Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?

"Миллиет": Покрай украинската криза се формира фронт срещу Русия
10 апр 2021 20:34, Александър Попов
541
Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?
Снимка: БГНЕС

Русия, чиито бивши съюзници в рухналия Варшавски договор сега са членове на НАТО, която те са заобиколили от запад, сплашва Украйна, която иска да се присъедини към НАТО.

А САЩ правят всичко възможно, за да затворят веригата на обкръжаване и да накарат да се усети военното им присъствие в Черно море.

Поради това от страна на двете световни сили валят взаимни заплахи във връзка с кризата в Донбас. Разбира се, възникват различни въпроси относно войната между Украйна и Русия.

Например какво ще се случи, ако Русия влезе в директен сблъсък с Украйна? Ще се намесят ли САЩ и НАТО, подкрепящи Украйна? Или какво означава предупреждението на Русия към НАТО: "Вие ще ни принудите да предприемем допълнителни мерки"?

Има обаче и други важни въпроси, които остават на заден план. Особено предвид плановете, измислени от Съединените щати, и на какво те са способни, за да изпълнят тези планове. Освен това всички знаят за опитите на САЩ да навлязат в Черно море и да използват проливите по време на руско-грузинската криза през 2008 г. С други думи, говорим за многопластова ситуация, която изглежда като напрежение между САЩ-НАТО и Русия около Украйна, но всъщност съдържа вечните изчисления на САЩ да убият няколко зайци с един куршум.

Още по темата
Преподавател от университета в Истанбул Айдън, бригаден генерал от запаса , д-р Наим Бабюроглу коментира тази тема:

"Подсилвайки и провокирайки напрежение в Украйна, САЩ искат да привлекат на своя страна страните от ЕС, предимно Германия, която има обширни търговски връзки с Русия.

САЩ също се стремят да отделят Турция от Русия. Как?

Турция вече има добри отношения с украинското ръководство, има някои икономически споразумения. На 10 април президентът на Украйна ще посети Турция. Турция никога не е признавала анексията на Крим и подкрепя членството на Украйна в НАТО. Сега, на фона на нагнетяваното от САЩ напрежение, Турция и Русия ще се отдалечат една от друга.

Друга цел на Съединените щати е в това, че като засилят своите военноморски сили и военно присъствие в Черно море по предлога за украинската криза и с цел намаляване на влиянието на Русия тук, така да превърнат и Черно море в зона на конфликт. По такъв начин ще направят от Русия страна, която непрекъснато е заета с кризи в региона. За целта обаче САЩ трябва да използват Дарданелите, Мраморно море и Босфора.

С други думи, трябва да се заобиколи Конвенцията за проливите от Монтрьо. По време на грузинската криза през 2008 г., когато САЩ искаха да нахлуят в Черно море, Турция отказа да пропусне американските военни кораби през проливите. Следователно САЩ сега смятат, че с нарастването на напрежението между Турция и Русия заради Украйна Турция ще смекчи режима на Монтрьо и ще им позволи да навлязат в Черно море. По този начин, с получаването на такова разрешение от Турция, САЩ се надяват да осигурят превъзходство в борбата за влияние срещу Русия и да формират фронт заедно с такива крайбрежни държави като Румъния, България и Грузия. Поради тази причина Съединените щати искат да прекроят Конвенцията за проливите от Монтрьо в своя полза. И това е капан за Турция и капан за конвенцията от Монтрьо. Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ с никоя държава".

Ами вероятността за намеса на НАТО, възможно ли е подобно развитие?

"Член пети от договора за НАТО гласи, че атака срещу една от страните членки на алианса се счита за атака срещу всички страни членки. Разбира се, това важи за онези страни, които са членки на НАТО. Украйна не е член на НАТО. В момента тя е партньор на НАТО, член на програмата „Партньорство за мир“, но не и съюзник или член на алианса. Това е само етап на подготовка. Следователно, както през 2014 г. НАТО не можеше да се намеси, когато Русия анексира Крим, така и сега алиансът не може да го направи. Използват се само някои дипломатически, политически механизми. Но Съединените щати, ако желаят, могат да се намесят заедно с няколко държави, например Великобритания, и да помогнат на Украйна. Само че е невъзможно това да се направи под егидата на НАТО".

Накратко, зад известното ни състрадание на Съединените щати знаем, че има дълбоки изчисления, като например: да се възползваме от украинската криза, да принудят ЕС, включително Германия, да формира фронт срещу Русия и отчуждаването на Турция от Русия, превръщайки Черно море в зона на конфликт./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
4
 
12
 
! Отговори
Кой ли? Накратко: преди 3 години
До Я па я..!Първи започнаха САЩ в Сирия. Русия им каза "няма да стане, имаме база там".После САЩ казаха на Русия "Няма да стане ли?. Я вземи този Майдан" и им спретнаха революция в Киев. Русия каза "Хубаво, взимайте я Украйна, ама ние без Крим и Донбас няма да останем. И без това Крим ви го подари пияният Хрушчов, а си беше руски".И американско-руската супа я сърбаме и до ден днешен. Малките държавици, които просто искат да си живуркат.Ама няма да ни оставят.
376
7
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
махаите се от балканите и черно море учения в мексиканския залив аз конфликти с русияне желая ние сме тук от векове за векове аз пушечно месо на руските оръжие нежелая да ставам ето ви пример как украинците избраха един ш-у-т за президент и етого резултата същото става и с бълг чалга
375
5
 
9
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Истината е че американската политика, също като родствената и английска политика, никога не и е пукало за нищо друго освен за собствените и интереси и обогатяване - разбира се винаги зад обвивката на гръмки фрази за спасяване на света. Така че нито от едните можем да очакваме добро , нито пък някога сме видели добро
374
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото на тази година след като байдън стана президент, много хора предупреждаваха, че до лятото ще има военен конфликт с Русия, и че България ще бъде вкарана там от нашите " приятели" американците. Ако продължаваме така много скоро това ще стане реалност. Изводите са за вас....
373
9
 
8
 
! Отговори
Стаят бляд преди 3 години
Рашка да си стой в границите че преди сащ и англия бяха с тях срещу немците.сега са сами китай стигна до урал а ердо от вчера подкрепи зеленски
372
4
 
11
 
! Отговори
Nekoj преди 3 години
Ицо, Ицо, бегай да лижеш задните части на американските си господари
371
11
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Тука замириса на неумити руски задни части и валенки!!
370
4
 
14
 
! Отговори
haha преди 3 години
американските *** пак са налазили ... ще трябва се пръска че пак завоня.
369
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективенЗа да си обективен трябва да си малко наясно с нещата :) ама вие душевно болните путинофили освен да гледате маршируващи курсантчета по парадите им друго за армията им и положението им нямате :) Ментално сте още пред Сталин град и се имате за някаква невероятна сила, а реално е една рухнала държава която 30 години не може да си стъпи на краката и добре, че има газ иначе е жива умряла.
368
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами САЩ да върнат адрените оръжия на Украйна които взеха през 1994-а и готов.
367
6
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Краварите си търсят майстора и ще го намерят.
366
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
413 сега стана 408-страхливците бягат по тъча
365
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
413 сега е 409-защо разместват коментарите
364
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАДЕ Е КАЛЕКО АЛЕКО, БРОИ ДОЛАР4ЕТА.
363
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин 413-А КЪДЕ СА ТРАШЪН И СКОРПИОН РИБА ЛИ ЛОВЯТ
362
5
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Мда-а-а-а,"Циркон" покрива цялото Черно море както и значителна част от прилежащите територии.За проливите също
361
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОНБАС Е РУСКИ-А ДОНАЛД КУК ГО ЧАКА 1 СУ
360
1
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
До Патриот //Я пак ,много е занимателно.Крим да не е Флорида
359
4
 
16
 
! Отговори
12МСП преди 3 години
Любопитен факт е,че на референдума през 2014 г.,част от украинците в Крим,гласуват за присъединяване към Русия.Рано или късно трите държави населени с еднакъв етнос и религия Русия,Украйна и Беларус,ще се обединят,е за това е този неистов неолиберален и евроТейски плач.Затова се захранва неолибералната Баплач в Украйна,а Беларус неУлиПерални плазмодии непрекъснато плачат.
358
11
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Анонимен410 виждали сме ги руската военна мощ по море..ха.ха овцевоз потапя руски боен кораб.. а димящия самолетоносач сам си потъна.. а подводницата КУрКС помниш ли.. списъка е дълъг.ха.ха ха ха