Политолог: Слави е като шоколадово яйце, носталгичен спомен

Според Божидар Колов ИТН е въображаем феномен
6 апр 2021 09:38,
172
Политолог: Слави е като шоколадово яйце, носталгичен спомен
Снимка: БГНЕС

От десетилетия в България си съперничат не политики, не алтернативни идеи за управление на публичните услуги и ресурси, не различни социални интереси, а най-вече екранни символи и образи. От речта на Симеон Сакскобургготски на поляната пред двореца "Врана" преди точно 20 години, през последователно изградения медиен портрет на Бойко Борисов, до възхода на хора като Волен Сидеров и Николай Бареков – всеки по-значим изборен резултат не просто е минал през телевизора, а до голяма степен е бил създаден вътре в него. Това заяви пред БГНЕС Божидар Колов, политолог и сътрудник към университета на Осло, Норвегия.

Още по темата

По думите му това, което прави случая на "Има такъв народ" различен е, че за разлика от досегашните медийно-партийни проекти, формацията на Слави Трифонов е изцяло въображаем феномен в политически смисъл.

"Има такъв народ" нямаше кампания извън собствената си телевизия, не влезе в дебат с никого от останалите кандидати, не се яви в никоя друга медия, не разясни и без друго твърде общата си и съвсем не алтернативна програма, не влезе в съществен диалог с гражданите", обясни Колов.

"На пръв поглед – нищо ново под слънцето. От поне две десетилетия посланията на претендентите за изборни длъжности в България са предимно морални и естетически (и напоследък технологични), а техните програми рядко имат съществени разлики. Освен това, проекти като "Има такъв народ" съвсем не са и българско изобретение. Комикът Пепе Грило в Италия, актьорът Владимир Зеленски в Украйна, музикантът Павел Кукиз в Полша, певецът Мирослав Шкоро в Хърватия и може би най-вече водещият на реалити формати Доналд Тръмп в САЩ до един спечелиха много високи резултати, залагайки на емоции, образи и символи без да предлагат алтернативни по същество идеи за публични политики", каза още политологът.

Според него тази световна тенденция до голяма степен се дължи на намаляващата през последните десетилетия роля на националните правителства в определящи живота на хората сектори. Сериозните публичните инвестиции, широко достъпните обществените услуги и защитата на интересите на работещите отдавна не са сред ключовите приоритети на повечето държави. Последните се превърнаха най-вече в конкуриращи се помежду си "посрещачи" на международни инвестиции, смята още той.

"Вземайки предвид и импотентността на голяма част от политиците да предложат нещо повече от по-ниски корпоративни данъци и по-ефективна администрация, единствената "алтернатива на статуквото" се оказа стратегията въобще да не се говори за статуквото. Разговорът за икономиката и ролята на гражданите в нейното управление беше подменен от разправия за естетика, "морал", "корупция", "некомпетентност", "популизъм", "фалшиви новини", културни и всякакви други заплахи за идентичността и т.н. Разговорът за политика беше подменен от аполитичен спектакъл и зрелищни сблъсъци между "личности", допълни Колов.

Формацията на Слави Трифонов се вписа в тези тенденции по особен начин. Тази партия-холограма символно съчета технократската реторика на "Демократична България", патриотичната семиотика на националистите, лидерско-мъжкарската поза на Борисов и ангажираността с "обикновения човек", с която парадираше Мая Манолова като омбудсман, смята политологът.

"Има такъв народ", обаче, не просто взе "най-доброто" от всички, но и предложи на избирателите това, което словенският философ Славой Жижек нарича "нов опиум на народа" – самият народ. Слави Трифонов успя да превърне фестивалното усещане за сплотеност, сила, обща емоция и цел в политически афект и действие. Невъзможността за политическа програма и промяна бе компенсирано, вече по традиция у нас и по света, от единственото въобразимо политическо действие – да се объркат сметките на елита, да се ядоса естаблишмънта", обясни Божидар Колов.

Но това е именно опиат, а не овластяване. Икономическата програма на "Има такъв народ" съвпада идеално с тази на ГЕРБ, а предложението за мажоритарна избирателна система даже би бетонирало Борисов (или което и да е било "статукво") във властта. Нищо от това няма да даде на народа повече контрол върху съдбата си.

"Политическата "алтернатива" тук е като шоколадово яйце – носталгичен спомен от детството, лъщяща опаковка, кратка сладост и прилив на енергия… на фона на идеен глад и потискащо безсилие. В това състояние на политическото ни въображение всяко партийно съдържание, което е предварително известно би лишило избирателите от електорално наслаждение. Всъщност, удоволствието никога не е било в самата играчка, а в нейното очакване", завърши политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рядко се четат така добре мисловно конструирани мнения. Браво на човека явно има нещо в черепната кутия.
94
8
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Слави бил мултак..А сикаджията Боко кокво е?Буда под прикритие.
93
3
 
26
 
! Отговори
Nobody преди 3 години
След като видях резултата от изборите в чужбина, се успокоих, няма изтичане на мозъци.
92
2
 
10
 
! Отговори
ВОНИ НА ЧЕРЕПИ преди 3 години
ЗДРАВЕЙТЕ ЧАЛГАРИ ОТ ЧАЛГАРИЯ! ЧЕРЕПЪТ СЛОЖИ ЛИ ВИ ГО ДОБРЕ СЪС БЕЛО СЛАФ- ЩЕ ВИДИТЕ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, АМА ДРУГ ПЪТ, ЩЕ ВИДИТЕ УВЕЛИЧЕНИ ДОХОДИ, АМА ДРУГ ПЪТ- С ЧЕРЕПЪТ С ТВЪРДИ СТЪПКИ КРАЧИМ КЪМ ЕВРАЗИЯ- ХА ДА ВИ Е ЧЕСТИТО - КУПИ ЛИ ЧЕРЕПЪТ ДЪРЖАВАТА- КУПИ Я- ГЛЕДАЙТЕ СМЕТКИТЕ МУ С ОНЯ ОТ ФРОГ.
91
4
 
7
 
! Отговори
Изход преди 3 години
Корнела и Байко да седнат и да се разберат като мъже.
90
0
 
14
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
В България трябва да гласуваш за по-малкото зло, което има шанс да спечели. За някакви ексклузивни проекти, тип код и т.н,които нямат шанс не може да гласуваш, защото масата не ги харесва. Масата припозна за алтернатива чалгата и ставаме пак за посмешище. Затова наистина Бойко не е цвете, но преди изборите ви казах, няма алтернатива за масата. И излязох прав. Сега очакваме бенда на клетвата и сценаристите на трибуната, или по-добре някой да закрие тази държава?!
89
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много точен анализ, браво на автора!
88
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебе лата банкянска с виня яви ли се някъде на дебат или трябваше да гледаме безконечната серия от скечове, в които си подарява дрехите на хора от народа? По коя телевизия излезе да каже три нормални изречения, припомнете ми, че съм забравил?
87
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СъвременникТакива са избирателите на Слави. Тия, дето не помнят/не знаят как Мултигруп го направиха звезда. Не помнят как защитаваха Мултигруп в газовия спор. Не помня мазненето му и героизирането на Бойко.Абе вчерашни хора. България е почнала 2010 за тях. Лошжото е, че дори не се и интересуват какво е станало преди това.
86
8
 
6
 
! Отговори
до Дядо Стефчо преди 3 години
ай стига с това изтичане на мозъци бе, мозъците изтекоха мнооого отдавна, частично и заради разпространението на чалга културата и те вече не се определят като българи и не искат да имат нищо общо с това подобие на държава от 3-тия свят. Това, дето го виждаш пред посолствата са т.н. гастербайтери, в мнозинството цциигани или македонци и турци с български паспорти.
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Висшистите" от герп трябва да пазят дипломите си,че ако ги загубят,няма да знаят кое виШе са завършили.
84
1
 
14
 
! Отговори
Съвременник преди 3 години
В този сайт ,колко ли души са над 20 годишни? Май не са много,като гледам постовете!?.За тях България е държава от десетина години,без история и предишно управление. За сметка на това слободията,неграмотноста и неинформираноста са в излишък....Както казва Б.Шоу-,,Не съм достатъчно млад,за да знам всичко"..Хлапации,хлапаци неживели,невидели,ще поживеете ,ще видите и......ще оцените поредният ,,спасител" който в момента се крие като ремсист!
83
2
 
14
 
! Отговори
Тони преди 3 години
Написа само, че е с ковид. Което е странно защото казваше, че ковид няма. А за маските че с тях но запушват устите да не говорим.
82
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Логично е следващия министър председател да бъде отново Бойко Борисов.Всички договори с Европа са с неговия подпис и той е гарант за изпълнението им."ЕТ"България" мол ББ така ли да го разбираме твоя коментар?
81
4
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Всички договори с Европа са с неговия подпис и той е гарант за изпълнението им.-------Ми да си направи правителство на малцинството и да ги изпълнява.
80
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, колко чалга има в тая държава, Боже!
79
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичката млада безработна интелигенция завършила 3-ки и с преписване, които маат салфетки и евтин алкохол гласуваха. Утре, като си възпитавате децата помислете каква България им оставяте и какви деца оставяте на България.
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че с коя партия е имало дебати и по коя ТВ да са тези дебати, като всички са купени и зависими?То и с ГЕРБ нямаше дебати, освен монолозите от джипката по Севда ТВ.Както бяха писали, кампанията на Борисов мина по вода, въпроси нямаше!
77
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се затъжиха по 90те. Затова избраха клоунът на мутрите - мултакът Славун.
76
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той Славчо вишето образование с триста зора го взе. Но паметта народна е кратка.