Рожденици гласуват за пръв път на изборите в неделя

Най-възрастните избиратели са столетници
2
Рожденици гласуват за пръв път на изборите в неделя
Снимка: БГНЕС

Рожденици за първи път, но и столетници имат право на глас на изборите в неделя.

Например най-възрастният избирател в община Дупница е 102-годишен мъж от село Червен брег. Той е роден през 1919 година. За първи път в неделя ще гласуват 105 младежи от общината, навършващи 18 години от началото на годината до момента, съобщиха от общинската администрация в Дупница. Към днешна дата с право на глас в общината са 40 780 души.

Четирима рожденици, които в деня на вота - 4 април, навършват 18 години, ще гласуват за първи път в Добрич, съобщиха от общината. Очаква се правото си на глас да упражни и най-възрастният избирател, роден през 1921-а, който след няколко месеца ще отбележи 100-годишен юбилей.

В областния град бюлетина за новия парламент могат да пуснат 82 708 души. Сред определените общо 132 Секционни избирателни комисии ще има секции и в Многопрофилната болница за активно лечение, Дома за стари хора, следствения арест, предаде БТА.

Предвидени са и подвижни избирателни кутии, с които ще бъдат обходени по домовете им 40 избиратели под карантина, 29 гласоподаватели с увреждания, както и пациентите с ковид в болницата. В 125 СИК избирателите ще могат да упражнят вота си с машина.

Двама столетници в Сливенска област са в избирателните списъци. Единият, който през януари е навършил 101 години, е от село Градско, а втората е стогодишна жена от село Мечкарево, и двете села в община Сливен.

Около 300 ще бъдат секциите в 21 МИР-Сливен, като във всяка община ще бъде образувана по една подвижна за избирателите с увреждания, в трите болници МБАЛ "Иван Селимински", МБАЛ "Хаджи Димитър" и Военната болница в Сливен ще има по една секция за отделенията с ковид болни. Допълнителни секции може да бъдат разкрити и в Женския затвор и следствения арест. В 248 секции ще се гласува с машини, които се очаква те да пристигнат на 1 срещу 3 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: парламентарни избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А умрели ще гласуват ли....
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да са живи и здрави още 100 г.!