Политолог: Слави е като шоколадово яйце, носталгичен спомен

Според Божидар Колов ИТН е въображаем феномен
6 апр 2021 09:38,
172
Политолог: Слави е като шоколадово яйце, носталгичен спомен
Снимка: БГНЕС

От десетилетия в България си съперничат не политики, не алтернативни идеи за управление на публичните услуги и ресурси, не различни социални интереси, а най-вече екранни символи и образи. От речта на Симеон Сакскобургготски на поляната пред двореца "Врана" преди точно 20 години, през последователно изградения медиен портрет на Бойко Борисов, до възхода на хора като Волен Сидеров и Николай Бареков – всеки по-значим изборен резултат не просто е минал през телевизора, а до голяма степен е бил създаден вътре в него. Това заяви пред БГНЕС Божидар Колов, политолог и сътрудник към университета на Осло, Норвегия.

Още по темата

По думите му това, което прави случая на "Има такъв народ" различен е, че за разлика от досегашните медийно-партийни проекти, формацията на Слави Трифонов е изцяло въображаем феномен в политически смисъл.

"Има такъв народ" нямаше кампания извън собствената си телевизия, не влезе в дебат с никого от останалите кандидати, не се яви в никоя друга медия, не разясни и без друго твърде общата си и съвсем не алтернативна програма, не влезе в съществен диалог с гражданите", обясни Колов.

"На пръв поглед – нищо ново под слънцето. От поне две десетилетия посланията на претендентите за изборни длъжности в България са предимно морални и естетически (и напоследък технологични), а техните програми рядко имат съществени разлики. Освен това, проекти като "Има такъв народ" съвсем не са и българско изобретение. Комикът Пепе Грило в Италия, актьорът Владимир Зеленски в Украйна, музикантът Павел Кукиз в Полша, певецът Мирослав Шкоро в Хърватия и може би най-вече водещият на реалити формати Доналд Тръмп в САЩ до един спечелиха много високи резултати, залагайки на емоции, образи и символи без да предлагат алтернативни по същество идеи за публични политики", каза още политологът.

Според него тази световна тенденция до голяма степен се дължи на намаляващата през последните десетилетия роля на националните правителства в определящи живота на хората сектори. Сериозните публичните инвестиции, широко достъпните обществените услуги и защитата на интересите на работещите отдавна не са сред ключовите приоритети на повечето държави. Последните се превърнаха най-вече в конкуриращи се помежду си "посрещачи" на международни инвестиции, смята още той.

"Вземайки предвид и импотентността на голяма част от политиците да предложат нещо повече от по-ниски корпоративни данъци и по-ефективна администрация, единствената "алтернатива на статуквото" се оказа стратегията въобще да не се говори за статуквото. Разговорът за икономиката и ролята на гражданите в нейното управление беше подменен от разправия за естетика, "морал", "корупция", "некомпетентност", "популизъм", "фалшиви новини", културни и всякакви други заплахи за идентичността и т.н. Разговорът за политика беше подменен от аполитичен спектакъл и зрелищни сблъсъци между "личности", допълни Колов.

Формацията на Слави Трифонов се вписа в тези тенденции по особен начин. Тази партия-холограма символно съчета технократската реторика на "Демократична България", патриотичната семиотика на националистите, лидерско-мъжкарската поза на Борисов и ангажираността с "обикновения човек", с която парадираше Мая Манолова като омбудсман, смята политологът.

"Има такъв народ", обаче, не просто взе "най-доброто" от всички, но и предложи на избирателите това, което словенският философ Славой Жижек нарича "нов опиум на народа" – самият народ. Слави Трифонов успя да превърне фестивалното усещане за сплотеност, сила, обща емоция и цел в политически афект и действие. Невъзможността за политическа програма и промяна бе компенсирано, вече по традиция у нас и по света, от единственото въобразимо политическо действие – да се объркат сметките на елита, да се ядоса естаблишмънта", обясни Божидар Колов.

Но това е именно опиат, а не овластяване. Икономическата програма на "Има такъв народ" съвпада идеално с тази на ГЕРБ, а предложението за мажоритарна избирателна система даже би бетонирало Борисов (или което и да е било "статукво") във властта. Нищо от това няма да даде на народа повече контрол върху съдбата си.

"Политическата "алтернатива" тук е като шоколадово яйце – носталгичен спомен от детството, лъщяща опаковка, кратка сладост и прилив на енергия… на фона на идеен глад и потискащо безсилие. В това състояние на политическото ни въображение всяко партийно съдържание, което е предварително известно би лишило избирателите от електорално наслаждение. Всъщност, удоволствието никога не е било в самата играчка, а в нейното очакване", завърши политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
14
 
! Отговори
Тони преди 3 години
Слави да не е на колене и да е лапнал нещо на тези дето го държат на каишка? Защо не говори? Кога ще бъде инструктиран най-накрая?
74
2
 
14
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Хахаха и Ванката говорител на парламента.Ударихме я на майтап, ама то какво друго ни остана.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тук се напълни с турски чобани, пишещи от името на българи. Пишат лъжи и си мислят, че някой им вярва.
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПАйНЕра кУгъ шИ наПрАи паРТиЯ? ИЗкамИ дъ гЛаСУваМи за НьегА!
71
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично е следващия министър председател да бъде отново Бойко Борисов.Всички договори с Европа са с неговия подпис и той е гарант за изпълнението им.
70
10
 
13
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
Целта не беше Слави да ви оправи,а да падне тиквеното правителство и избори до дупка.Никой не е луд да седне на премиерския стол,ако няма спокойно мнозинство,освен Доги и Буци.Така,че...следващи избори през юли.
69
17
 
12
 
! Отговори
истина преди 3 години
Истината е че ГЕРБ е циг анска партия и затова спечели с 99% във Факултета, Христо Ботев, Столипиново, Максуда, Сливен, Плевен, Хасково.
68
9
 
30
 
! Отговори
@ @ @ преди 3 години
Трябва да сме наистина много изкукуригала и проста нация, щом допуснахме чалгата и котилата на галевци и божковци да се докопат до парламента !!!
67
1
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
Корупцията генерирана на средно и ниско ниво изяде главата на ГЕРБ , но за съжаление няма как да се бориш с нещо , което го създаваш.На времето един доста умен политик каза "Този който се пребори със себе си да взима по-малко и да дава повече ще управлява най -дълго" Е сега този ШОУМЕН
66
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно нормално е чалгаджиите да гласуват за своя идол... Чалгата и пpocтотията са в изобилие и резултата е логичен.
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВихърЕ как да нямат кадри бе?Краси Радков е готов министър на културата,а Годжи на спорта.
64
6
 
15
 
! Отговори
истина преди 3 години
Пишете че никой не иска коалиция с ГЕРБ.Забравяте че никой не иска коалиция с БСП, защото когато БСП е на власт, следва два пъти национална катастрофа. Ако искате пак национална катастрофа, нека БСП управлява с ДПС. Как смятате че ГЕРБ може да се заобиколи. Погледнете картата по области какво иска народа.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45"Как мислите от тук нататък, че ГЕРБ имат някакво бъдеще в политиката?"Нали "народа" щеше да ги изгони от властта, защо са пак първа политическа сила?
62
5
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
И сега умните и красивите в коалиция с Бай Чалгар, подкрепени от двете БСП та на Корнелия и Мая ще ни изведат от последното място по бедност, корупция и свобода на медиите ( особено Слави е много толерантен към медиите и вече няма да п.сува журналистите, а ще ги изслушва ) И няма да крадат !
61
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"До 4. Та този "пожарникар" има защитена докторска дисертация, бил е гл. секретар на МВР, Два пъти кмет на Столицата, Три пъти Премиер. Колко българи са постигнали това бе, оххлюв?"Нека да добавя - също така стреля с гранатомет по Чората, разтрива ушите на Живков, пази колите на Пашата, има пълни чекмеджета с пачки и кюлчета, поръча убийството на Мишо Бирата. Колко българи са постигнали това бе, оxлюф?
60
13
 
15
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Пичове, нищо особено не е станало. Слави ще направи това, което му кажат. Разбирам ентусиазма на някои коментатори на мафията, но няма как. Победител, и то с много, е ГЕРБ, което е уникално след три управленски мандата. Няма как да стане правителство - нито сега, нито на евентуални следващи избори - без ГЕРБ. Нереалистично е. Лодката ще потъне... Затова се гответе за ББ4.
59
5
 
31
 
! Отговори
тъжна реалност преди 3 години
Михаил Вешим: Слави Трифонов опростачи народа и той му стана избирател
58
5
 
9
 
! Отговори
Хумор преди 3 години
А Боко е младо картофено момченце с де бело шке мбенце.Стига сте се правили на многознайци.90% от българите са неграмотни.Щостлив съм,че съм от останалите 15%
57
3
 
7
 
! Отговори
Куку преди 3 години
Що да не сопем една кофа помия като истински българии на истинския побесител. На тея избори ми се додрайфа като гледах ка Гобаджиите и фесаджиите купуваха гласове, та напрова се надпреварваха. А полиьията никаква я нямаше.
56
1
 
9
 
! Отговори
От преди 3 години
Победата на Слави печели президента. А иначе Слави беше прав, вече няма да има такъв народ.