27 партии и коалиции в битка за следващия парламент

Росица Матева: За час с машина могат да гласуват 75 души
27 май 2021 15:53, Красимир Ангелов
90
27 партии и коалиции в битка за следващия парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

18 партии и 9 коалиции са се регистрирали за изборите на 11 юли.

Първоначално те бяха 19 партии и 9 коалиции, но след проверка на подписи се е установило, че на една от партиите недостигат валидните подписи, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Още по темата
Тя подчерта, че проверките продължават и по отношение на другите формации, подали документи.

Другият говорител на ЦИК - Цветозар Томов,уточни, че е отказана регистрация за изборите на партия "Единство". Причината е, че валидните им подписи са под 2300 от подадени общо 4800.

От ЦИК съобщиха, че тази неделя ще бъде направен подобен тест с машинно гласуване, каквото се състоя по-рано в сградата на комисията и в Доброславци. Такъв ще има и през юни, но все още не е ясно мястото.

След първия извършен експеримент с гласуване с машина е станало ясно, че при интензивна натовареност за 1 час могат да гласуват 75 избиратели. Заради това Матева коментира, че в няколко секции с повече 450 гласоподаватели ще бъдат сложени по две машини за гласуване.

Тя поясни, че ЦИК получава експертна помощ от всички държавни органи и организации във връзка с новата обществена поръчка, която се прави за още машини.

Относно логистиката, свързана с машините, Росица Матева посочи, че все още не е взето окончателно решение. „ Имахме среща в МВнР. За страната е възможен вариант на доставка на машините, както се извозват бюлетините. За чужбина – да се възложи на фирма или доставчика, или да се доставят с т.нар. дипломатическо карго“, каза още тя, цитирана от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така без вождове сте си най-добре. Изобщо не ги избирайте тези мутри и чалгарски шутове, стойте си без вождове най-добре. Свобода, равенстсво и братство се възцари в държавата, откакто махнахте последния вожд.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да ми каже къде да изгледам сериала "Приятели", новия епизод, който би трябвало днес да го излъчат?
9
4
 
9
 
! Отговори
нищо лично преди 2 години
За 1 час / 60 мин./ могат да гласуват 75 човека. По-кратко от минута за един човек. Не казват пробите кой е правил. Ако е IT специалист, може и за секунди да гласува. Акосъм аз, поне минута. Ако е неграмотен, кой му показва къде какво пише? А проверката на личната карта, търсенето в списъците и подипсването предвижда ли се? Там се губи време. Засечките със софтуера предвиждат ли се? През април цялата секция чакахме над 90 минути поради такава засечка - нито машинно, нито хартиено се гласуваше
8
15
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Скоро Русия ще ни освободи за трети път от фашистко робство и тогава всичките тия ще ги изправим пред Народния съд. И още много други! А братята ни ще дадат властта на нас, истинските патриоти. И ще ни дадат газ и атом за народа!
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите искат да счупят държавата! Няма да позволим! Мачкай Бойко комунистите!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирателната активност ще е под 50%.
5
8
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ДЕМОКРАЦИЯ = КОМУНИЗЪМ
4
5
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,ха преди 2 години
Всеки българин с партия!
3
5
 
9
 
! Отговори
демокрация! преди 2 години
Всяка партия една срещу друга без единонушие! Типичен атеизъм!Навсякъде руска агентура и предатели-комунисти!
2
4
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
75 души ама друг път. Това са по 48 секунди?!? На предишните избори Рундю - аналоговия човек /както сам се определи/ гледаше машината 15 минути, като теле в железница :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е в ЕС и НАТО, а не в СССР където на християните им слагаха една петолъчна звезда и ги разстрелваха!