"Шпигел": Борисов победи, но сега е в безизходица

Той направи необичайно предложение на Трифонов, пише изданието
8 апр 2021 12:50,
74
"Шпигел": Борисов победи, но сега е в безизходица
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов спечели изборите, но няма достатъчно депутати, за да сформира правителство. Вместо това той направи необичайно предложение, пише "Шпигел".

"Новите избори не са решение". Борисов иска да предотврати нови избори след победата си в неделя и безизходицата, която възникна след обявяването на резултатите.

ГЕРБ получи 26,18%, но партията е изправена пред големи проблеми при съставянето на правителство. Четири партии сформираха така наречения блок против ГЕРБ и не искат да влизат в коалиция с Борисов, отбелязва изданието.

За да предотврати нови избори, той направи необичайно предложение: Борисов предложи на втората партия "Има такъв народ" гласовете на десет депутати от ГЕРБ, които биха могли да подкрепят едно бъдещо правителство, ако е необходимо.

Дотогава обаче могат да се случат много неща. Според конституцията ГЕРБ, която е част от Европейската народна партия, както германските ХДС/ХСС, първо трябва да получи мандат за формиране на правителство. Ако се провалят, "Има такъв народ" влиза в играта.

При първата си реакция лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов не прие изрично предложението на Борисов, но не го отказа. Вместо това той се позова на Конституцията, пише "Шпигел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари