Имаа желаещи и някои са се установили вече .....Чети, гладай испанска телевизия, а не чалгите на Слави и сълзливите турски сериалчета...
12
3
 
20
 
! Отговори
Бойник преди 3 години
Това е световен процес. След края на селскостопанския строй, всеки млад търси перспектива в по-голямо населено място. Дядото за какъв завод мечтае? Кой ще работи в него? Как ще се стига дотам? За жалост, има много хора, които са с носталгия по едно безвъзвратно отминало време.
11
7
 
5
 
! Отговори
гошо преди 3 години
Тая двойка алкохолици как се издържа ,да не са някой английски пенсионери с по 800 лири пенсия
10
7
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Сериозно ли сравняваш Испания с България или нещо аз не разбрах?
9
6
 
9
 
! Отговори
Виго преди 3 години
До 7 виждал си ти Испания през крив макарон. Ама от нещастници и комплексари
8
8
 
9
 
! Отговори
До8 преди 3 години
Зависи от гледната точка. Аз работя в чужбина заради достойнството на труда ми, което получавам там.