"Сметката" на процентите показвала: Не протестът победи, а статуквото

Кой е избирателят, който иска промяна?
Обновена: 5 апр 2021 20:36 | 5 апр 2021 20:32, Веселина Йорданова
255
"Сметката" на процентите показвала: Не протестът победи, а статуквото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Процентът, на тези, които искат промяна, е по-малък от процента на онези, които са подкрепили статуквото. Това коментира проф. Антоанета Христова, политически психолог и анализатор, пред БНР.

Още по темата
Грубата сметка показва, че т.нар. "партии на статуквото", аз не бих ги нарекла така, но в момента говорим за формални категоризации - ГЕРБ, срещу които всички се изправиха, взема около 24%. Когато съберем трите отдавна познати - ГЕРБ, БСП и ДПС - прави 48%, грубо събрано, гласуване за относителното статукво. А гласоподавателите на Слави Трифонов, на Демократична България и на Мая Манолова събрани правят 35%, посочи тя.

По думите й реално погледнато не протестът е победил, а статуквото

Да, сега резултатите правят много сложно сформирането на правителство или пък на стабилно правителство. Това е тема на вътрешно математическо изчисление. Това не е тема на избирателя, каза още Христова.

"Избирателят, който е гласувал за промяна и за нещо ново – това са 35% от гласуващите. Най-важното е, че това са млади хора до 29-годишна възраст от малки и средноголеми населени места и живеещите в чужбина. Какъв е профилът на тези хора? Това са забравените хора - извън вниманието на което и да е правителство.

Това са младите хора, които са продукт на една тотално сбъркана образователна система, която ги остави безсилни да си намерят адекватна работа, а с претенция, че са висшисти. Цялата тази тежка картина на пренебрежение на политическата класа или партиите на статуквото, в момента ги удари, идвайки на власт нещо различно, най-вече популистко.

Защото това, което идва, всички тези хора, този профил – млади – отдадоха гласа си за популизъм, който може да изглежда силен и незаобиколим в момента. Това се случи и в Италия, и в Испания, и в Германия, и в Англия в един момент. Но този популизъм не ти предлага бъдеще, той ти предлага говорене, внимание, отношение.

А за партиите на статуквото е липсата на усет да разберат, че са изпуснали толкова голяма и сериозна част от своите гласоподаватели, смята Христова.

Хората, които не гласуваха пък са тези, които не харесаха никого. Те разбираха невъзможността и абсурдността на избора да гласуват за популистки партии и в същото време виждаха грешките на управляващите, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко да погледне разписанието на заминаващи, може и да има полет за Дубай скоро
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При това партията на негласувалите победихме за пореден път, което ме успокоява, че в България все още има разумни хора.
116
4
 
9
 
! Отговори
до 115 преди 3 години
С идващите 60 милярда и аз ще управлявам по-добре от Бойко....На Герб кражбите трябва да имаш много въображение и ресурс да ги достигнеш.... за наглост да не говорим
115
0
 
0
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
На кой му пука дали ще ни управлява чалгата или сръбската чалга Ханко Брат отдавна си е брата Ханко.
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да гласуваш за некачествени политици е все едно да си облепиш нова баня със счупени плочки.
113
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ИМУНИТЕТА НА СУБЕКТА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ПАДА ДО 2 МЕСЕЦА!!!А ПРЕДИ ТОВА ДА СЕ ИЗДАДЕ ЗАБРАНА ДА НАПУСКА СТРАНАТА !!!!
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуването не е мъжество, а отговорност.Няма да гласувам за некачествен материал.
111
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проферсоката тази диплома откъде я закупи...много зле , не ми се рови в интернет да я видя каква е и къде преподава, но най-вероятно ще се окаже на авер на Бойко сестра....Иначе в България вотът не е реален, ако се изключат платените вотове, администрацията, държавните служители на хранилка и пенсионерите ( повечето в деменция) и ще получим вотът от чужбина, а там статуквото получи един голям шут.
110
6
 
10
 
! Отговори
До 115 преди 3 години
Това ли ви спуснаха от централата на герб?Държавата загива ако не я управлява една крадлива корумпирана мутра?И вашите пари ще спрат теолчвта гербави.
109
2
 
7
 
! Отговори
Пенкилер преди 3 години
В Столипиново магазините задръстени от петдесетолевки...
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм поддръжник, но програмата на ИТН е:1.Затваряне на университетите,2.Нова конституция,3.Мажоритарна избирателна система,4.Гонене на вещ-ици до дупка,5.Чалга до дупка.
107
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ся ще видите като Герб не са навласт, Сичко ще се срине. И ще зяпнете за пара ама няма от ЕС ще спрат канчето. Ко си мислите, че ще ги дават на Корнелия и на онзи урунгел дългия ли? ББ е уважаван политик, сега на ви чалга
106
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И така драги зрители,тази наша минимална загуба моментално се превръща в наша победа !"Друуго си е професор-ка да ти го каже , особено герберунгелка !
105
6
 
3
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
До 86Забравили сте уроците от близкото минало. Много по-добър беше резултата на "добрия" цар, но ... той си даде сметка или му казаха кой управлява в провинцията - БСП и ДПС и се съюзи с тях. Резултатите ги знаем. Сега Трифонов си дава сметка, че провинцията, пък и софийската администрация по министерства и надолу е от ГЕРБ и ДПС. Да не говорим за "независимия" съд...Партии като ИТН, ДБ и Мутри ще бъдат от ден до пладне , ако не започнат да правят като Цветанов
104
4
 
14
 
! Отговори
Здравейте преди 3 години
Има ли поддръжници на ИТН ?Някой ще ми каже ли поне три точки от предизборната програма??
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека статуквото направи кабинет ако може, щом е така :D
102
10
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ ДА БЪДЕ ОБЕСЕН ПУБЛИЧНО БОРИСОВ ИЛИ ДА БЪДЕ ВКАРАН ДОЖИВОТ В ЗАТВОРА ЗА ОГРОМЕН БРОЙ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !!САМО ЗА РАЗТРОГВАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА БЕЛЕНЕ БОРИСОВ ТРЯБВА ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ДО ЖИВОТ И ВСИЧКО ДА МУ СЕ КОНФИСКУВА!
101
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи изборите фалшиви що се касае до вота за ГЕРБ, но истински, що се касае до този за Слави. Разбирам. Сигурно и сте фенове на Тръмп.
100
6
 
8
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Боко може да си изклати само да не казвам какво.Герберчета...няма вече парса за вас.Тепърва ще ревете на умряло.
99
5
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Проценти? Ок, ето ви ги процентите: 5908760 имащи право на глас (85%) от населението на БГ. 2363504 гласували (40% от имащите право). 236350 валидни гласа - 10% от гласувалите (другите 90% казват майната им на всички кандидати). 61617 (по малко от 1% от всички имайки право на глас) гласували за ГЕРБ което дава около 27% достатъчно за спечелване до тоя момент. 5672409 (96% от имащите право на глас) не са гласували за ГЕРБ. Този 1% направо ги преби - Добре Дошли в Новата Световна Демокрация :))))