"Следобеден спринт" на младите обърнал хода на изборите

"Галъп": 600 хил. са решили кого да подкрепят между 1-4 април
246
"Следобеден спринт" на младите обърнал хода на изборите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече млади хора и по-малко пенсионери са гласували на тези парламентарни избори в сравнение с вота през 2017 г.

Още по темата
Това личи и в структурата на вота по заетост - работещи и незаети са повече сега от пенсионерите, посочват социолозите от "Галъп".

Така във възрастта 18-30 г. през 2017 г. са гласували 14.9%, а на тези избори 18.2%. Повече сега са и гласувалите между 31-60 години - 57.7% срещу 55.4%. При хората над 60 години е обратно - преди 4 г. своя вот са дали 29.7%, а на 4 април - 24.2%.

По отношение на заетостта при работещите данните са 62.4% на тези избори срещу 60.8% през 2017 г. За незаетите съответно 17.4% и 14.8%. При пенсионерите дяловете са 18.3% и 24.4% през 2017 г.

Според социолозите това може да се дължи и на страха от ковид (една от причините за ниския вот на БСП), който препятства гласуването на възрастните хора. Друг фактор, при това основен, е политизацията на младите от протестите през лятото на 2020 г. насам, текла основно в социални медии.

Последните се оказаха и основен канал за комуникация в тази кампания. Това облагодетелства партии с млад или високообразован и работещ електорат.
 
Изчисленията на база екзит пол показват, че около 600 хиляди души са взели решението за кого ще гласуват между 1 и 4 април. Младите вотове са типичен непредвидим фактор, който обикновено решава в последните дни и дори часове. Младите гласуват следобед, за разлика от "твърдите" и зависимите гласоподаватели, посочват още анализаторите.

Този следобеден "спринт" е и обяснението за разликата с моментните снимки на електоралните нагласи няколко дни по-рано. Става дума за мобилизация в последните дни и в самия ден на вота.

При ДБ тази кампания в самия ден беше видима и организирана, а за партии като ИТН тя произтича от спецификата на младия електорат. Тези млади електорати, за разлика от възрастните, се влияят и лесно в самия ден от социалните медии. Затова и кампаниите от типа "излез и гласувай" се случват лесно именно в тези групи, а не сред възрастните, коментира още от "Галъп".

Екзитполът достига до Вас благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ. БЪЛГАРСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА Е ТАКА ПРИМИТИВНА, ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПРОУЧИ КОИ ГРУПИ ЗА КОГО СА ГЛАСУВАЛИ. ТОВА СА ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ. НЯМА НАЧИН ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ ЗА КОГО Е ГЛАСУВАЛ.
160
3
 
2
 
! Отговори
Кърт преди 3 години
840 000 " ГЛАСУВАЛИ" за ГРОБ! ОТ тях - 400 000 твърд електорат. Дошли под строй и гласували под строй. Общински ,държавни служители ,но на по - високи постове + такива на по - ниски! 150000 ромски вот - Столипиново , Факултето, Христо Ботев, Абдовица...100000 пияници - общи работници , *** ,строители , шофьори...Останалото мъртви души и около 3% бонус от Константинов . Професора дето отговаря за вота... Честито , победа ...Пирова ...
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече два дни църкат едни платени мишки от чекмеджета в Банкя. Колкото повече църкат толкова по хубаво им става на нормалните Българи.
158
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме, че в тази патова ситуация Разединителят на България потрива доволно ръце. Шест български партии се карат, един московски резидент печели.
157
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В партията на Слави решенията ги взима Тошко, той пише репликите на Шефа, останалите се чудят къде са и защо.
156
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да демокрацията няма почва у нас!Електората е наистина много *** вече 3 манда гласува за един полуграмотен примитив наричан тиквата.Вече и във френските издания така го наричат а в германските издания премиерът който за цялото си управление не е направил нито една реформа.Колкото и да драската на БАНДАТА ГЕРБ песента е изпята.
155
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията няма почва в България. Електоратът е т ъ п. Гласуват за Слави, гласуват за Отровното трио, гласуват за Техноимпексова... Този електорат не става за Н И Щ О.
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е задължително да си млад за да си ***. Но е задължително да си *** за да си гласувал за Отровното трио или за Слави.
153
0
 
4
 
! Отговори
Малчу от Факултету преди 3 години
Саму Бат Бойку ша упрай рабтата.
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали бяха тайни изборите. Как разбрали кой ги е абънал и кой не ги е обърнал?
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ СЕ ЗБЛЪСКАТ С ДЕЙСТВЕТИЛНОСТА МНОГО БЪРЗО ОТ ТРУПАТА НА СЛАВЧОВАТА ЧЕТА... ПЪРВИТЕ КОИТО ЩЕ ГИ ИЗРИТАТ СА КРИБ и ПРОФСЪЮЗИТЕ.... НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ КАТО ИМ СПРАТ СУБСИДИИТЕ И ЖИВОТНИТЕ КАТО ВЗЕМАТ ДА ОСТАВАТ ГЛАДНИ ? НАЙ-МНОГО 3-месеца.
150
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За народа - работа,работа, работа!За Бацо - чекмедже, чекмедже, чекмедже!
149
0
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Не деля хората на млади и стари , на работещи и не. Деля ги единствено на интелигенти, можещи,знаещи и дейни и други / мрънкящи , оплакващи се , мързеливи. /И от двете групи дал Господ .
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спринта на чалгарите........
147
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,младите лесно се влият,манипулиреми са,защото не четат,не проверяват миналото на даден кандидат,а слушат приспивни басни.Това е жалко,и не ги интересува на кого ще оставят държавата,как ще развива,може и на олигархията да я дадат,ако правилно си изиграе картите,като ДБ или Куку бенда на учиндол.Както на времето Луканов изрече:"Вярвайте ни,няма да ви предадем"!Или Царя с 800-те дни,а то какво стана.Реално,държава на дъното финансово и икономич да стигне небостъргача за 800 дни е утопия
146
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно стана, че младите слгонът "работа, работа, работа" не ги привлича. Те искат да станат герои на шоуто или на чалгата, за това мечтаят и за такъв тип гласуват.
145
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под 21 години, неграмотните, на социални пенсии и невнеслите последните 3 години подоходни данъци и осигуровки в България над определен праг защо имат право да гласуват? С какъв акъл може да си за да гласуваш за Манолова и Трифонов? "Промяна"! Каква е промяната? В какво се състои? Ама протестирали. Излизат няколко безделника и блокират кръстовища и всички трябва да клекнем, защото им се искало нещо? Колко пъти ви трябва да настъпите мотиката? "Мажоритарен вот"! Слави преференциите отряза, вие...
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съединението прави силата! За управление трябва коалиция поне от три партии, даже от четири или пет най-добре!Въпросът е кой ще го постигне - Бойко или Слави?И двамата са единаци и нарциси!Ще ходим на избори докато някой от тях увехне!
143
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е младите хора искат по-млад чалгар като Слави. Писна им от стария чалгар Боци!Трябва да се дава път на младите!
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейййй, малко кофти а? Гадно е, нали? Нищо, ти продължавай