Екип програмисти ще поддържа софтуера на машините

ЦИК и "Смартматик" ще водят преговори за допълнителните 1500 машини
Обновена: 12 юни 2021 17:10 | 12 юни 2021 17:09, Ния Христова
31
Екип програмисти ще поддържа софтуера на машините
Снимка: БГНЕС
"Преговорите с новата фирма продължават по друга процедура, обществената поръчка с пряко договаряне е спряна. Логистиката и софтуерното обслужване на 9600 машини, закупени през февруари са предмет на нова процедура, чиито преговори са започнали днес. Това заяви в ефира на Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
 
Той обясни, че 4,350 млн. е максималната цена по договора със "Сиела Норма", те са за софтуерна подготовка за два вида избори – парламентарни и местни. Също и за логистиката в страната и извън нея.
 
"Машините са пломбирани със софтуер за изборите, а някой се е опитал да я манипулира, тя ще бъде разпломбирана, не е възможно да се използва машина, обект на вмешателство, ако това се е случило, тя ще се изключи", каза говорителят на ЦИК.
Още по темата
 
"ЦИК и "Смартматик" преговарят за допълнителните 1500 машини, "Сиела Норма" няма да бъде посредник. Доставчикът ще бъде директно "Смартматик". Ще бъде подготвен екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините, това ще се случи най-рано за президентските избори", обясни Томов.
 
Според него в най-лошия случай ще има недостиг от 50 машини, остава проблемът за осигуряване на втора машина в най-многолюдните секции. А най-вероятно такива с 301 или 302 избиратели ще останат без втора машина за гласуване.
 
Томов разкри, че ще има извадково броене на отрязъците от хартиените бюлетини, за да се види дали има нарушения при машинното гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
прав си преди 2 години
До АнонименТия машинки се манипулират с обикновен смартфон.Доста са елементарни.Затова ни ги пробута Чалгаря и шута му - макака Тошко.
24
0
 
1
 
! Отговори
екип доктори преди 2 години
До АнонименЩом Тошката Африкански може да е компетентен по вирусологичните проблеми, защо пък докторите да не поддържат софтуера. В случая е ясно, че системата ще бъде хакната и ще имаме изборен резултат , изгоден на Чалгаря.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оставаше и екип доктори да ги поддържа
22
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Тук има нещо гнило, фирмата Смартматик участва активно във фалшификацията на изборите в САЩ, светнаха ли ви лампичките какво се готви ...
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха пломбирани били ама чушки. Какво им пречи плобмата на хакерите, като се влиза от разстояние 20 метра в офлайн машината като у тях си ще влезе програмиста само с един обикновен лаптоп. На кой ги разправяте тези шменди капели за пломбите? Утре ще кажете, че и аларма има вързана за всяка машина. :D Хептен ни вземахте за тревопасни. Пломбирани са ви лъжите.
20
9
 
6
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Подпечатано от ГРОБ. Разбита държава, новите уж магистрали с дупки, тунелите затворени, язовирите празни. Имахме образование някога, а сега дори няма ясли и детски градини за децата ни. Имахме здравеопазване а сега, изхвърляха трупове пред входа на болници. На първо място сме по смъртност в света. Само в една година откакто има статистика и то от първата световна война сме имали повече муртви.Продължете
19
2
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Епиграма : Пари за - Ц И К и Р И К - за пенсионерите ритник . Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този екип идва от "Лубянка" май.
17
3
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Вървим към тотален провал на изборите.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборите ще бъдат фалшифицирани. В историята комунисти никога не са провели честни избори.
15
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пломбирана машина?! Това да не е радиатор? Щом може да се свържете с нея по нета, значи е атакуема от всяко кътче на земята. Това с пломбирането го разправяйте на бабите, защото като им кажете троянски коне и те разбират, кон купен от Троян! Но пък БСП си познава електората, щом смята че ще се върже на това, че софтуер може да се пломбира, значи са с пломбирани мозъци. Не се учудвам!
14
3
 
8
 
! Отговори
H2 преди 2 години
Молете се някой USA адвокат да не надуши лиценза на software. Още повече от къде идва
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП пак изкара Частника Виновен като Тодор Живков искат да им Работим Без пари
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП печели изборите с 60% и радев продължава да управлява още десет години--АКО==не искате това да се случи всички срещу БСП
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РистуАко носиш бюлетина в джоба, нищо не си фалшифицирал, а си продал един глас - твоят.А програмистът може да фалшифицира всичките гласове.
10
18
 
3
 
! Отговори
Ристу преди 2 години
Най-лесно е с хартиени бюлетини да се фалшифицират изборите. Всеки *** човек може да фалшифицира с хартия. Помните ли един кандидат как без да иска измъкна бюлетина от джоба си пред камерите. За да фалшифицираш с компютър обаче, вече си трябват програмисти, а от всяко дърво програмист не става. Плюс това програмистите са готини пичoвe и не се занимават с политика.
9
4
 
6
 
! Отговори
питач преди 2 години
и как точно тоя програмист ше стигне от точка А до точка Б , евентуално и до точка С , за да ги оправи на място ? щото нали казват че машинките няма да са свързани с интернет .
8
2
 
14
 
! Отговори
бсп лозунг преди 2 години
до всяка машина , поддържач !
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
изобщо не се съмнявайте, че хунтата на фигуранта ще фалшифицира изборите!
6
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смартматик участваха във фалшификацията на изборите в САЩ, бре марули! БСП Готви нещо май ще ни сготвят