Симеонов: Младите хора направиха новината на тези избори

Знаехме, че тези вотът е непредвидим, заяви политологът
Обновена: 5 апр 2021 10:59 | 5 апр 2021 10:48, Анисия Иванова
73

Телевизия Bulgaria ON AIR работи със социологическа агенция "Галъп Интернешънъл" и на тези парламентарни избори.

"Тези няколко хиляди души са онова, което ни позволи вчера да кажем основната новина на деня - че БСП губи второто си място. Това, което вчера exit poll показа, e генералната структура", заяви в студиото на "България сутрин" изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

Той отбеляза, че подобен тип изследвания са полезни за обществото, когато се очакват забавяния на резултатите.

Още по темата
"Една от новините от тези избори е, че не се сбъднаха най-скептичните прогнози. Активността ще отиде около 3,2 млн. Тя е най-ниската, която сме имали въобще и въпреки това изборите са легитимни в очите на хората", каза още Симеонов.

Той коментира, че интересът на българите в чужбина относно изборите се повишава, както и че младите хора се политизираха вследствие на протестите. По думите му очакваните гласове извън страната ни ще бъдат за "Има такъв народ" и за "Демократична България".

"Няма вариант, в който ИТН да изпревари ГЕРБ. Отдавна знаехме, че тези избори са непредвидими. Хората търсят алтернативи", заяви още Симеонов в "България сутрин".

Според него, ако има нещо, което е срив - това е БСП.  Като част от обяснението за слабите резултати той посочи вътрешните проблеми, както и Ковид-19.

"Логиката казва, че ВМРО не са в парламента. Няма какво да очакват от чужбина, но въпреки това трябва да се изчака до последно", добави Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"ДПС си има резерв гласове от Турция. "Демократична България" има доста силно представяне, Христо Иванов успя да достигне 300 хил. гласа. Много добра организация направиха в изборния ден. "Демократична България" са станали по-хитри, повече политици. Това е добре за тях", коментира още той.

Според политолога Слави Трифонов е успял да се превърне в мода за младите хора. Именно те направиха новината на изборите, каза Първанов и добави как вчера покрай една от секциите видял група младежи да си слушат "Едно ферари с цвят червен".  Божков също се превърна в мода  - всичко това са портестни опции за гласуване, каза още той. По думите му, ако по време на протестите е имало избори, Борисов е щял да бъде пометен.

"Възможен е служебен кабинет, ако отидем към нови избори. Много е важно какво ще реши Слави Трифонов. Вторият вариант е експертно правителство около ГЕРБ, а третият - някаква форма на ГЕРБ и БСП, но то вече дори това не става", допълни Симеонов.

"Ако тогава, когато имаше протести, имаше избори, щяхме да сме нова България. И все пак партиите на статуквото го отнесоха. Най-парадоксалното е, че най-големият губещ се оказа БСП", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Пайнера преди 3 години
А дали ще има повече субсидии за чалгарите
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобразявах си, че сме по-умни от украинците! Те си избраха един клоун и сега са вече на косъм от истинска война, защото краварите ги водят натам! А нашите пък за слави................Господи помилуй, ПЪЛНА КАТАСТРОФА!!!
62
1
 
5
 
! Отговори
9 преди 3 години
До А дано ама нада ли.Младите ***!
61
2
 
8
 
! Отговори
6 преди 3 години
Не ферари с цвят червен , картон с цвят червен ще видят за работа и доходи тук младите от учиндолския мошеник!
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първан е Калпазан на ГЕРП е Подмазван
59
3
 
8
 
! Отговори
Сменихте тона преди 3 години
Първанчо взе да усеща вятъра че духа от друга страна смени плочата тая Гадателка на статуквото сега ше крепи новото статукво само да се формира .
58
2
 
13
 
! Отговори
А дано ама нада ли. преди 3 години
Младите хора направиха промяната???1989/90 пак младите хора уж направиха промяната и няма припомням какво се случи.1993/94 пак младите хора направиха промяната - последствията ги знаем , поне повечето от нас.1997/98 пак така.2000/2001(може и да бъркам годините)пак младите хора направиха промяната, която щеше да не оправи за 800 дни, а всъщност ни върна години назад.2013/2014 пак младите хора направиха промяната - и последваха спиране на еврофондове и фалит на банка. Промяна сега? Едва ли!
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз козьобрадатко ли нагласи резултатите?
56
1
 
13
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
"ЦАРСКИ ГАМБИТ" С ЧАЛГАРО.....ЗА ДАЛЕЧ , ПО-МАЛКО ОТ 800 ДНИ....ЕТО ВИ "ПРОМЯНАТА"!!!
55
3
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ГЕРГОВ ОТ ПЛОВДИВ , ИЗЯДЕ КРУШОВСКАТА *** НА ШАШЛИЦИ...ХА,ХА,ХААА...ВКУСНОООООООО......!!!!!
54
0
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
И ние бяхме млади когато избрахме царя за да ни оправи за 800 дни ,а дано тези не ни довършат за 80 .
53
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
говорим за младите хора без образование чалгари доктори на науките няма дагласуват за чалгаря така беше за сдс после за симеон борисов едно лято сетанцува и после краи
52
1
 
19
 
! Отговори
античалгар преди 3 години
Младите чалгари? Мноого зле за всички ...
51
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Бойко построи магистрали, а сега младите очакват от Слави по "Едно Ферари с цвят червен" !
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бсп си заминава.
49
0
 
13
 
! Отговори
;-) преди 3 години
Другарката Нинова и малоумщината на бсп около ковида им изядаха електората.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експертен кабинет за пред хората с управление на ГЕРБ, БСП и тайно от ДПС очаквайте. Ще имат около 140 гласа срещу 100 на опозицията.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До о божкеТи в живота си за нещо повече от мияч ставаш ли. Никъде не се мие на ръка. В баровете и ресторантите е забранено! Това са ти представите от 70-те, защото мозъка ти не е еволюиралот тогава.
46
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията на аутсайдерите. Нискообразовани жители на села и паланки, фенове на чалгата.
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма млади! Това беше наказателен вот за всички ояли се във властта. СДС като дойдоха какви бяха? Импотентни комунисти с червени книжки. И тяхното време изтече.Никъде по света в нормалните държави няма доживотен депутат!