Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП

Левицата не била част от статуквото през последните години
Обновена: 14 юни 2021 11:24 | 14 юни 2021 10:39, Камелия Цветанова
93
Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП
Снимка: БГНЕС

Остава по-малко от месец до парламентарните избори на 11 юли.

„Контекстът на предстоящите избори е променен. Вече сме в посткоронавирусна ситуация – няма го затварянето, високата тревожност и фрустрация, спокойно е, икономиката е добре – обстановката е много по-ведра отпреди, има и Европейско първенство по футбол. Всичко това изисква да се промени подхода и партиите го усещат интуитивно и променят жанра и бавно от критика и протест се преминава към опит да се конструира позитивен разказ за бъдещето, какъвто е напълно възможен, разбира се“, смята социалният антрополог Харалан Александров.

Още по темата
„Ние стигнахме дотук, защото така наречените партии на протеста не искаха да признаят очевадното,  че БСП не е част от статуквото през последните години“, заяви политическият анализатор доц. Росен Карадимов Карадимов пред bTV.

Според него социологическите проучвания отново показват фрагментиран парламент и без „изграждане на мостове“ и „премахване на разделителните линии от партиите на протеста“ кабинет няма да има.

„Всички трябва да си дадат сметка – без БСП правителство не може да бъде съставено“, смята Карадимов.

„Съвсем сигурно е, че трябва да започне разговор, трябва да се усъвършенства коалиционната културата“, коментира и Харалан Александров, според когото разделението действа в полза на статуквото.

„В последните месеци партиите на статуквото влизат във форма, което поставя в много сложна ситуация партиите на протеста заради разногласията“, смята социалният антрополог и даде като един от примерите на изборна мобилизация ДПС, които са получили подкрепа и в Турция, и в ЕС, където са оглавили АЛДЕ.

Американските санкции по закона „Магнитски“ със сигурност ще имат отражение върху партиите. Според Карадимов най-малко засегната е БСП. По думите на Александров санкциите са показали, че „ако българските си мислят, че могат да надхитрят хегемона, то това не е така“ и не могат да употребят американците за вътрешнополитически цели. Затова пък, според антрополога, сега наблюдаваме от всички „унизително усилие да се харесаш на американците“, то обаче не е продиктувано от страх от „тоягата“, което показва, че не можем да използваме „морални послания“, като катализатор на промяната, а се прекланяме само пред силата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
22
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Ама пич те вече я гвозгат здраво. Смениха всички и се опитват да вкарат тяхни хора в банката за Евро субсидиите и да я фалират. Също и искат да разкарат главният прокурор. Комунистите не са за подценяване. Едни играят на думи,втори играят на реално сменяне и третите са военните в краен случай. Винаги подхождат с мека китка и твърд прав в човката.*** Б.Л.Я.Д
7
5
 
28
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Много си вярва др.Карадимов! Аз не мога да разбера как не си партия на статуквото , след като начело стои уволнен за корупция, фалирал си 3 пъти държавата, създала мутри и олигарси , направила долара 3000 лв.о изнеса парите на хората!Да не говорим за съветниците нс разединителя Радев , занимаващи се с далавери!
6
5
 
18
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Правителство без участие на БСП или ГЕРБ е невъзможно - няма как да се събере мнозинство.
5
5
 
26
 
! Отговори
Учиндолец преди 2 години
Е нали сценаристите се разц.еп.иха да обясняват, че НЯМА ДА СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО С ДПС, БСП и ГЕРБ, какви ги какан.иже този комсомолец, че не били от статуквото, след като фалираха държавата на три пъти, учстваха в правителство за разпределение на порционите и какво ли още не, а и фигурантът е от тяхното к.от.ило
4
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ е най-малкото зло. И да ви харесва и да не ви харесва това са фактите. Неслучайно германците подкрепят именно ГЕРБ. Иначе на власт идват Бабикянчетата, БСП, ДПС, Славчу, Майчето и Ристьо. Гласувайте за ГЕРБ за да не ни сполети нова виденова зима. Некадърните комунисти ще оглозгат държавата за отрицателно време.
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще излязат с гръмки думи как са обедини зад идеята за благоденствие на България, само и само да се докопат до властта и до 6месеца, ще се почнат с каранците и взаимните обвениения.
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези и цвик биха пийнали стига да се докопат до властта. Озверели са страшно от глад и безпаричие. Ето как партия загубила избори влиза в управлението- отново български прецедент. Само казват че не са статукво и хоп- прилапват еврофондове! ЗАЩО трябва да допускаме това?
1
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тикайте ги комунистите във властта,няма проблем!Щом искате гражданска война...