Експерти: Отказът на Борисов от депутатско място бил очакван

В такава ситуация всеки лидер трябва да обърне внимание на партията си
9 апр 2021 12:06, Петя Славова
127

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място и заяви, че няма нужда от имунитет. Очаквана ли беше тази стъпка?

"Напълно очаквано, ако имаме предвид ситуацията през 2013 г., когато ГЕРБ беше първа политическа сила и остана опозиция в парламента. Тогава Борисов не се отказа от мандата си, но много рядко влизаше в Народното събрание. В ситуацията, която се намираме, всеки лидер трябва да обърне сериозно внимание на партията си. Депутатската група се очертава с много силни говорители", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ в нея са министрите, които имат най-много информация и са министри, които са доста словесни.

"Първата стъпка на президента е да даде мандат на ГЕРБ, а личността, която ще бъде излъчена за министър-председател, ще бъде Бойко Борисов. Съвсем естествено е той да не бъде депутат, защото това ще наруши процедурата. Най-нормалното е той да не приеме, защото той доказа, че в оперативната сфера е най-добър, предпочита да е в действие", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя смята, че престоят му в парламента е като контрапункт на този стереотип на поведение.

Още по темата

"Започвам да се обърквам от заявките. Досега ГЕРБ беше достатъчно последователна и нямаше разминавания. За първи път чуваме представител на ГЕРБ, който да казва, че ще се предложи правителство, но без Борисов. Интересно какво ще предложат те. Едно е сигурно - ще предложат формат "експертно правителство", допълни доц. Буруджиева пред водещата Мария Константинова.

Според Христова, ГЕРБ се чувства отговорна към избирателите си, особено в тази ситуация.

"Те бяха длъжни да направят този жест - да предложат правителство и да отворят врата за относителна стабилност. От лявата част на спектъра политическата структура е тотално разбита, вдясно нещата не са драматични. В лявата част има много партии и те са разнородни. Те не са достатъчно разговорни по отношение на ценностното си присъствие, защото популизмът се изговаря лесно, когато е предизборна кампания, но трудно се самоопределя, след като си влязъл в парламента. В сравнение с ГЕРБ, проблемите на другите са толкова големи, че в момента дисбалансът е силен", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Татяна Буруджиева смята, че ГЕРБ и Борисов няма нужда да правят ясна заявка кои са, защото от 12 години това е в живота ни.

"За Борисов е по-важно да каже на България, че е по-важно да има правителство, отколкото какво ще е това правителство", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
1
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Добър ход на Боко!
108
3
 
4
 
! Отговори
К.Николова преди 3 години
Не разбирам защо се коментира факта,че Борисов отказал да е депутат Той и при царя,въпреки ,че беше кандидат в 2 района ,отказа депутатско място,още преди заклеването.Явно тази кариера не е по вкуса му.Защо се чудите какви тълкувания да давате?Той иска да си е министър председател,да си обикаля,къде ще се занимава с конкретна дейност по цял ден.
107
2
 
8
 
! Отговори
Banderas преди 3 години
Не виждам нищо експертно в това мнение на "Експерти" ,а по точно то е опит за психологична оценка или внушаването на читателската и слушателска аудитория ,че Борисов постъпва хуманно и управлява България добре през всичките тези години ,та ние народа сме цъфнали и вързали като майски рози :) !
106
2
 
4
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
чалгадо дупка, мутри с танцорки от мегаданс и премиер с ферари.. ще е интересно времето напред
105
8
 
10
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
до 109 Герб за които си гласувал и продължаваш да гласуваш.САМИ ЩЕ СИ ТРЪГНАТ! Шефа ви го разбра,но вие явно не? Годините на дерибейство в държавата ни,на един болен мозак,страдащ от мания за велияие ПРИКЛЮЧИ! Времето му просто изтече! -:) Как да ви го обясним нормалните българи? На които Ни беше писнало пиарите му от "жипката"? Тази вечер гледах новините с КЕФ! НЯМАШЕ ГО! И новините протекоха нормално! Такива каквито са! НЕ ИЗКЛЮЧИХ ТОЗИ ПЪТ ТЕЛЕВИЗОРА СИ<ЗАЩОТО ГО НЯМАШЕ ДА ДОСАЖДА!-:)))))))))
104
7
 
7
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До ГЕРБ СА ОЩЕ НА ВЛАСТ: Да, сега ГЕРБ са се слели с държавата, но това трябва да се промени. Иначе ще си останем най-бедната и корумпирана държава в ЕС.След като Бойко върне мандата трябва да се направи правителство, дори правителство на малцинството, да се разчисти държавната машина от гербаджии, да се смени ЦИК, да се промени изборното законодателство, а наесен, ако трябва, да се направят избори "2 в едно".Рано е да се сваля гарда, с едноличното управление на Бойко трябва да се приключи.
103
10
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ СА ОЩЕ НА ВЛАСТ преди 3 години
МАЙ ЗАБРАВЯТЕ ФАКТА ,ЧЕ ГЕРБ ИМАТ НАЙ -МНОГО КМЕТОВЕ, КМЕТСКИ НАМЕСТНИЦИ, ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ,ЕВРОДЕПУТАТИ ,ДЕЛЕГАТИ, ДИПЛОМАТИ, И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ 800 000 ДУШИ ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ НАЙ-МНОГО ВЪПРЕКИ ,ЧЕ ИЗГУБИХА 1/3 ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ ,КОИТО ОТИДОХА ЗА ЦВЕТАНОВ -40 000 И ХРИСТО ИВАНОВ -НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ,ДРУГИ ПЪК СА ЗАЧЕРКНАЛИ НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО ,НО ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ "МЕСИЯТА" ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ И БЛУДНИТЕ СИНОВЕ ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ! ЩО СЕ ОТНАСЯ ЗА РАДЕВ СЛЕД ШЕСТ МЕСЕЦА ЩЕ СЕ ПИТАМЕ КОЙ БЕШЕ?
102
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бого к'во ти казаа от *** там ли да одиш да "живееш" или ша одиш на "студено"
101
4
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Тия двете вече стават тотално предвидими. Където им дадат думата все говорят срещу БСП и партиите на протестиращите а Бойко за тях все е по-по-най.
100
7
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Буруджиева и Антоанета Христова пак (по стар навик) са се заловили да възхваляват Бойко. Бойко, видите ли, нямало да бъде депутат за да обърне внимание на партията си. А това, да ръководи парламентарната си група не е внимание към партията си (а и към политиката изобщо) така ли?Не ви ли идва на ум, милички, че Бойко се криеше от досегашния парламент, и ще се крие от следващия, защото могат да му зададат доста неудобни въпросиА ако Гешев напусне прокуратурата може и съдът да му обърне внимание
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския цирк си има вече кло(у)н!
98
3
 
11
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
"За Борисов е по-важно да каже на България, че е по-важно да има правителство, отколкото какво ще е това правителство"------Ми щом не го интересува, да даде 50 "дежурни депутати" и да гледа отстрани...Цял табор лаладжии не мое да му избърше това, което оплеска за 3-4 дни след изборите.
97
1
 
9
 
! Отговори
Паисий Хилендарски преди 3 години
НА ДОБЪР ЧАС НА 45-Я ПАРЛАМЕНТ ! БЪЛГАРИЯ ЦЯЛА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА- Но най- вече гледа към новия ПРЕМИЕР И ВОДАЧ НА НАРОДА---- СЛАВУН ТРИФОНОВ !!Поради що се срамиш бе Славуне ...пред народа ти излез,Стига ти кат пукъл си мълчал,Обеците ти махнигюбеците да спрешГордо ти народа поведикъм светли бъднини ...
96
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господине махайте се по-бързо!Останаха две точки само.1. Оставка - господине пропуснахте този шанс.2. Съд - следваща стъпка със изземване на краденото! Предстои Ви! 3. Дългогодишен затвор - без право на предсрочно излизане. Излизане само с краката напред!Успех Ви желая, ама не наистина!
95
5
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
опасявам че борисов може да напусне българия в тази бърко=тия пеевски еразпродал всичко което има това са сигнали за обществото
94
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зачита достойнството на депутатите - обижда ги, продава ги, не ги зачита. При това положение беше изключено да се приравни с тях.
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зачита достойнството на депутатите - обижда ги, продава ги, не ги зачита. При това положение беше изключено да се приравни с тях.
92
9
 
8
 
! Отговори
Гигов преди 3 години
Браво Баце. Остави ги да ръждясват,стига си ги носил на гърба си,цяла армия от *** и неблагодарници.Българина и добре даживее пак ще роптае.Новите си мечтаеха,че ще стъпят на чисто ,но такова килимче у нас липсва. Ще те плюят,ще те плюяп ,като царя ,па ще мирясат.А когато народа поиска резултати,тогава ще ги видим.Знам,че ще ти се къса сърцето от пасивността им но това е съдбата на работохолиците. Ограничен съм,не може повече сложили са ми рамка.
91
7
 
9
 
! Отговори
Паисий Хилендарски преди 3 години
НА ДОБЪР ЧАС НА 45-Я ПАРЛАМЕНТ ! БЪЛГАРИЯ ЦЯЛА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА- Но най- вече гледа към новия ПРЕМИЕР И ВОДАЧ НА НАРОДА---- СЛАВУН ТРИФОНОВ !!Поради що се срамиш бе Славуне ...пред народа ти излезе,Стига ти кат пукъл си мълчал,Обеците ти махнигюбеците да спрешГордо ти народа поведикъм светли бъднини ...
90
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни ангажирате постоянно със този безличен и *** човек! Всичко има начало и край!