Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април

Делото във ВАС беше образувано по жалба на ЦИК
53
Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април, реши  тричленен състав на Върховния административен съд.

С него беше оставено без уважение искането да спре действието на указанията на Централната избирателна комисия, с които беше забранено видеозаснемане и излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден.

Делото във ВАС беше образувано по жалба на ЦИК и е против решението на Административен съд - София град, с което беше разрешено да има видеонаблюдение. Със свое решение от 15 март 2021 г. Административен съд София – град разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.

Предвид засиления обществен интерес и близката дата на изборите, Върховният административен съд насрочи при съкратени срокове делото за разглеждане в открито съдебно заседание. По време на заседанието днес жалбоподателите направиха възражение срещу даване ход на делото, тъй като не е изпълнено законовото изискване за уведомяване на страните в 7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание. В съдебната зала Комисията за защита на личните данни от своя страна поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни. Поради тези причини съдът отне даде ход на делото по същество и то беше отложено за 14 април 2021 г.
Решението подлежи на протест пред петчленен състав на същия съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: видеонаблюдениевасцик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
15
 
! Отговори
мак преди 3 години
това е по нареждане от джипка. т.лупа и шайката на всяка цена искат да се задържат на власт, дори и със шмекерии. Те имат най-много да губят, кинти от Европа в бъдеще, безнаказаност докато са на власт, затова не искат наблюдение.
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В мафиотска държава толкоз.
2
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега как сме били без видеонаблюдение!
1
9
 
21
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
Гответе се за шменти капели