"Следобеден спринт" на младите обърнал хода на изборите

"Галъп": 600 хил. са решили кого да подкрепят между 1-4 април
246
"Следобеден спринт" на младите обърнал хода на изборите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече млади хора и по-малко пенсионери са гласували на тези парламентарни избори в сравнение с вота през 2017 г.

Още по темата
Това личи и в структурата на вота по заетост - работещи и незаети са повече сега от пенсионерите, посочват социолозите от "Галъп".

Така във възрастта 18-30 г. през 2017 г. са гласували 14.9%, а на тези избори 18.2%. Повече сега са и гласувалите между 31-60 години - 57.7% срещу 55.4%. При хората над 60 години е обратно - преди 4 г. своя вот са дали 29.7%, а на 4 април - 24.2%.

По отношение на заетостта при работещите данните са 62.4% на тези избори срещу 60.8% през 2017 г. За незаетите съответно 17.4% и 14.8%. При пенсионерите дяловете са 18.3% и 24.4% през 2017 г.

Според социолозите това може да се дължи и на страха от ковид (една от причините за ниския вот на БСП), който препятства гласуването на възрастните хора. Друг фактор, при това основен, е политизацията на младите от протестите през лятото на 2020 г. насам, текла основно в социални медии.

Последните се оказаха и основен канал за комуникация в тази кампания. Това облагодетелства партии с млад или високообразован и работещ електорат.
 
Изчисленията на база екзит пол показват, че около 600 хиляди души са взели решението за кого ще гласуват между 1 и 4 април. Младите вотове са типичен непредвидим фактор, който обикновено решава в последните дни и дори часове. Младите гласуват следобед, за разлика от "твърдите" и зависимите гласоподаватели, посочват още анализаторите.

Този следобеден "спринт" е и обяснението за разликата с моментните снимки на електоралните нагласи няколко дни по-рано. Става дума за мобилизация в последните дни и в самия ден на вота.

При ДБ тази кампания в самия ден беше видима и организирана, а за партии като ИТН тя произтича от спецификата на младия електорат. Тези млади електорати, за разлика от възрастните, се влияят и лесно в самия ден от социалните медии. Затова и кампаниите от типа "излез и гласувай" се случват лесно именно в тези групи, а не сред възрастните, коментира още от "Галъп".

Екзитполът достига до Вас благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
5
 
! Отговори
До 201 преди 3 години
За да се смени какъв да е закон трябва 50% плюс 1 глас съгласие, а за някои и 2/3. Как може това да се направи от 6-партиен парламент, в който не можеш да намериш и 2 партии, които да се понасят взаимно?
180
0
 
7
 
! Отговори
е помним го преди 3 години
До ее има и ощепо там си направи милионите курнелакостов я лансираше по разни директорски места дълги годинида я питат от БСП от къде и са милионите да видим какво ще каже
179
1
 
7
 
! Отговори
ее има и още преди 3 години
До hahahahhaкурнелка беше лична секретарка на иван костов много годинипак късопаметност пак
178
2
 
2
 
! Отговори
нови избори преди 3 години
няма какво да се обсъжда трябва да се проведат нови избори и да се смени закона докато не гласуват над 51% от избирателите вота да е нелигитименв момента са гласували 45% от тях ома много недействителни гласове, т.е. тия дето сасе гласят за парламента НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ НИКОГО
177
3
 
9
 
! Отговори
hahahahha преди 3 години
младите явно не помнят нищо преди 95 година толкова късопаметност не е много добраДеБъ на Ицата беше на иван костов и радан кънев, самоят Ицата беше министър при Бойко 2 отлуспен нзаради незаконни действия. още за Ицата - 4 поколение комунист, майка му рускиня убедена комунистка от БКП БСПа той----- демократбааа маааму нееааам думиСлавиту беше неуспял актьор, намиерл ниша в медийното пространство някак си, любимец на пияници и чалгари, псведо протестиращи и т.н. абе родна картинка сме си
176
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА СЛАВЧО СА ГЛАСУВАЛИ МЛАДИТЕ КОМУНИСТИ 60-70 ГОДИШНИ...
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИКАКЪВ ШАНС ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВИ ХОРА СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПАРТИЯ. НУЛА. ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА НЕ ГО ПОЗВОЛЯВА. НЕВЪЗМОЖНО Е. ТОВА СА ПЪЛНИ ИЗМИСЛИЦИ.
174
1
 
3
 
! Отговори
до 196 преди 3 години
А докато ги сменяте едно след друго, ще ядете дедовия, защото когато няма добро и стабилно управление, постъпления в хазната ЙОК.
173
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние младите неможе да се осланяме на бащите и майките си. Видяхме ги какво направиха в началото на 90-ге години. Рипаха скачаха и направиха качамак. Как можаха да се подведат по акъла на един синявец ман..гал. Същият ман...гал им унищожи заводите селското стопонство икономиката и ги остави на гола поляна. Това което бяха построили с кървава пот беше унищожено от един че..ре..н ман..гал. Ние младите не искаме да живееме в мизерия ще сменяваме правителства като носни кърпи докато дойде правилното.
172
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На калпава ракета космоса и пречи.Замислете се ЗАЩО ГЕРБ има такъв нищожен резултат въпреки купените ромски тласове ?Не ви е виновен никой извън обкръжението на ГЕРБ, главния виновник за ниския резултат е некадърното управление, ниските доходи и ГОЛЯМАТА смъртност.
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРСКАТА СИСТЕМА ЗА СОЦИОЛОГИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ СЕ РАЗПАДА. АНДРЕЙ РАЙЧЕВ ЩЕ СТАНЕ БЕДЕН ЧОВЕК.
170
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май сега е момента да започнат протестите срещу Радев, той има основна роля да изпаднем в тази патова ситуация и да ходим през три месеце на избори
169
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛЪЖИТЕ НА СОЦИАЛНИТЕ МАНИПУЛАТОРИ. ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ.
168
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МаяМата има 5%, а дрънка какви закони щяла да приема. Явно не разбираш че въобще парламент няма да има.
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА НИКАКЪВ ШАНС ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВИ ХОРА СА ГЛАСУВАЛИ ОСВЕН ПО ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ И НАСЕЛЕНИ МЕСТА. НО ДА ГИ СВЪРЖЕТЕ С ПАРТИИ Е НЕВЪЗМОЖНО.
166
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мцъ,десет годишно крадене и популизъм обърнаха хода на гласуването а не "След обедният спринт на младите"
165
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите са кухи ***, трябва да има образователен и възрастов ценз за гласуване!
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ СА ИЗМИСЛИЦА. НЕ СЪЩЕСТВУВА НАЧИН ДА СЕ НАУЧИ ЗА КОЯ ПАРТИЯ КАКВИ ХОРА СА ГЛАСУВАЛИ.
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КъртА вашата чалгаджийса партия тя не беше под строй, а? Ето вече вашите мутри започнаха показните убийства.
162
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 хиляди мързеливи чалгаджии гласивали за Тошко Куку-Трифонов, защото мразят да работят, а ГЕРБ им обещава само работа.