Правителство на малцинството - реална възможност ли е?

Способен ли е Слави Трифонов да направи очакваното чудо?
Обновена: 5 апр 2021 22:50 | 5 апр 2021 22:38, Веселина Йорданова
108

"Много срезове се правят, от сутринта социолозите казват, че са победили хората, които искат промяна. Хайде да сме коректни в "промяната" - 51% към 18:00 са гласували за партиите на статуквото. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Останалите 31% са гласували за партии, които са относително, защото вече са били играчи в парламента, нови партии - Мая Манолова, "Демократична България" и Слави Трифонов. Изводът, само от числата, е, че статуквото е повече от промяната. Темата дали статуквото може да направи правителство е друга, и тя е свързана с други мантри, съобщавани преди това. Но реално ако пожелае, статуквото прави правителство, но то не иска", посочи тя.

Още по темата
Заедно с политолога Христо Панчугов те коментираха резултатите от изборите и какво се задава на българския политически хоризонт.

"Какъв е профилът на тези, които гласуваха за промяната - млади хора, живеещи в села или малки населени места, хора, живеещи в чужбина, хора с образование или без, но дори да имат - то не може да се определи като добро и качествено. Образованието у нас не е съобразено с нуждите на бизнеса и работната ръка на страната. Тези хора примерно живеят в Северозападна България, техните родители работят да кажем в Испания и им пращат пари, а те не искат да работят. Това е едната част. Другата част са низвергнатите -  там са Българите в чужбина, които не са щастливи, бленуват за родината, там са тези, които от 90-те досега никой не им е обърнал внимание. Те не гласуваха за политика. Гласуваха за един мълчалив човек, Слави, които им даде малките моменти на веселие чрез музиката", смята Христова.

"Ако гледате статуквото като управление в този му вид, то ще получи 1/3 - 1/4 в рамките на този парламент. Всичко друго отива за партии, които не са били част от управлението. В този смисъл има много ясно заявено желание за промяна. Проблемът е, че нямаше отговор на търсената формула в рамките на политическата кампания и водещите политически лидери. Слави Трифонов е свързан по-скоро с протестния вот и с желанието да се отхвърли системата. Безизходицата, в която се намираме, е заради липсата на идея как изглежда тази промяна", каза от своя страна Христо Панчугов.

По думите му Слави Трифонов нямаше послания, но не нарочно.

"Слави ще му бъде връчен мандат. Само заради този факт, той ще трябва да каже как ще изглежда политическата му визия. И ще трябва да позиционира депутатите си, които ние не между друго въобще не познаваме, по оста ляво-дясно", добави политологът.

Проф. Христова смята, че е абсурдно, че хората се радват само на факта, че Трифонов ще проговори.

"Ние не сме в полето на политическо, а само в полето на ирационалното. Удовлетворяват се само нива на първични емоции. Какво следва, след като си начешем първичните емоции? Правителство на малцинството е реална възможност. Както и някакво правителство, което даде промяна на закона за изборите. Примерно това би могло да бъде реална цел. Сега опираме и до психологията на Слави Трифонов - той е едно голямо его, което е очаквало да бъде първо, и той е загубил в собствените си очи. В контекста, в който той се намира психологически, може да постигне нещо, което той счита за смислено, и това може да изиграе мотивационна роля", смята тя.

Политологът изрази друго мнение:

"Силно се съмнявам, част от харизматичността на един лидер е да обещаеш чудо. Той не е обещал чудо. Аз не мисля, че той е и способен да направи чудо".


108
Още от Избори 2021
Димитър Недков: Изборите промениха модела
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
ВУК ВИЕ преди 1 седмица
Както е известно ГЕРБ предлага на всички да са в коалиция с него. Обаче БСП е единствената, която ВИНАГИ досега, сега и за в бъдеще ще им отказва. Затова тая """"професорка""""" без изискуемите публикации в НАЦИД НО ПЪК Е ГЕРБЕРКА ВАКА ВИЕ, ТАКЪВ ВОЙ НАДАВА... КОКАЛА- КОКАЛААА-КОКАЛААУУУУ-ВУУУУК
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в НАУКАТА ГРОБ СЪТВОРИ ТАКИВА АНТИПРОФЕСОРИ, ТЕ НАВСЯКЪДЕ СЪТВОРИХА СРАМ И ПОЗОР. БСП Е ОПОЗИЦИЯ КАКО ГЕРБАВАААА
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В НАЦИД НЯМА ТАКЪВ ПРОФЕСОР А САМО СРЕД СЛУГИТЕ НА ГЕРБ
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая приши и БСП към управляващите (статуквото), но не ги допускаха до чекмеджето....
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
Касим Дал в интервю за Миролюба Бенатова каза, че личните карти на хора от етносите, работещи в Германия, са били в България. Можело някой вместо тях да гласува тук.
77
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За мен вариянтите са два - управление на троината клалиция - мая , слави , христо от -дб или нови избори на които - слави вероятно ще бьде пьрва политическа сила
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антоанета Христова коя беше тая преди герб....зироу. Сега пудел номер едно на Баце.
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ББ вместо да чака да цъфнат налъмите, да подава оставка. Нито една партия няма да се съгласи да се коалира с него, нито да състави експертен кабинет. Бързият влак за ГЕРБ отмина.
74
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Тази трябва да се откаже от професорската си титла. Статуквото е ГЕРБ заедно с ВМРО и НФСБ като патерици на ГЕРБ. Промяната е отстраняването на ГЕРБ от властта. БСП и ДПС не са статуквото. Хората гласуваха за промяна, а не за статуквото..
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Положителен изход за първи мандат е почти изключен. За Сл.Тр. настава часът на истината: или се ангажира да състави кабинет, или минава на втори тур със силно намалял рейтинг. За ББ, разбирай ГЕРБ, се задават тежки времена. Когато можеше да подаде оставка (август м.г.) той се насландисваше като ром на ....., сега е късно. И пак се опитва да се извърта, сикаджията му със сикаджия...
72
3
 
6
 
! Отговори
До 88 преди 1 седмица
Направиха фслшификации. Това им е патент.
71
0
 
5
 
! Отговори
До 84 Фашизъм преди 1 седмица
Много са прави коментиращите с ти си " калинка" на държавна хранилкс та за тскивс като тебе нямс нужда да се разхишават средства за лагери а директен разстрел и заривсне с багера
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересна работа, последните 10% преброени вота са били само за ГЕРБ и ДПС, на другите процентите не мръднаха.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напълно реална възможност е да има правителство на малцинството. Ако герб се опитат да съставят правителство с дпс ще има протести и то не мирни като миналогодишните
68
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Пак слагате каруцата пред коня! Първо, нека видим как ще се държи Трифонов в новия парламент, каква заявка ще направи, какво изобщо ще каже! До сега единственото ,което сме чули от заместващият го Тошко Йорданов е, че с Герб, БСП, и Дпс коалиция нямало да правят!
67
4
 
5
 
! Отговори
хах преди 1 седмица
С чудеса нито се правят стабилни правителства!
66
7
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 1 седмица
Забравяш Простия с Жипката
65
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма, как държава с толкова пpocт народ да просперира ...
Там, където властва чалгата...нищо друго не вирее.
64
16
 
11
 
! Отговори
Iozeff преди 1 седмица
До Ани
А другарят борисоффф се сношава с доган и пълни шкафчето с пачки и кюлчета! Аферим!
63
14
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 седмица
До Анонимен
найвно...Борисов е изпълнител...началниците му са ни целта,борисов е бушон...виждали сме го,системата е за разрушаване и началниците от ДС и КГБ наложили са основните ни врагове...Борисов е пешка чупеща стоики...и путин го прави...обаче зад тях стоят КГБ...с огромни възможности и ...кръвожадни ***.а са...убиват с химикали...плащат на анархисти и расисти...купуват държави...ИЕ е пример...световна тайна е ЗЕП са им зависими/западно европейски политици/...нечовешко е...