Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП

Левицата не била част от статуквото през последните години
Обновена: 14 юни 2021 11:24 | 14 юни 2021 10:39, Камелия Цветанова
93
Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП
Снимка: БГНЕС

Остава по-малко от месец до парламентарните избори на 11 юли.

„Контекстът на предстоящите избори е променен. Вече сме в посткоронавирусна ситуация – няма го затварянето, високата тревожност и фрустрация, спокойно е, икономиката е добре – обстановката е много по-ведра отпреди, има и Европейско първенство по футбол. Всичко това изисква да се промени подхода и партиите го усещат интуитивно и променят жанра и бавно от критика и протест се преминава към опит да се конструира позитивен разказ за бъдещето, какъвто е напълно възможен, разбира се“, смята социалният антрополог Харалан Александров.

Още по темата
„Ние стигнахме дотук, защото така наречените партии на протеста не искаха да признаят очевадното,  че БСП не е част от статуквото през последните години“, заяви политическият анализатор доц. Росен Карадимов Карадимов пред bTV.

Според него социологическите проучвания отново показват фрагментиран парламент и без „изграждане на мостове“ и „премахване на разделителните линии от партиите на протеста“ кабинет няма да има.

„Всички трябва да си дадат сметка – без БСП правителство не може да бъде съставено“, смята Карадимов.

„Съвсем сигурно е, че трябва да започне разговор, трябва да се усъвършенства коалиционната културата“, коментира и Харалан Александров, според когото разделението действа в полза на статуквото.

„В последните месеци партиите на статуквото влизат във форма, което поставя в много сложна ситуация партиите на протеста заради разногласията“, смята социалният антрополог и даде като един от примерите на изборна мобилизация ДПС, които са получили подкрепа и в Турция, и в ЕС, където са оглавили АЛДЕ.

Американските санкции по закона „Магнитски“ със сигурност ще имат отражение върху партиите. Според Карадимов най-малко засегната е БСП. По думите на Александров санкциите са показали, че „ако българските си мислят, че могат да надхитрят хегемона, то това не е така“ и не могат да употребят американците за вътрешнополитически цели. Затова пък, според антрополога, сега наблюдаваме от всички „унизително усилие да се харесаш на американците“, то обаче не е продиктувано от страх от „тоягата“, което показва, че не можем да използваме „морални послания“, като катализатор на промяната, а се прекланяме само пред силата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
13
 
! Отговори
к1 преди 2 години
Абе вие не разбрахте ли ,че БСП няма да участва в раздаването на картите. Те ще се наредят след "Лява алтернатива " и ДБ.
47
3
 
23
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ТО И СЕГА В ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ НАМЪРДАХА НЕ МОЖЕЩИ И ЗНАЕЩИ А ЧЕРВЕНИ БО.КЛУ.ЦИ.-ЖАЛКО ЗА ХУБАВАТА НИ ТАТКОВИНА!НА ИЗБОРИТЕ 5 ЗА СПОКОЙНИ СТАРИНИ АМИН ДАЙ БОЖЕ!!!
46
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тресавището...
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези червени доценти са доказателството, че в България няма смисъл държавата да харчи пари за "наука". И 300 лева заплата би им била твърде висока на тези "социални антрополози" и "политолози". Като не могат да работят нормална работа, по-добре да ровят по кофите вместо да ги показват по телевизията.
44
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахах, най-малко била засегната БСП от санкциите по закона Магнитски.... хахахаххаА той Божков да не би да не е червен до мозъка на костите си?
43
14
 
3
 
! Отговори
Сакън преди 2 години
НИКАКВО БСП!!.ТОВА НЕ Е СОЦИАЛНА ПАРТИЯ,А ОРТАШКА НА ГЕРП.СПРАВКА-КОРНИЛИЙ МЪЖ ВЗИМА ОТ ЛУКОЙЛ 30 БОНА ЗАПЛАТКА,КОЛКОТО И КАНТАРДЖИЕВ ОТ НОЩ.ЗА БУЦИ И КОМПАНИЯ НЕ МИ СЕ ГОВОРИ.НЕ ВИЖДАМ РАЗЛИКА.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави и Мая без проблем ще направят коалиция с БСП. Проблема е Костов, който ненавижда БСП заради тройната коалиция с ДПС, която му оряза привилегиите, които си беше направил по време на управлението.
41
16
 
3
 
! Отговори
до Харалан, преди 2 години
Добре въртиш дъртия дирник. Задуха ли вятъра от друга посока. Не че на някой му пука за твоите прогнози и анализи. Иначе казано, ако предстоящите избори се проведат като честни и безпроблемни избори, шайките на *** и тиквон няма да са фактор при съставянето на правителство.
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак обработка на мозъчетата на избирателите! Хахахаха Дребни манипулации (срещу платени пари)
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите на БСП-то от добрите или от лошите са?
38
1
 
17
 
! Отговори
AZP преди 2 години
До отровна гад Само този неописуем страх на радев и обкръжение от възмездие подклажда протестиращите да искат оставката на Гешев, но тя няма да се подаде и възмездие в крайна сметка ще има.
37
3
 
27
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
бсп не трябва да се допуска в управлението ! това е партия която унищожава България щом се докопа до властта !
36
3
 
25
 
! Отговори
Леви мечтатели преди 2 години
Едва ли 20-те депутати от БСП ще бъдат някакъв съществен фактор в следващшя парламент.
35
3
 
20
 
! Отговори
AZP преди 2 години
Както се очаква главатарят трифонов ще трябва да се договори с корнелия нинова и правителство по всяка вероятност ще бъде съставено и прието,но това ще бъде поредната трагедия за България,защото комунисти=социалисти имат тежко наследство и освен обратно в руския батак няма къде другаде да ни отведат.Господ да ни е на помощ срещу просташките сценаристи, които и в момента пишат поредния просташки сценарий за прекрасната ни Родина.
34
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека бойкотираме по всеки един начин дейността на служебното правителство на Радев! Нека отложим всички свои по-големи плащания като ремонти, покупка на автомобили или жилище, защото данъците и разходите по прехвърлянията отиват в бюджет на Радев. Нека не платим сега данък сгради и автомобилите си. Има лихви, но те са нищо от загубите, които ще претърпим след фалита на банковата система, който ни готвят!
33
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тези политолози не коментират записа излязал в Афера как президентския съветник Пламен Узунов взима плик с пари от известния митничар от Тройната коалиция Петков?
32
22
 
9
 
! Отговори
ГЕРп умре преди 2 години
тропайте гербави тролчета .съвсем малко ви остана
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирателната активност ще е под 50%.
30
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрата Боку тиквата отиде наполитич1еското бунище ,а с него там отекоха и гербавите му крадливи *** и ***.
29
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво ни е Народно събрание ,240 паразита и ново назначено от Парламента правителство .В момента служебното правителство се справя отлично без парламент ,без партии и без 240 хрантутника-дУпета(ти)