Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП

Левицата не била част от статуквото през последните години
Обновена: 14 юни 2021 11:24 | 14 юни 2021 10:39, Камелия Цветанова
93
Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП
Снимка: БГНЕС

Остава по-малко от месец до парламентарните избори на 11 юли.

„Контекстът на предстоящите избори е променен. Вече сме в посткоронавирусна ситуация – няма го затварянето, високата тревожност и фрустрация, спокойно е, икономиката е добре – обстановката е много по-ведра отпреди, има и Европейско първенство по футбол. Всичко това изисква да се промени подхода и партиите го усещат интуитивно и променят жанра и бавно от критика и протест се преминава към опит да се конструира позитивен разказ за бъдещето, какъвто е напълно възможен, разбира се“, смята социалният антрополог Харалан Александров.

Още по темата
„Ние стигнахме дотук, защото така наречените партии на протеста не искаха да признаят очевадното,  че БСП не е част от статуквото през последните години“, заяви политическият анализатор доц. Росен Карадимов Карадимов пред bTV.

Според него социологическите проучвания отново показват фрагментиран парламент и без „изграждане на мостове“ и „премахване на разделителните линии от партиите на протеста“ кабинет няма да има.

„Всички трябва да си дадат сметка – без БСП правителство не може да бъде съставено“, смята Карадимов.

„Съвсем сигурно е, че трябва да започне разговор, трябва да се усъвършенства коалиционната културата“, коментира и Харалан Александров, според когото разделението действа в полза на статуквото.

„В последните месеци партиите на статуквото влизат във форма, което поставя в много сложна ситуация партиите на протеста заради разногласията“, смята социалният антрополог и даде като един от примерите на изборна мобилизация ДПС, които са получили подкрепа и в Турция, и в ЕС, където са оглавили АЛДЕ.

Американските санкции по закона „Магнитски“ със сигурност ще имат отражение върху партиите. Според Карадимов най-малко засегната е БСП. По думите на Александров санкциите са показали, че „ако българските си мислят, че могат да надхитрят хегемона, то това не е така“ и не могат да употребят американците за вътрешнополитически цели. Затова пък, според антрополога, сега наблюдаваме от всички „унизително усилие да се харесаш на американците“, то обаче не е продиктувано от страх от „тоягата“, което показва, че не можем да използваме „морални послания“, като катализатор на промяната, а се прекланяме само пред силата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Без дпс.
67
3
 
0
 
! Отговори
всезнайков преди 2 години
стига с тези умнолози и техните прогнози.Работата е ясна и мирише още от лятото-понеже БСП сама не може да стигне и половината гласове за ГЕРБ се наложи разбъркване на стадото и налагане на "нови играчи" т.нар."партии на протеста".Каква партия на протеста са ДСБ, каква партия са ИТН? БСП ще участва в ново правителство със стари муцуни като сегашните "служебни" и ще краде яко защото ще и е за последно...дано...ама надали.
66
2
 
3
 
! Отговори
AZP преди 2 години
Намеси ли се БСП в следващото правителство,не чакайте нещо добро да ни се случи - я голяма инфлация, я фалит на някоя възлова банка, я нова, но червена корупция, защото комунистите са също пословично гладни и нямат насищане.Само персоните ще бъдат заменени с нови,верни и предани на Русия и партията "българи", а всички указателни табелки в България ще сочат Москва.
65
5
 
2
 
! Отговори
Without meaning преди 2 години
Няма никакво значение дали европейските българи ще успеят да съставят правителство и България да остане всред християнските народи на цивилизована Европа или Радев и служебният му кабинет ще останат на власт до президентските избори, за да преизберат Фигуранта за президент и да ни прехвърлят към Евразия, защото се задава Новият световен ред и някои ще трябва да се укриват от ударите на закона.
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До И умнатаНе съм фен на Божков, даже не го знаех кой е той, но Божков е избягал, защото са искали да му гепят бизнеса, маса български бизнесмени бяха ограбени от герберите, някои умряха , на някои и роднините им измряха. Освен това, Божков е посетил затвора , където е Сретен Йосич и макар, че не са се видяли, със сигурност Бойко е бил бесен на Божков,че е ходил там.
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бравоооо, успех на БСП!
62
7
 
13
 
! Отговори
И умната преди 2 години
Разединителят, Божков и другите олигарси имат обща главна цел, за която работят синхронно - да свалят Гешев, който е събрал достатъчно доказателства за престъпленията им и ги чака - единият, да му свърши мандата, другият, да го екстрадират от Дубай! През Април не можаха да излъжат достатъчно народа! Ще успеят ли през Юли? Аз викам да не успеят!Свалянето на Борисов и ГЕРБ е само средство да се докопат до Гешев и да изтрият доказателствата за престъпленията си! Това е залогът от тези избори!
61
6
 
12
 
! Отговори
Миро преди 2 години
При 121 депутати на ГЕРП ще има.Мошеницити не могат да мърда на никъде.Ще беснеят и накрая ще спрат
60
6
 
11
 
! Отговори
Как Сийка преди 2 години
Как да не може ?! Може и още как ! Нека да опитаме и ще си проличи,че без столетница та и номерата й ще сме мноооого по-добре !!! Хайде да не изреждаме пак всички недомис лени и празни обещания давани от Нинова и свитата й ...Каквото можаха- отмъкнаха и е време да отидат на бунището на историята ...
59
6
 
11
 
! Отговори
истина преди 2 години
От сега са се разбрали и имат уговорка тъй като Слави и Христо си траят за поголовните назначения на червени комунисти във властта. Жалко, че това ще им изиграе лоша шега тъй като който се е хванал с червените не е прокопсал.
58
12
 
24
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Само Г.Е.Р.Б
57
11
 
17
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
само славчо чалгата ще ни оправи. като продаде нашите гласове на най-добрата цена на старите бкп ченгета и техните внуци от харвард. напред с чалгата, всички да гласуваме за итн
56
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партиите да нямат прави да участват в изпълнителната власт!!!Да си гледат парламента и законите!!Правителство от президента а ако започне и той да се дъни го отстраняват.Така се носи отговорност.А не като Боко-тиквата да се крие зад партията и да ползва цялата власт.
55
8
 
9
 
! Отговори
Smurf преди 2 години
" последните месеци партиите на статуквото влизат във форма" Тоя Харалан съвсем се е умопобъркал. Тоя ще е поредния изненадан на 11 юли вечерта.
54
4
 
2
 
! Отговори
светото писание преди 2 години
Проклятие за този който се уповава на човеци и благословен който вярва в Бога.Твореца-Бог е избрал пророци и светии и 10 божи заповеди за Конституция!!!
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С вечни избори и променени закони не се живее! Господ-Бог е направил своя избор!
52
3
 
6
 
! Отговори
Чакай малко ся преди 2 години
Без резултати е трудно да се каже какво може с тия и с ония. Щото последните избори даваха трето място за ИТН, а станаха втори. Това е като футбола - топка е и всичко може да стане. Сега всеки ден всеки час - навсякъде има материал ;)
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народна мъдрост :Доволна жена , гладен евреин , честен политик и удобна лопата няма.
50
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""""" Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП """" - - - И кой ще влезе в коалиция с БКП освен ДПС??? И кво шъ правят Болшивиките ако на предстоящите избори паднат под 16%??? Ами те са "бита карта"!!!! Много по-любопитното е - Кой ще влезе в коалиция с Гърбавите на Вожда Винету??? Щото без коалиционо правителство Есента пак шъ ходим на Избори! -))))
49
10
 
3
 
! Отговори
Терминал 2 преди 2 години
КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА - АЗ СЕ МАХАМ ОТ ОБОРААА !!!!!! ДА МУ МИСЛЯТ ОВЧИТЕ ГЛАВИ