Времето за гласуване 1,20 минути, за час минават 43 избиратели

Забавянето става при обработка на личните документи
70
Времето за гласуване 1,20 минути, за час минават 43 избиратели
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Институтът за развитие на публичната среда направи  симулация от машинното гласуване, което е по различно от експериментите на ЦИК, защото измерва цялото време на един избирател - от влизането му в секцията до гласуването.

Вече има няколко експериментални машинни гласувания на ЦИК в страната, сега предстоят три в столичните квартали – „Люлин“, „Триадица“ и „Подуяне“.

Още по темата

„По нашия метод се обхвана цялото време на избирателя – то средно се оказа една минута и 20 секунди, като за един час успяха да гласуват 43 души. Това е време, в което имаше непрекъснат поток от избиратели. Нашите участници в голямата си част не бяха гласували на миналия вот с машина“, поясни Диана Евтимова от Института.

По думите има два момента на забавяне – при обработката на личните документи на избирателя, а също и при подаването на самия глас на машината.

„На тези два аспекта трябва да обърне внимание и изборната администрация. И хората трябва да могат да участват в експериментални гласувания, да се обучат. А също да се обърне внимание на подготовката на СИК, при приключването на изборния ден те ще са по-облекчени, но те трябва да са добре обучени за работа с машините", каза още Евтимова.

Според нея две машини трябва да има в тези секции, където са гласували повече избиратели.

"При машинното гласуване най-голямото му предимство е, че не може да има подаване на недействителни гласове, също се ускорява работата на СИК, но за да се възползваме в цялост от предимствата му, трябва да имаме по-високо доверие в процеса, по-добра организация, подготовка на СИК и информираност на избирателите", обобщи Евтимова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: машиниизборигласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ С ХАРТИЯ ГЛАСУВАХ ЗА 1 мин И 15 сек. С МАШИНА ЩЕ ГО СВАЛЯ НА 45 сек.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ С ПАРТИЯ ГЛАСУВАХ ЗА 1 мин И 15 сек. С МАШИНА ЩЕ ГО СВАЛЯ НА 45 сек.
22
0
 
3
 
! Отговори
Това време преди 2 години
Може да бъде постигнато само ако до машината сложат един обучен оператор, който едно след друго да цъка за една и съща партия.
21
0
 
6
 
! Отговори
То'ор Живкоф преди 2 години
Другаре, е хайде тая година полупроводници, а догодина - цели проводници ! А-хаааа-ха-ха-ха-хаааа...!
20
0
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Пълни *** заедно с дългия ! Ще дойде някой дядо докато извади очилата и минат 20 минутки и средното им време ще отиде на едно друго място :)Какво да се прави Дългия е по голям нарцис и от ББ.....Важното е да похарчим още 100 милиона за глупости....
19
0
 
13
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Достатъчно е сред избирателите да има 5-6 баби и всичките им разчети заминават на кино.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има недействителни бюлетини, само дето ще бръкнем в софтуеъра да си нагласим резултата по Мадурски.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще отида да гласувам за първи път през живота си , а съм на 45 и няма да е за ИТН и ИМВ.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми аз не вижда как в секции с над 1000 души всички ще гласуват, ако няма поне по 5-6 машини и никоя не откаже...по явно опорочаване на изборите не може да бъде, освен да кажат резултата преди 11..
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че сме богати. Иначе нямаше да можем да си позволим такива избори. Виж, немците не могат. Милите, гласуват още по пощата, колко първобитно. Ха,ха.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чаакайте малко, то сега излезе, че машини няма, пък фирмата иска 15 млн., за да достави, ама може би, ама пък то и софтуер трябвало да се обновява, че и ролки трябват, че и как ше ги караме в чужбина със самолети, то много скъпо.......шааляляляля
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ако толкова ще се чака.. загубихте ме за гласуване. Просто ми писна от чакане по опашки. А това в България е навсякъде. В КАТ, в общината, в НАП.. Ще си спестя това висене на поредната опашка.
12
0
 
20
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Този който е написал статията си няма хабер каква е действителноста. Първо намирането в списъка отнема време,после има граждани които вкарват картата и чакат машината да им проговори,гледат е 10 минути докато блокира и казват,че не работи,после рестарт със СИК карта още 5 мин и това последният път се случи в нашата секция 10 пъти.Имаше и такива които по средата на гласуването с машина се отказаха и искаха хартиена бюлетина.Всичко това е губи време,но това е действителноста.
11
0
 
11
 
! Отговори
хубаво , ама преди 2 години
А машини ще има ли ? На други места ,че фирмата иска двойно повече пари , за да осигури още 1500-2000 машинки за гласуване . Искала да се отказва ,ако сумата остане непроменена
10
1
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Епиграма : Пари за - Ц И К и Р И К - за пенсионерите ритник . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран . Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията,медиците, институции и граждани.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев една задача имаше да изпълниш- искаме нормални честни избори- Тошковата партия се оака и замлъкна сега държавата е в мат
8
2
 
19
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Става това което се очакваше. Пълен кошмар! На кого е отговорността? Радев обнародва закона посред нощите.
7
1
 
13
 
! Отговори
БСП преди 2 години
До осмия час който гласувал, гласувал.. после затваряме.. Първите на опашката ще определят съдбата на България. Останалите..следващия път да се наредят от 4 сутринта ако искат да гласуват.
6
1
 
16
 
! Отговори
Престарял болшевик преди 2 години
Аз ще опитам, но ако се забвя повече от минути...Какво ще ме правите? Един с камшик ли ще ни дава зор?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мого добре за 8 часа изборен ден 344 човека ще гласуват. Затова и машиното гласуване е за общини с над 300 гласоподаватели.Дреме ми за община с 2000 гласоподаватели които ще им трябват около 40 часа за гласуване.