Защо е невъзможно да има дебат между политическите лидери?

Какво следва след изборите?
4 апр 2021 14:49, Ния Христова
35
Нов политически пъзел, избирателна активност и какво следва след изборите?
 
Такъв лидерски дебат - примерно между първите четирима - е невъзможен, защото те живеят в различни паралелни реалности. Не бих казал, че става дума за война между институциите, а за конфликт между премиера и президента. Млад политик, какъвто е Радев, гради имидж на базата на отрицанието. Това каза в Изборното студио на Bulgaria ON AIR политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев.
 
Според него проблемът идва, когато дойде време за избори, в които се гласува не "анти", а "за".
 
"Спекулираше се много с избирателната активност, че ще бъде ниска, но аз смятам, че това няма да е така. Не вярвам на тези избори да гласуват по-малко от 3 милиона души. Живея в квартал със застаряващо население, но видях хора над 80 г. да излизат да гласуват днес. Възрастните хора масово си гласуват - след като те не се изплашиха, едва ли по-младите ще се стреснат", подчерта още Стойчев.
 
От думите му стана ясно, че е нормално да има проблеми с машините и добави, че трябвало да се прилага едната технология - машинно или чрез хартиена бюлетина, защото щели да последват много грешки и евентуално оспорване на резултата. Използването на двата начина на гласуване паралелно създавали само проблеми.
Още по темата
 
"Посланията бяха насочени към избирателите на отделните партии. Фокусът беше за запазване на електоралните възможности и да не загубят вече привлечените гласове. В този смисъл кампанията беше завършила преди да започне", каза в ефира на Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков. 
 
Според него последните проучвания показали по-голяма разлика между първия и втория. 
 
"Всеки ще си получи дяла, но той няма да е достатъчен да събори първия. Избирателната активност не е проблем, защото няма долен праг. Въпросът е, че няма да има достатъчна тежест сред обществото. Сигурно активността ще е по-ниска от предни избори, защото доста хора ще се изплашат", подчерта събеседникът.
 
"Винаги ще има човешки фактор при вота и той е свързан с натрупаната умора по време на часовете за гласуване", допълни Киряков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото някои от тях са тотално неграмотни.