Социлозите: Котелът ври! Обърната е вратата към промяна

Възможността на ГЕРБ да състави правителство е все по-невъзможна
5 апр 2021 14:52,
99
Социлозите: Котелът ври! Обърната е вратата към промяна
Снимка: Кадър БНТ

ГЕРБ остава първа политическа сила, но ако говорим за възможността за съставяне на правителство - това е все по-невъзможно. Реализира се хипотезата с по-висока избирателна активност. Съвършено очевидно е - оттук нататък трябва да има правителство, което да адресира промяната. Това заяви пред БНТ Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

"Обърната е вратата към промяна", допълни тя.

Още по темата

"Шансът да се реализира експертно управление с участие на ГЕРБ оценявам по-скоро като слаб", каза Димитрова.

По думите ѝ, за да се състави правителство в този формат на парламента, ще трябва да се "прескочат някои червени линии".

"Активността беше по-висока от очакваната. Това дава съществено предимство на партиите на протеста - "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ!". Не е възможно да се възпроизведе досегашното правителство. Намираме се в преходен период", заяви социологът.

Тези избори възпроизведоха протеста - 60% не подкрепят последното правителство, 30% го подкрепят. Това заяви социологът Андрей Райчев в телевизионното студио.

Според него ГЕРБ губят инициативата. Проблемът е, че всички отхвърлят възможността за коалиция в ГЕРБ: "Ще бъде предложено ескпертно правителство".

"Да, може да има експертно правителство, но трябва партиите да го гласуват. Шансът да се реализира такъв тип управление е малък", уточни Димитрова. Тя припомни, че "Има такъв народ" ще получи мандат от президента за съставяне на правителство при невъзможност на ГЕРБ да го направи. Това означава, че те могат да обединят протестните партии с подкрепа на БСП. На практика това е коалиция срещу ГЕРБ. От друга страна, ГЕРБ може да реши да подкрепи такова правителство, което означава, че то ще зависи от формацията на Борисов.

Според Райчев съществува вариант за правителство на малцинството на Слави Трифонов. То ще бъде подкрепено от ГЕРБ, защото те не желаят нови избори и служебно правителство на Радев.

"ГЕРБ получават сериозни аплодисменти, първи са на пети поред избори. Премиерът каза нещо съвсем спокойно - предлагам ви да правим нещо заедно. Това, което той може да предложи - широко експертно коалиционно правителство. Това по-скоро няма да мине, но е важно кой ще е министър-председател", коментира Райчев.

"Традиционната мобилизация, която очаквахме от избирателите на ДПС, не се случи. Мустафа Карадайъ каза открито, че ДПС иска да влезе във властта, а не само да е балансьор. В момента сме в един врящ котел, в който наистина не знаем какво ще се случи", коментира Боряна Димитрова.

Безспорната изненада е представянето на "Има такъв народ". Според Димитрова за формацията на Слави Трифонов са гласували млади хора, които не са се чувствали представени досега. Това е причината за ръст на избирателната активност.

"БСП драматично пада. Тя има вътрешни проблеми. Има проблеми и със стратегията", категорична е тя.

Райчев нарече загубата на БСП "безпрецедентна и унизителна". "Корнелия Нинова направи БСП лидерска и малка партия. Ако БСП не реагира, тя ще стане една 10-процентова партия", коментира той.

"Има места, на които има много лоша организация. Машинното гласуване създава възможност да не се стига до този хаос", заяви Боряна Димитрова по темата за организация на изборите.

Райчев прогнозира, че партията на Слави Трифонов ще стигне до 20%, а ДБ ще застига БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ку ку бенд еволюира в ку ку парламент.
89
0
 
3
 
! Отговори
Така ли преди 3 години
Този е на тежьк материял и испанска муха нищо не му казвай никогаСкоро ще се стопли
88
0
 
2
 
! Отговори
Гледай преди 3 години
Да не те отвлекат тия каскети
87
0
 
6
 
! Отговори
ПРОМЯНА НА КАКВО ,БЕ преди 3 години
ОЩЕ НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ ....НИТО НЕЩО ПРЕДПОЛАГА!ПРОМЯНАТА СЕ ДЪРЖИ В "ДЪЛБОКА ТАЙНА"ОТ НАРОДА.МАЙ , ЩЕ ИМА СЕИРИ И ПРОСТОТИИ....НА ГОЛ КОРЕМ!
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тези политици където ги имаме в момента ни бяха управлявали през (1021) щяхме да бъдем 857 г.под робство
85
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва Славчо да състави правителство и да поработи. Само така наистина ще усети народната"любов"и ще разбере истината за себе си.Едно е да попържваш и критикуваш този и онзи в собствено предаване,съвсем друго е да работиш за народ и държава. Жалкото е,че този негов експеримент за надуване на егото пак ще е за сметка на нормалния българин.
84
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то да стоиш в България да те мачкат бесепарски шопари и мафотите на икономическата групировка на Бойко не знам колко голям умник трабва да си. И не са само миячи, съвсем не са само миячи. Няма да има кой да ви плати смешните пенсии, които нормален европеец изкарва за по-малко от два дни труд, но продължавате да се мачкате и плюете едни друг... От вън е кристално ясно колко е зле в България, защото има база за сравнение.
83
3
 
25
 
! Отговори
Странно... преди 3 години
Кой нормален човек ще кръсти партията си "Изправи се! Мъд*ри вън!"... Луда работа!
82
9
 
10
 
! Отговори
Мияч преди 3 години
До Анализатор 81 Не знам колко си анализатор но тея миячи не от хАрно са отишли да мият чинии по европата... и не мисли че не искат тук да са си че от дома по-хубаво няма.... Пък и май отвън по добре се вижда какво става вътре щото вътре сме като хипнотизирани - обичаме си мъчителите ....
81
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е крадливият нарцис да бъде изпържен!
80
13
 
28
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Истината е,че позволихме бачкаторите,миячи на *** в Европа да ни определят кой да управлява.Хора които не живеят в България решиха нашата съдба.
79
2
 
5
 
! Отговори
Боко преди 3 години
да готви белия кон, щото на края ще има много разревани.
78
6
 
9
 
! Отговори
Миньор преди 3 години
Ми герб с когото се коалираха все го утрепаха "с приятелски огън", пък сега с кого... ми то не останаха. А за Слави странно но не толкова, когото не познаваме добре в Бе-Ге значи е от лошите. Тук Перничани го мразехме щото ни бъзикаше и не смееше да прави концерти в ПК. Ама след земетресението беше единствения който ни направи безплатен концерт без реклами и се извини публично за всички майтапи... а и детска Евровизия организира ама тук в БГ се гледа друго.... и другите са все лоши ....
77
3
 
12
 
! Отговори
Очератава се преди 3 години
един много удобен за задкулисието парламент с малки и удобни за закупуване парламентарни групи.
76
1
 
5
 
! Отговори
СОЦИЛОЗИТЕ преди 3 години
Са ентересни жювотни, а работещите над заглавието на статията - още повече.
75
3
 
40
 
! Отговори
Новите 800 дни преди 3 години
Колкото ни оправи дядо - Цар, толкова и злобата на Слави. Той живее, за да плюе по другите. Човек, изграден от омраза към хората, към себе и към всичко. Той не знае за себе си какво може в сферата на икономиката и политиката,здравеопазването и т. н., но знае как да се подиграва. Няма положителен, градивен стил, няма идея какво ще прави с тази власт. Борбата му е на инат със скечове и мелодии, за сметка на нещастния, изтормозен български народ, обречен да изтърпи поредния провал на новия нарцис.
74
5
 
8
 
! Отговори
Имам чувството преди 3 години
че има някаква стратегия и план в цялата работа. Тези твърдения за протестния вот ми се виждат прекалено идеалистични, особено като гледаме разни стари муцуни да ни се пробутват. Ще видим в крайна сметка какво ще излезне. Понеже ДБ се споразумяха с Мутри Исправи се да действат заедно - предполагам, че това е проекта на Радев и Божков за влизане в НС те ще играят по някакъв начин с БСП и ДПС зад кулисите за осъществяване на интересите на Кремъл. ГЕРБ ще даде мандата на Слави и ще е зад кулисите.
73
3
 
13
 
! Отговори
Krom преди 3 години
И какво мам...а му е "..обърната?! е вратата към промяната.."? Тая мома да не я гони дислексия?
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоТочно!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67Да не би да не е вярно? Какво друго носи като модел тази партия? Какво реално ще направи?