27 партии и коалиции в битка за следващия парламент

Росица Матева: За час с машина могат да гласуват 75 души
27 май 2021 15:53, Красимир Ангелов
90
27 партии и коалиции в битка за следващия парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

18 партии и 9 коалиции са се регистрирали за изборите на 11 юли.

Първоначално те бяха 19 партии и 9 коалиции, но след проверка на подписи се е установило, че на една от партиите недостигат валидните подписи, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Още по темата
Тя подчерта, че проверките продължават и по отношение на другите формации, подали документи.

Другият говорител на ЦИК - Цветозар Томов,уточни, че е отказана регистрация за изборите на партия "Единство". Причината е, че валидните им подписи са под 2300 от подадени общо 4800.

От ЦИК съобщиха, че тази неделя ще бъде направен подобен тест с машинно гласуване, каквото се състоя по-рано в сградата на комисията и в Доброславци. Такъв ще има и през юни, но все още не е ясно мястото.

След първия извършен експеримент с гласуване с машина е станало ясно, че при интензивна натовареност за 1 час могат да гласуват 75 избиратели. Заради това Матева коментира, че в няколко секции с повече 450 гласоподаватели ще бъдат сложени по две машини за гласуване.

Тя поясни, че ЦИК получава експертна помощ от всички държавни органи и организации във връзка с новата обществена поръчка, която се прави за още машини.

Относно логистиката, свързана с машините, Росица Матева посочи, че все още не е взето окончателно решение. „ Имахме среща в МВнР. За страната е възможен вариант на доставка на машините, както се извозват бюлетините. За чужбина – да се възложи на фирма или доставчика, или да се доставят с т.нар. дипломатическо карго“, каза още тя, цитирана от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
9
 
! Отговори
Гласуващ преди 2 години
Нямам пропуснат вот от 1990 г.Нямам нищо против гласуването с машини,обаче твърдо вярвам, че трябва да се броятхартиените отрязъци и при разминаване в данните от протокола и преброените от СИК хартиени отрязъци,задължително в отделен протокол трябва да се впишат действително преброените гласове за партии и преференции,без допълнителни сметки, това да бъде работа на РИК!В противен случай никой не може да ме убеди мен и повечетоот избирателите, че вотът ще е прозрачен и честен!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като гласувам с машина, най-демостративно мога ди си снимам отрязъка, на който е написано за кого съм гласувал и след това ще го пусна в тъмната урна. Комисията не може по никакъв начин да ми анулира гласуването. Съгласно ИК , може да се анулира гласуване при ръчно попълнена бюлетина, ако гласоподавателя я покаже явно пред комисията.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се излагайте да избирате тези разни телевизионни шутове и мутри отвътри. Нема такива партии в Европа, не ви ли е срам от цивилизованите европейци? Ще станете за смях на целия континент.
28
2
 
7
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
От трън на глог,че по висок!Мухаха
27
8
 
4
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
славчо чалгата ще е първи този път. всички да гласуваме за чалгата и бсп ченгетата.
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-гнусни от гроб и шкембетата
25
5
 
0
 
! Отговори
stoedin преди 2 години
До От народа 25КОИ ли пък 3 партии да останат?.. подсказвам с 1вите 2, но КОЯ да е 3тата? КОЙ ще ни каже?:ИТНИсеМВ
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къци вапцаров и Фънки няма ли да направят и те една коалици? Малко са 27....
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27? Голям наплив от желаещи да оправят България много патриоти ще се окаже че имаме
22
13
 
10
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Много партии за една България. Трябва доста да отпаднат. Да започнем от мутренска структура герб. Мафията трябва да се махне от власта, за да може държавата да почне да се оправя. После ДПС. И прочие, докато не останат 3 партии. На нас не ни трябват повече.
21
3
 
13
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
75 човека за един час дава 0.8 минути или 48 секунди на човек. За един приятел питам: това време включва ли влизането при комисията, ваденето на личния документ, проверката и отмятането в списъка, отиването до машината, гласуването, пускането на разписката в урната, взимането на личния документ, подпис в списъка и напускането на помещението? А един леко неподвижен човек дали ще покрие норматива? Баба, дето не ползва телефон ще смогне ли? А ако някой не иска с машина и трябва да е с декларация?
20
2
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
27 ПАРТИИ- РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ
19
4
 
7
 
! Отговори
Русия-бедни не ебем! преди 2 години
До само ЕС и НАТОНашата мечта и спасение от комунистическите пълчища!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИСТИНАТАДемокрация е равно на атеизъм всеки против всеки без единомислие!
17
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички герберастки копои, които пребиваха децата ни миналото лято, лично по заповед на Чекмеджиев - на бунището
16
6
 
7
 
! Отговори
ИЗБОРДЖИЯ преди 2 години
75 души да гласуват за час... хахаха това е по 45 секунди на човек, това е за машините, които вече са заредени с изходящите резултати, та в секция да има по 900-1000 глаДували
15
6
 
8
 
! Отговори
само ЕС и НАТО преди 2 години
До АнонименДалече от Русия! Никога втори деветосептемврийски преврат и комунисти!
14
5
 
11
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
Държавата гине лека полека
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИСТИНАТА А ГДЕ ВИДЯ КОМУНИЗЪМ- ТОЙ Е ХИМЕРА- НЯКОИ СЕ ЗАБАТАЧИХА ПО ПЪТЯ КЪМ КОМУНИЗМА И ФАЛИРАХА, НИЕ НАПРИМЕР, ВИЖ КАКВО СЕ СЛУЧВА С КУБА- МИН ЗАПЛАТА 15ДЛ, СРЕДНА ЗАПЛАТА 40ДЛ, ВИЖ В СЕВЕРНА КОРЕЯ- ТАМ КУЧЕТА И КОТКИ СА ВЕЧЕ ПРИКЛЮЧЕНИ И СЕГА ЛОВЯТ СКАКАЛЦИ И ПРИЛЕПИ, ВИЖ В КИТАЙ- НАЙ МОЩНАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА- РАБОТНИЦИТЕ ПОТЪНАЛИ В МИЗЕРИЯ, ПОГЛЕДНИ ИМ РАБОТНИЧЕСКИТЕ ДЕЛИКАТЕСИ- КУЧЕТА, КОТКИ, ПРИЛЕПИ- МЪРДАТ ЛАЯТ И МЯУКАТ, А КОМУНИСТИТЕ МИЛИАРДЕРИ...
12
3
 
3
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
AI NN разбрах че повечето хора одобряват да се заменят депутатите със изкуствения интелект във повечето Европейски страни са на това мнение ще се спре кражбите по европейски проекти и средства ПОВЕЧЕ ДЕПУТАТИТЕ НЯМА ДА СТЪПЯТ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА нито ще помиришат пост