Западни издания: Слави е на ход, играта на криеница свърши

Успехът на партията му граничи с вътрешно-политическо земетресение
9 апр 2021 11:22, Петя Славова
678
Западни издания: Слави е на ход, играта на криеница свърши
Снимка: БГНЕС

"Политическото бъдеще на България изглежда несигурно", пише агенция "Франс прес" в кореспонденция от София. Международните медии продължават да следят развитието на политическите събития в страната и вчера съобщиха най-напред за "много необичайната" (според ДПА) оферта на Борисов към партията на Слави Трифонов, а после за новата идея на ГЕРБ - правителство без Борисов.

"Не е ясно кой може да сглоби коалиция", коментира "Франс прес".

И последните публикации за България в международните медии се въртят около споменатите две имена: Борисов и Трифонов. Коментарът на Клеменс Ференкоте за обществено-правната мрежа ARD започва с констатацията, че избирателите в България са показали червен картон на Борисов.

Още по темата

"Вътрешно-политическите баланси в България сериозно се разместиха след изборите в неделя и сега става въпрос за политическото оцеляване на дългогодишния премиер Бойко Борисов", отбелязва авторът. Той констатира и че за ГЕРБ на хоризонта не се виждат никакви партньори, а Борисов се намира в "задънена политическа улица".

Ференкоте изтъква, че успехът на Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ" граничи с истинско вътрешно-политическо земетресение. В края на коментара си авторът изказва предположението, че Борисов ще се опита с всички възможни средства да склони Трифонов към коалиция или експертно правителство, защото в България в момента става дума не само за борбата срещу пандемията, но и за разпределянето на европейските милиарди от помощните фондове срещу коронавируса и от дългосрочния бюджет на ЕС.

В берлинския "Тагесцайтунг" Барбара Йортъл е публикувала портрет на Слави Трифонов под многозначителното заглавие "Сатирикът Станислав Трифонов ще разтанцува българската политика", предава "Дойче Веле". Авторката припомня изборните резултати и новината, че Трифонов е влязъл в карантина и пише: "Още по време на предизборната кампания Слави блестеше главно с отсъствието си. Интервюта пред медиите? Дебати с опонентите? Нищо такова. Вместо това той разпространяваше популистките съобщения на партията си най-вече чрез своята кабелна 7/8 TV, която настройваше хората срещу антипандемичните мерки и омаловажаваше опасността от коронавируса. Макар че всъщност гологлавецът с обици на ушите изобщо не се страхува от голяма публика."

Цитиран е и пасаж от песента "Няма такава държава", в който се казва: "Не ми говорете за закон и конституция - в тая държава всичко е проституция". В края на статията си Барбара Йортъл си задава въпроса "А сега накъде?" и цитира българския наблюдател Първан Симеонов, според когото Трифонов е "гневен мъж на средна възраст, който събира около себе си разочаровани от политиката хора". Авторката констатира: "И тъкмо този мъж сега е на ход. Играта на криеница приключи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


678
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тошко Йорданов дето заплашваше структурите в провинцията още преди изборите сега трие ръчички и очички - не може да повярва, че са втора сила и се чудят какъв сценарии да измислят на Дългия, през това време той го играе уж болен и мълчи като партизанин на разпит. Нещо му е трудно да излезе и да каже няколко думи, а стотици хиляди са гласували за неговата партия. Срам голям и резил.
426
23
 
6
 
! Отговори
Догтор Снагълс преди 3 години
Герберчетата пищат като бойкови внучета пред ваксинация...
425
3
 
34
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Италианците преди години си избраха пpocтитутка (Чичолина), ние чалгаджия. Нищо ново под слънцето.
424
2
 
24
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Тошко Африкански ...Премиер. Другите министри той ще си ги подбере. Великите българи!!!
423
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славчо се е нашмъркал, не може да стане.
422
4
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
От САЩ му се обадили да прави Правителство в коалиция с партията на Борисов и Слави се поболял. Тежка е царската корона...
421
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
От САЩ му се обадили да прави Правителство в коалиция с партията на Борисов и Слави се поболял. Тежка е царската корона...
420
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА ТАКЪВ НАРОД --- ИЗБРАХА ГО ВРАГОВЕ НА НАРОДА
419
0
 
0
 
! Отговори
Еххаааа! преди 3 години
Ем се едно вика: ***!
418
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали беше болен от множеств.склероза?
417
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
той да не е на легло.че се крие бе?
416
1
 
24
 
! Отговори
Паисий Хилендарски преди 3 години
На НА ДОБЪР ЧАС НА 45-Я ПАРЛАМЕНТ ! БЪЛГАРИЯ ЦЯЛА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА- Но най- вече гледа към новия ПРЕМИЕР И ВОДАЧ НА НАРОДА---- СЛАВУН ТРИФОНОВ !!Поради що се срамиш бе Славуне ...пред народа ти излез,Стига ти кат пукъл си мълчал,Обеците ти махнигюбеците да спрешГордо ти народа поведиКъм светли бъднини ...
415
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За циркова трупа ГЕРБ и банкянския селинджър всичко приключи с тези избори. Дежурните му *** ще похленчат известно време с насълзени очички, припомняйки си славните времена на голямата далавера, но скоро ще осъзнаят, че всяко нещо си има своя край. В момента още карат по инерция и са в състояние на пълно отрицание.
414
8
 
32
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Нещо не ми е ясно, как сценаристи и чалгари ще ни изкарат от Ковид-кризата, като най-главния им чалга-певец не вярва, че има такъв вирус???
413
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избирателната активност е била 50 %, а при нови избори ще е 30%
412
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай-бай, Бойко!
411
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Славии да има какво от това, той и Баце има проблем със здравето, както с физическото, така и с психическото :)
410
1
 
5
 
! Отговори
Слави преди 3 години
Има ли проблеми със здравето....
409
10
 
3
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа славито е достатъчно умен, че да знае, че ако слкючи съюз с герб това ще е пърия и последния му досег с парламента и власта! Единствените с които може да сключи някакъв съюз без това да се окаже в противоречие на избиратели те му са или ДБ или мутри вън! Но това няма да му стигне за никъде! Та за него нови избори е напълно добе и достатъчно! Виж за борисов тия милиарди дето идват това са много пари за КРАДЕНЕ от герберастите! И той не може да преглътне току така да не ОТКРАДНЕ толкоз много!
408
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави няма полезен ход.