"Сметката" на процентите показвала: Не протестът победи, а статуквото

Кой е избирателят, който иска промяна?
Обновена: 5 апр 2021 20:36 | 5 апр 2021 20:32, Веселина Йорданова
255
"Сметката" на процентите показвала: Не протестът победи, а статуквото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Процентът, на тези, които искат промяна, е по-малък от процента на онези, които са подкрепили статуквото. Това коментира проф. Антоанета Христова, политически психолог и анализатор, пред БНР.

Още по темата
Грубата сметка показва, че т.нар. "партии на статуквото", аз не бих ги нарекла така, но в момента говорим за формални категоризации - ГЕРБ, срещу които всички се изправиха, взема около 24%. Когато съберем трите отдавна познати - ГЕРБ, БСП и ДПС - прави 48%, грубо събрано, гласуване за относителното статукво. А гласоподавателите на Слави Трифонов, на Демократична България и на Мая Манолова събрани правят 35%, посочи тя.

По думите й реално погледнато не протестът е победил, а статуквото

Да, сега резултатите правят много сложно сформирането на правителство или пък на стабилно правителство. Това е тема на вътрешно математическо изчисление. Това не е тема на избирателя, каза още Христова.

"Избирателят, който е гласувал за промяна и за нещо ново – това са 35% от гласуващите. Най-важното е, че това са млади хора до 29-годишна възраст от малки и средноголеми населени места и живеещите в чужбина. Какъв е профилът на тези хора? Това са забравените хора - извън вниманието на което и да е правителство.

Това са младите хора, които са продукт на една тотално сбъркана образователна система, която ги остави безсилни да си намерят адекватна работа, а с претенция, че са висшисти. Цялата тази тежка картина на пренебрежение на политическата класа или партиите на статуквото, в момента ги удари, идвайки на власт нещо различно, най-вече популистко.

Защото това, което идва, всички тези хора, този профил – млади – отдадоха гласа си за популизъм, който може да изглежда силен и незаобиколим в момента. Това се случи и в Италия, и в Испания, и в Германия, и в Англия в един момент. Но този популизъм не ти предлага бъдеще, той ти предлага говорене, внимание, отношение.

А за партиите на статуквото е липсата на усет да разберат, че са изпуснали толкова голяма и сериозна част от своите гласоподаватели, смята Христова.

Хората, които не гласуваха пък са тези, които не харесаха никого. Те разбираха невъзможността и абсурдността на избора да гласуват за популистки партии и в същото време виждаха грешките на управляващите, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на мухобойко долнопробните лъжи
157
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е на есен ще има още едни избори за окончателно пречистване .
156
3
 
22
 
! Отговори
точно казано преди 3 години
Михаил Вешим: Слави Трифонов опростачи народа и той му стана избирател
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментари цял ден...няма жив политик, който да може да помогне на тази държава...Че то 'обществото' се самоизяжда, на тези избори няма печеливши, има само губещи и това не са партиите.
154
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая сметка, която пледира придворната професорка на ББ, е без кръчмар."Новата" партия, е тази на Сл.Тр., на когото неведнаж и два пъти гост на предаването е бил Падишахът и двамата добре са се разбирали. През последните 3-4 г. Сл.Тр. пробва да бъде опозиция на ГЕРБ, но това не стана. Съмнително е ИТН да бъде реална опозиция на ГЕРБ. ДБ е ДСБ на И.К. плюс хора от бившото СДС, напуснали ГЕРБ. ИСМВ са протестърите от лятото. Едни хора идват на мястото на неподалия навреме оставка ББ.
153
1
 
18
 
! Отговори
К преди 3 години
Слави е точно като Царя навреметоНищо не обещава, ръси разни глупости и мозък през телевизията си, поне не обещава незабавно и не-символично увеличение на пенсии и заплати...
152
6
 
11
 
! Отговори
K преди 3 години
До АнонименПредишният служебен кабинет вместо да организира изборите- което му е работата взе че направи набързо поръчката за джипките на МВР та сега трябваше да връщаме Европеиски средства. Защото о чудо избрали джип който не покрива условията на програмата. Ако мислиш, новото служебно правителство ще е по-добро значи или си наивен или нищо не проумяваш от ходовете на великият ни президент...
151
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
странно е да избереш хора, които нищо не са ти обещали.
150
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Служебен кабинет да спре на Герб достъп до средства от бюджета да не плащат за гласове и наесен реални избори да се види кой колко. На 15% ще са щастливи спре ли се купуването, подмяната на гласове, машинациите
149
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е жената. Младите са катастрофа!
148
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Победи ПРОМЯНАТА и ПЛОЩАДА !!!С Борисаов е СВЪРШЕНО !!!
147
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еднокнижника да каже къде потънаха предишните 50 милиарда пари от ЕС и заеми? И защо Румъния, която беше след нас по доходи при влизането в ЕС, към днешна дата вече е постигнала ниво 70% от средния европейски доход. А ние лазим по дъното с 55%. Да не би нещо да е свързано с усвояването, пълненето на шкафчета, барселонските къщички, севдините палатчета и т.н.
146
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е Бойко, а Европейската народна партия, която подкрепяше България, но хората като са прости нямат печеливш ход.
145
7
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
За какъв протест говорите?! Нека наричаме нещата със собствените им имена - шоуто на БСП, а не протести! Как никоя медия няма смелостта да погледне истината в очите?! Нямаме независими медии - всички, явно са некадърници, страхуващи се да не объркат конците пред политиканите ни...Не може да имаме самоуважаващи се хора в една държава след преход на БСП..Дали това ще се промени?! Не може ли всеки да използва своят мозък, очи и уши за отразяване на нещата у нас? Държат се като шушумиги в обществото
144
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо се пънат тр..оловете на бойка на парламентарни избори втори тур няма, изборите приключиха...
143
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма мафия, мажоретки прости, имаше социалдемократическо управление, което вие сменяте с неолиберално такова и ще трябва да си стягате куфарите да си търсите работа някъде извън България, защото като започнат фалитите ще сте безработни.
142
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГеПи се крепи на престъпната симбиоза политика и престъпност, Шиши и Боко ще бъдат отстранени най накрая
141
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свободните хора гласуваха по съвест, а робите за ГЕРБ.
140
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко е аут, мафията е на път да загуби властта
139
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако не бяха тиа миачи от чужбина Бойко щеше да вземе 50% и да даде заплати 4000 лева. да видиме сега слави ковида какво ще даде на народа?