Политолог: Слави е като шоколадово яйце, носталгичен спомен

Според Божидар Колов ИТН е въображаем феномен
6 апр 2021 09:38,
172
Политолог: Слави е като шоколадово яйце, носталгичен спомен
Снимка: БГНЕС

От десетилетия в България си съперничат не политики, не алтернативни идеи за управление на публичните услуги и ресурси, не различни социални интереси, а най-вече екранни символи и образи. От речта на Симеон Сакскобургготски на поляната пред двореца "Врана" преди точно 20 години, през последователно изградения медиен портрет на Бойко Борисов, до възхода на хора като Волен Сидеров и Николай Бареков – всеки по-значим изборен резултат не просто е минал през телевизора, а до голяма степен е бил създаден вътре в него. Това заяви пред БГНЕС Божидар Колов, политолог и сътрудник към университета на Осло, Норвегия.

Още по темата

По думите му това, което прави случая на "Има такъв народ" различен е, че за разлика от досегашните медийно-партийни проекти, формацията на Слави Трифонов е изцяло въображаем феномен в политически смисъл.

"Има такъв народ" нямаше кампания извън собствената си телевизия, не влезе в дебат с никого от останалите кандидати, не се яви в никоя друга медия, не разясни и без друго твърде общата си и съвсем не алтернативна програма, не влезе в съществен диалог с гражданите", обясни Колов.

"На пръв поглед – нищо ново под слънцето. От поне две десетилетия посланията на претендентите за изборни длъжности в България са предимно морални и естетически (и напоследък технологични), а техните програми рядко имат съществени разлики. Освен това, проекти като "Има такъв народ" съвсем не са и българско изобретение. Комикът Пепе Грило в Италия, актьорът Владимир Зеленски в Украйна, музикантът Павел Кукиз в Полша, певецът Мирослав Шкоро в Хърватия и може би най-вече водещият на реалити формати Доналд Тръмп в САЩ до един спечелиха много високи резултати, залагайки на емоции, образи и символи без да предлагат алтернативни по същество идеи за публични политики", каза още политологът.

Според него тази световна тенденция до голяма степен се дължи на намаляващата през последните десетилетия роля на националните правителства в определящи живота на хората сектори. Сериозните публичните инвестиции, широко достъпните обществените услуги и защитата на интересите на работещите отдавна не са сред ключовите приоритети на повечето държави. Последните се превърнаха най-вече в конкуриращи се помежду си "посрещачи" на международни инвестиции, смята още той.

"Вземайки предвид и импотентността на голяма част от политиците да предложат нещо повече от по-ниски корпоративни данъци и по-ефективна администрация, единствената "алтернатива на статуквото" се оказа стратегията въобще да не се говори за статуквото. Разговорът за икономиката и ролята на гражданите в нейното управление беше подменен от разправия за естетика, "морал", "корупция", "некомпетентност", "популизъм", "фалшиви новини", културни и всякакви други заплахи за идентичността и т.н. Разговорът за политика беше подменен от аполитичен спектакъл и зрелищни сблъсъци между "личности", допълни Колов.

Формацията на Слави Трифонов се вписа в тези тенденции по особен начин. Тази партия-холограма символно съчета технократската реторика на "Демократична България", патриотичната семиотика на националистите, лидерско-мъжкарската поза на Борисов и ангажираността с "обикновения човек", с която парадираше Мая Манолова като омбудсман, смята политологът.

"Има такъв народ", обаче, не просто взе "най-доброто" от всички, но и предложи на избирателите това, което словенският философ Славой Жижек нарича "нов опиум на народа" – самият народ. Слави Трифонов успя да превърне фестивалното усещане за сплотеност, сила, обща емоция и цел в политически афект и действие. Невъзможността за политическа програма и промяна бе компенсирано, вече по традиция у нас и по света, от единственото въобразимо политическо действие – да се объркат сметките на елита, да се ядоса естаблишмънта", обясни Божидар Колов.

Но това е именно опиат, а не овластяване. Икономическата програма на "Има такъв народ" съвпада идеално с тази на ГЕРБ, а предложението за мажоритарна избирателна система даже би бетонирало Борисов (или което и да е било "статукво") във властта. Нищо от това няма да даде на народа повече контрол върху съдбата си.

"Политическата "алтернатива" тук е като шоколадово яйце – носталгичен спомен от детството, лъщяща опаковка, кратка сладост и прилив на енергия… на фона на идеен глад и потискащо безсилие. В това състояние на политическото ни въображение всяко партийно съдържание, което е предварително известно би лишило избирателите от електорално наслаждение. Всъщност, удоволствието никога не е било в самата играчка, а в нейното очакване", завърши политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Някой виждал ли го е? Чувал ли го е?Уплах ли фана?
54
4
 
14
 
! Отговори
Възход преди 3 години
България чиято икономика се крепи на туризъм, увеселителни заведения, кръчми, фитнеси, дискотеки чалготеки ... За да се постигне икономически възход и растеж трябва да се легализира проституцията в държавата на всички нива - само така ще се оправим. Чалга и секс туризъм.
53
4
 
16
 
! Отговори
Стадо -> чобанин преди 3 години
Това да не искаш Бойко и да гласуваш за Слави може ли да ми го обясни някой? Все едно да не искаш Хитлер и да избереш Сталин? И двамата крайно самовлюбени, незачитащи другото мнение, вулгарни и цинични, деспоти. Това е идеалът за нашият народ явно. Стадото си иска чобанина и това е. Европа ни се смя на Бойко, но не подозираше какви козове пазим още.
52
12
 
10
 
! Отговори
44 преди 3 години
До АнонименСтига сте плюли по Слави.Бандита ли си искате вечно!Слави 1000 пъти над онзи пр-стак! --------------------Това казва всичко за нивото ти........
51
12
 
25
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 3 години
Като гледам резултатите от чужбина. Спрях да се притеснявам, че имало изтичане на мозъци от България в чужбина.
50
11
 
19
 
! Отговори
Вихър преди 3 години
Честито на печелившите!!!Те сега ще видите какво Осиране ще бъде при Славчо!!! Нямат никаква идея какво ще правят с власта. Тези десетина точки нахвърляни в кухнята на лист хартия не са програма за управление!!! Той и хората му са калинки назначени от част от обществото! По голямото зло е че нямат и кадри за управление на държавата и това което ще последва е внедряване на кадри на окигарсите!!!Добре запомнете тези прогнози и след време пак ще си говорим!!!
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другаря Тиквен гъс предложи само носталгични спомени и нищо конкретно. За разлика от него, всички останали предложиха конкретен проект - измитане на Тиквения гъс и присъдружните му престъпници и престъпнички
48
3
 
20
 
! Отговори
44 преди 3 години
До !!!Твоя учиндолски красавец /пази боже/ е т ъп като мутрафон. Чака да му дадат указания, защото сам нищо не е способен да измисли. Ясно !
47
6
 
20
 
! Отговори
Да ни е честит преди 3 години
Слави не е мутра, обича журналистите ( не ги пс. ува ), винаги изслушва опонентите си и се държи културно и възпитано като истински европеец - и не е прочел дори една книга( дири и Винету) което пак е добре !
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай сега правителство Бойко- Слави!Единият ще реже лентите, а другият ще му пее на ушенце!
45
10
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Дали ще направи Фики министър на образованието? Иска ми се така децата да учат такива песни в училище. Какво ми слагат разни професори, Слави сложи Фики достоен е.
44
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сртахливите гербави злобарчета пикаят кръв!Решетки и гьостерица само за вас.
43
8
 
23
 
! Отговори
:) преди 3 години
Слави го държим на каишка, благодарим на неграмотните, че ни дадоха правото да управляваме от негово име.
42
14
 
12
 
! Отговори
Радио Ереван преди 3 години
Има много здраве този политолог.От арменския поп.
41
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберските *** не разбраха, че не могат да гледат и една педя пред носа си, камо ли да анализират събитията. Нека оставим на страна Слави. Да чухте изобщо някоя партия да иска да прави коалиция с ГЕРБ? Не, нали? Как мислите от тук нататък, че ГЕРБ имат някакво бъдеще в политиката? От тук нататък никой няма да иска да управлява с тях, което означава, че на следващите избори трябва сами да вземат 120 депутати, най-малко. Мислете с тези празни глави, особено такива като Калеко и Чебурашка.
40
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте плюли по Слави.Бандита ли си искате вечно!Слави 1000 пъти над онзи пр-стак!
39
9
 
16
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Предлагам на опиянените от изборната "победа" на чалгата да прочетат много внимателно този анализ и да го запомнят добре за момента, когато ще дойде махмурлука.
38
7
 
22
 
! Отговори
нормален преди 3 години
аре стига с тоя селски прът славчо . който му вярва нека чака да му оправи живота .
37
14
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До !!! ... Колко пък да е огромна, при 50% изборна активност неговите петнайсетина процента трябва да се разделят на две, за да се отнесат към целокупният български народ, което прави 7-8 човека на сто български граждани ... Ако се позовем на процентите - ГЕРБ печели доверието на народа в ммного по-голяма степен ... !!!
36
13
 
18
 
! Отговори
МихКонст преди 3 години
Само на мен ли ми се струва, че в крайния резултат и с напредването на броенето, 90-те % сбъркани протоколи всъщност изкараха едно поне 3..4 пункта плюс в резултата на герба'жиите? Май от Информационно обслужване все пак решиха към края да ударят едно рамо за сметка на останалите партии.