Нужни били още 2000 машини за гласуването на вота на 11 юли

ЦИК не спира се експерименталните гласувания с машините
58
Нужни били още 2000 машини за гласуването на вота на 11 юли
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстоят още експериментални гласувания с машините, за да могат хората да се обучат и да се гласува без проблем на предстоящите избори на 11 юли за парламент, каза пред БНР Цветозар Томов, заместник – председател на ЦИК във връзка с предстоящия машинен вот.

Досега експериментални гласувания с машини са направени в София, Доброславци и Сливница.

„По случая с проблемите с машинното гласуване във Велико Търново на 4 април причината е човешка грешка при въвеждане на данните. Това със сигурност мога да кажа, не е свързано със машините или софтуера и с начинът им на програмиране. Важно е с оглед на организацията на изборите повече да няма условия тази грешка да се повтори, трябва да бъдем по-внимателни, грешки могат да се направят в резултат на небрежност на някои от нивата на проверка на данните, които се въвеждат машинно“, коментира той.

Още по темата

Томов посочи, че решението за преминаване от машинно към хартиено гласуване, няма да се взема на ниво
Секционна избирателна комисия. ЦИК ще преценява при какви условия е допустимо преминаването към гласуване с хартиена бюлетина.

"Машините трябва да бъдат под строг контрол преди изборите, колкото по-рано се предоставят на СИК толкова повече логистични проблеми възникват относно сигурността им. Ще се изчака решението на ЦИК по този въпрос. Очакваме да се закупят още устройства - около 2000 общо допълнителни машини, надявам се фирмата да може да ги достави. Това трябва да стане достатъчно рано, за да може да се направи одит и сертификация на всички устройства. А срокът по изборния кодекс е 20 дни за извършването на тези дейности ", коментира още експертът.

По думите в изборния ден за всяка машина ще има техническо лице, което отговаря за устройството.

По повод тестове с машините досега Цветозар Томов поясни, че се мери най-вече времето за гласуване според особеностите на гласоподавателите, мястото на секцията.

"Продължаваме с тестовете, ще има още три теста в София тази седмица, не искаме да бързаме с някакви окончателни изводи. Това, което до момента може да се посочи като извод е, че при наличния брой устройства, които можем да използваме, трябва да сме много добре подготвени в информационната кампания и по отношение на подготовката на СИК, за да се справим без проблеми. Можем да се справим, но трябва да се работи много организирано в изборния ден, за да може хората да гласуват, да не се образуват опашки по места и да не възникват критични ситуации", заяви още Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: машиниизбориЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
13
 
! Отговори
Математик преди 2 години
След безброй експерименти на ЦИК с машините, една машина вместо разписка изплюла мнение : " А бе, що не си е..те п...ата ***...на ? Вкарайте си картата в г.за ".
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълнихте гушата на вашия венуцуелски съратник Мадуро със стотици милиони, а какво процентче вземате за тая далавера, че и без обществено обсъждане
14
19
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОРИСОВ ОБЯВИ, ЧЕ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ НЕЗАКОННИТЕ ИЗБОРИ ВСИЧКИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ НА ГЕРБ ДА НЕ ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ!
13
18
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА ТРЯБВА ДА СА КУПИЛИ МАШИНИТЕ И ДА Е ИНСТАЛИРАН СОФТУЕРА ЛЪЖЛИВ ИЛИ НЕ , ВАЖНОТО Е ГЕРБ ДА У-МРЕ
12
3
 
4
 
! Отговори
ИЗборите НЕЗАКОННИ преди 2 години
екраните са НЕДОПУСТИМО ВРЕДНИ .ОБлъчват тежко обемно обсебващо декодиращо ..Комбинирани с терористични камери и тежко терористични съоръжения в лични карти вкл холограми подържащи масови убиици правят ИЗБОРИТЕ НЕЗАКОННИ И ОСОБЕННО ОПАСНО ВРЕДНИ>
11
2
 
25
 
! Отговори
а другаре преди 2 години
та колко стана сумата за провеждането на машинните избори ?
10
1
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИМАХА СТРАШНО МНОГО ВРЕМЕ ДА ОСИГУРЯТ НУЖНИЯ БРОЙ МАШИНИ ПРИОРИТЕТНО !! МАШИНИТЕ НЕ СА ВЪРЗАНИ КЪМ НАП И ДА СЕ ПОВРЕДИ НЯКОЯ СЕ СЛАГА ДРУГА !!! СЪЩИТЕ ИЗБОРИ СА САМО, ЧЕ С ПОВЕЧЕ МАШИНИ! АКО СЕ ПРОВАЛЯТ С ТАЗИ СМЕШНА ЗАДАЧА ДА ОСИГУРЯТ НУЖНИЯ БРОЙ РАБОТЕЩИ МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗНАЧИ РАДЕВ НЕ СТАВА ЗА НИЩО , САМО ПРИКАЗКИ !
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ще ги купят от Венецуела, заедно с настройките! Нали това беше целта!
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия фалираха държавата с тия машини - милиони за една глупост родена от празната глава на един умопобъркан и самозабравил се фигурант.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 Ако вярваш наистина, че 2,5 милиона лева са причината да няма пари в държавата значи си мнооого зле! Само ще попитам, като бюджета се крепи на тия 2,5 милиона лв защо се отпуснаха 15 милиона лв за почивки в курортите на ученици? Толкова ли е важно да пратим хлапетата в хотелите на Първанов, че да фалираве чак държавата?
6
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРИОРИТЕТ НА СЛУЖЕБНОТО УПРАВЛЕНИЕ Е ДА ПРОВЕДЕ ИЗБОРИТЕ ,А ТОВА СТАВА СЪС ОСИГУРЯВАНЕТО НА НУЖНИЯ БРОЙ МАШИНИ. НЯМА ЛИ НУЖНИЯ БРОЙ МАШИНИ ЩЕ СТАНЕ КАКАФОНИЯ!
5
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВСЯКА СЕКЦИЯ С НАД 1000 ИЗБИРАТЕЛИ ТРЯБВА ДА ИМА ПО 2 МАШИНИ! И ПО 5 РЕЗЕРВНИ ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ!
4
1
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ще си говорим след изборите. Чака ни небивал хаос и много вероятен провал на целия процес.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам пълно фиаско на тия избори. Факта, че задължихте българите в България да гласуват с машини, а тия на вън не, е достатъчно основание за касирането им. Всички го знаете! Мисля си, че това е целта, за да може служебното правителство да стои до президентските избори. И да ги манипулира. Но има няколко законови пречки, а без НС не можете да ги махнете. Сами се поставихте в патова позиция. Чакам да видя кога ще разберете че не хвърлихте топка, а бумеранг.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първо слави и радев ревяха че няма да има нужда да се купуват нови машини, после че ще трябват няколко още, след това ще трябват 1500 машини, сега ще трябват още 2000 машини - да видим до Юли месец колко ще хиляди машини ще станат.
1
14
 
1
 
! Отговори
требе чегъртане яко преди 2 години
Няма пари, защотот: Нa 16.03.2021 г. (caмo 2 ceдмици прeди избoритe нa 04.04.2021 г.) Миниcтeрcтвo нa oтбрaнaтa публикувa oбщecтвeнa пoръчкa зa дocтaвкa нa 36 лeки aвтoмoбилa нa oбщa cтoйнocт 2,5 млн. лeвa. Пoръчкaтa e рaзпрeдeлeнa в три oбocoбeни пoзиции, кaтo първaтa oт тях cъдържa изключитeлнo cпeцифични уcлoвия.Аудита А8, подсилени с по-голяма товароносимост за шкембе войвода.