Най-много заявления за гласуване са подадени от Турция

За първи път ще има 800 и повече секции в чужбина
91
Най-много заявления за гласуване са подадени от Турция
Снимка: БГНЕС

45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина за парламентарните избори на 11 юли са подадени досега. Това съобщи пред журналисти днес Цветозар Томов, член и говорител на Централната избирателна комисия. Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни.

Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363, Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561.
Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции.

Подаването на заявления обаче би облекчило работа на СИК в чужбина, защото ще имат готови списъци с избиратели и няма да се губи време с попълването на декларации от хората, че не са гласували на друго място, уточни Томов. По думите за първи път ще има 800, а може и повече секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни, предаде БТА.

Заявленията за откриване на секции в чужбина, подадени на хартия в дипломатическите и консулските представителства са около 300, каза Томов.

Организацията за изборите в чужбина върви добре и към 18 юни ще е ясно колко са секциите и къде в тях ще има машини. Следващият проблем там е назначаването на СИК. Работна група на външно министерство подготвя изборите в чужбина. Към назначаването на СИК извън страната има интерес от доброволческите организации по места. Основната работа обаче се пада на партиите, които трябва да направят предложение за членовете на СИК в чужбина. Повече информация за този процес ще има другата седмица, каза Томов.

В близко време ЦИК трябва да утвърди техническия образец за защита на бюлетината. На 15 юни изтича срокът за назначаването на СИК от РИК в страната.

ЦИК трябва да определи условията и реда за гласуване на хората под карантина и в изолация заради пандемията. Сега в такава ситуация са 24 - 25 хиляди души. Има тенденция със стихване на епидемията и те да са по-малко от сегашния брой. Правилата за гласуване, които ЦИК прие за април, могат да се окажат задоволително решение и за тези избори, посочи Томов.

Към момента няма много регистрирани наблюдатели - само седем организации с общо 68 лица. Все още няма регистрирани и социологически агенции, които да наблюдават изборите. ЦИК засега не е залята от жалби и сигнали, като тази седмица са разгледани сам три, но те се несъществени, добави говорителят на ЦИК.


91
Още от Политика
Иван Костов: ИТН единствени с шанс да съставят правителство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
гласоподавател преди 5 дни
В света живеят над 1.5 милиона българи. Само 350.000 гласоподаватели са в Република Турция.От тях 16.000 са решили да гласуват. Ами да решат да гласуват и останалите българи по света кой ги спира? КОЙ СПИРА БЪЛГАРИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ПО СВЕТА? ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ.ИМАТЕ ГРАМОТНОСТ. ИМАТЕ ПАРИ,КОЛИ И МАААЛКО СВОБОДНО ВРЕМЕ ДА ИДЕТЕ ДА УРНАТА.АМИ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА? НА КАЛПАВИЯ ХУ КОСМИТЕ МУ ПРЕЧАТ.СТИГА СТЕ СЕ ХВАЩАЛИ НА ТУРСКИЯ РЯЗЪН. ВСЕ ДРУГ ВИ Е ВИНОВЕН. НАПРАВЕТЕ ВЕДНЪЖ НЕЩО ПОЛЕЗНО ЗА ДЪРЖАВАТА СИ...
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДПС по принцип въобще не трябва да съществува. А друг е въпросът че тя е против дори интересите на собствените си гласоподаватели, които гласуват за нея под диктат. А само това причина тези гласове да се обявят на нелегитимни.
65
0
 
3
 
! Отговори
Бай тошо преди 1 седмица
Ето това е голяма "изненада".
64
1
 
6
 
! Отговори
Жалко за народа преди 1 седмица
Последният безмозъчен парламент успя да роди недоносен избирателен кодекс в полза на всички българотурци с османско самосъзнание, трайно НЕживеещи в България. Партиите на "промяната" успяха се погрижиха за интересите на Ердоган у нас. Няма да е чудно ако фесовете станат втора политическа сила в Парламата след изборите.
63
0
 
2
 
! Отговори
2-ри шанс преди 1 седмица
Ако тези 50% българи които не гласуват, отидат и гласуват за българска партия, проблема ще изчезне. Питането е ЗАЩО не гласуват?Може би защтото не виждат партия която ще постави техния Български интерес над личния и партийния.
62
5
 
6
 
! Отговори
ДОГАН Е прав преди 1 седмица
Пътя на България минава през БОСФОРА.
61
2
 
17
 
! Отговори
?!? преди 1 седмица
За да е ясно, там в Турция не се считат за българи и за турци много не се считат, а за османлии! И този дето им разреши да сеят тази омраза пак в нашите земи извърши предателство към нашите герои. Това трябва да бъде поправено!
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И като запонаха циркаджии да рушат държавата, та от 2009 чак до днес.
59
8
 
9
 
! Отговори
Глас турски - преди 1 седмица
- глас народен!
58
10
 
3
 
! Отговори
ДПС преди 1 седмица
- само в първите редици!
57
12
 
6
 
! Отговори
Източна Румелия - преди 1 седмица
Отцепена от турция! Ревизия на съединението и влизане във сила на Берлинския!
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До стига тази омраза!- ВРАТА ДО ВРАТА, ОГРАДА ДО ОГРАДА, ДВОР ДО ДВОР - кеф!
55
1
 
28
 
! Отговори
z-rock преди 1 седмица
Благодарение на Тошко, Мая и компания - ДПС първа политическа сила!
54
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Превземат ни Българи, без един изтрел.Вие си седите по къщите, те гласуват вместо вас и после защо имало новини на турски, турски партии, и подобни.Събуди се овчи народ
53
1
 
12
 
! Отговори
стига тази омраза! преди 1 седмица
До ЧАЛГАРЯ и ИТНИ любов към СССР!
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
много е гаднооо когато си произвел бюлетинатааа а никой не го е еняяяя! никой не го бръсне слива за ваааас и е наистина трагично, пак за ваааааас! много е неприятноооооооооо!!!!! обаче сте родени тъпунгериии и ще си останете такивааааа. и вотовете от турция няма да ви помогнат граааам! ужасни скапани дебилиии жалкииИ! много е куцо, ааа!?!
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-много заявления за гласуване са подадени от Турция ===> Здравейтеее, не е важно колко са гласовете от Турция, а това, че си отиватееее! отивате сии и това е наистина прекраснооо фююю отивате отивате отивате сиии! чудесно еееее!!! много боли, но трябваше и това да станееее! много ви тежи, но е прекрасноооо фююю! чао, тъпацциии!! фюююю
50
2
 
23
 
! Отговори
Алекс2 преди 1 седмица
Честито на тъпанарите от ИТН и Полегни .бг на *** също !
49
3
 
22
 
! Отговори
Мъртви души преди 1 седмица
Всички гласове от турция са нелегитимни, лъжливи или подправени. В турция българи няма.
48
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
турция не е в ЕС и следователно няма право на глас в българските избори, както ние не гласуваме за избори в турция.