Правителство на малцинството - реална възможност ли е?

Способен ли е Слави Трифонов да направи очакваното чудо?
Обновена: 5 апр 2021 22:50 | 5 апр 2021 22:38, Веселина Йорданова
108

"Много срезове се правят, от сутринта социолозите казват, че са победили хората, които искат промяна. Хайде да сме коректни в "промяната" - 51% към 18:00 са гласували за партиите на статуквото. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Останалите 31% са гласували за партии, които са относително, защото вече са били играчи в парламента, нови партии - Мая Манолова, "Демократична България" и Слави Трифонов. Изводът, само от числата, е, че статуквото е повече от промяната. Темата дали статуквото може да направи правителство е друга, и тя е свързана с други мантри, съобщавани преди това. Но реално ако пожелае, статуквото прави правителство, но то не иска", посочи тя.

Още по темата
Заедно с политолога Христо Панчугов те коментираха резултатите от изборите и какво се задава на българския политически хоризонт.

"Какъв е профилът на тези, които гласуваха за промяната - млади хора, живеещи в села или малки населени места, хора, живеещи в чужбина, хора с образование или без, но дори да имат - то не може да се определи като добро и качествено. Образованието у нас не е съобразено с нуждите на бизнеса и работната ръка на страната. Тези хора примерно живеят в Северозападна България, техните родители работят да кажем в Испания и им пращат пари, а те не искат да работят. Това е едната част. Другата част са низвергнатите -  там са Българите в чужбина, които не са щастливи, бленуват за родината, там са тези, които от 90-те досега никой не им е обърнал внимание. Те не гласуваха за политика. Гласуваха за един мълчалив човек, Слави, които им даде малките моменти на веселие чрез музиката", смята Христова.

"Ако гледате статуквото като управление в този му вид, то ще получи 1/3 - 1/4 в рамките на този парламент. Всичко друго отива за партии, които не са били част от управлението. В този смисъл има много ясно заявено желание за промяна. Проблемът е, че нямаше отговор на търсената формула в рамките на политическата кампания и водещите политически лидери. Слави Трифонов е свързан по-скоро с протестния вот и с желанието да се отхвърли системата. Безизходицата, в която се намираме, е заради липсата на идея как изглежда тази промяна", каза от своя страна Христо Панчугов.

По думите му Слави Трифонов нямаше послания, но не нарочно.

"Слави ще му бъде връчен мандат. Само заради този факт, той ще трябва да каже как ще изглежда политическата му визия. И ще трябва да позиционира депутатите си, които ние не между друго въобще не познаваме, по оста ляво-дясно", добави политологът.

Проф. Христова смята, че е абсурдно, че хората се радват само на факта, че Трифонов ще проговори.

"Ние не сме в полето на политическо, а само в полето на ирационалното. Удовлетворяват се само нива на първични емоции. Какво следва, след като си начешем първичните емоции? Правителство на малцинството е реална възможност. Както и някакво правителство, което даде промяна на закона за изборите. Примерно това би могло да бъде реална цел. Сега опираме и до психологията на Слави Трифонов - той е едно голямо его, което е очаквало да бъде първо, и той е загубил в собствените си очи. В контекста, в който той се намира психологически, може да постигне нещо, което той счита за смислено, и това може да изиграе мотивационна роля", смята тя.

Политологът изрази друго мнение:

"Силно се съмнявам, част от харизматичността на един лидер е да обещаеш чудо. Той не е обещал чудо. Аз не мисля, че той е и способен да направи чудо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 18 А кой ще те храни ако го затрие?
12
14
 
8
 
! Отговори
Нищо смислено преди 3 години
Орел рак и щука. Ще има избори. Слави ще спечели и ще изгради икономически тигър на Балканите. Разбира ги нещата.
11
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие сериозно ли искате да ви управлява чалгата и мафията? Вие май не сте много наред? Хората са измислили демокрации, общества, цивилизации, само и само за да се откъснат от примитивното съществуване, а вие сами се бутате в пещерата с вожда и шута.
10
3
 
2
 
! Отговори
Фър преди 3 години
Фръ
9
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква първа политическа сила е герп със 70 депутата? За каква сила става дума изобщо?! Сила е някой с поне 100-120 ахмака, а герп има бая по-малко.
8
6
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Не е достатъчно Господ да ни е на помощ, но трябва и Байдън да ни е на помощ.
7
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ катастрофално загуби и това е реалността. Въпреки неистовото купуване на гласове, страх, тормоз и натиск, въпреки многобройната администрация, отливът на електората е фрапиращ. И ясен знак, че повече българите не искат мутрите да управляват и им е писнало от джипката и Онуй.
6
10
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
На вас гербавите да!
5
8
 
14
 
! Отговори
На пишман преди 3 години
Професорката ГЕРБ и дадоха 500 000 лв.за листовките на КАТ и ще ги хвали до края на живота си.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и неговите муууургави васали!!!!
3
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно реално е правителство от всички анти- ГЕРБ партии, подкрепено от БСП /все пак и тя е опозиция!/ Не виждам никакаъв смисъл да има нови предсрочни избори заради кефа на един самовлюбен диктатор и неговите *** васали!
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ да ни е на помощ от тук нататък.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ненужни длъжности има като тази лелка