Машините намаляват възможността за фалшифициране на вота

Все още обаче имало хора, които по-трудно се оправят с техника
15 юни 2021 22:07, Екип на Bulgaria On Air
50

ЦИК финализира договора със "Сиела Норма“ за логистиката на машините за вота. Ще станем ли свидетели на изборен хаос?

ЦИК, ако успее да постигне това нещо ще бъдат чудеса от храброст. Бяхме поставени на ръба и комисията търпи критики. Това каза за "Денят ON AIR" експертът по изборни системи д-р Светослав Живков.

Според него все още има хора, които по-трудно се оправят с техника.

"Темата с машините е чувствителна, вече сме 2021 година - компетенциите са различни. Ако тръгнем по плоскостта с грамотността, трябва да отменим и интегралните бюлетини, в които е нужно да прочетеш имената. Конституцията не предвижда ограничение за образователни квалификации. Не е добре да се надяваме на генерални промени", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че машините донякъде ще редуцират купения вот.

"Машините ще намалят възможността за фалшифицирането при броенето на гласовете. Това не е маловажно. И купеният вот не е доказан. Има случаи на задържани, но колко от тях са с влезли в сила присъди.... Няма машина, която да не може да се манипулира", допълни д-р Светослав Живков.

От думите му стана ясно, че застъпниците е добре да си вършат работата.

"Няма ли ефективен контрол, каквито и машини да се въведат, ще има злоупотреби", заяви събеседникът.

"Ако от Турция дойдат 60 000-70 000 гласа, това може да означава още 5-6 допълнителни мандата. Очаквам ДБ и ИТН да са основните бенефициенти на гласовете от чужбина. В САЩ не очаквам да има ръст на гласовете. Мандатите се разпределят на национално равнище", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: машиниизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Ха,ха преди 2 години
Програмист съм и никой не може да ме убеди, че софтуерът ще е коректен на всички машини! Ако с протоколите са грешали с по няколко бройки, то сега умишлените грешки ще са десетки хиляди. Разбира се и пак ще се купуват гласове. Все ще намерят един или няколко IT специалисти, които да продадат душите си на хората на Божков. Всички протестни партии са негови вкл. и ИТН. Така, че ИЗМАМАТА ще е повсеместна. Все пак Божков освен, че е свръхбогат и е купил когото трябва, е и добър шахматист.
40
0
 
5
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ СА МЕНТЕ! преди 2 години
БКП/БСП ВЕЧЕ ТОТАЛНО СИ РЕШИХА ПРОБЛЕМА С ИЗБОРНИЯ ВОТ , И ОТ СЕГА НАТАТЪК , НАРОДА , САМО ТЯХ ЩЕ ИЗБИРА И....ТЕХНИЯ ПРЕЗИДЕНТ! Само ми е чудно , как тогава нямаше кой да осветли Т.Живков за тия изборни врътки , та да може ТАТО , да управлява още поне , 30-години с изборните машини "ПРАВЕЦ" -например.......??!
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забранено е! От конституцията, там е написано, че вотът е таен.
38
1
 
1
 
! Отговори
Забранено ли е? преди 2 години
Не е забранено да снимаш хартиения отрязък! Уговорете се снимайте си резултатите и после проверете дали съвпадат!
37
0
 
6
 
! Отговори
Ай Ти преди 2 години
Точно с малините подмяната на целия вит е два клика работа.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38. Анонимен . ~~~~~забелязвате ли мъдрия български народ ~~~~~ ако беше мъдър щеше ли 15 години да е все накрая на всички класации?
35
0
 
9
 
! Отговори
Русенец преди 2 години
До Анонимен Прав си, а нека си припомним и решението на Конституционния съд на Германия, който се произнесе относно "надеждността" на машините. Но явно инж. Ганев е доста по-напредничав от Германците и е решил въпроса как да осигури надеждността на машините. Като ги докара от такива велики демокрации и технически развити държави като Венецуала и Тайван. /айде,за последната има някакъв технически потенциал/
34
2
 
7
 
! Отговори
Русенец преди 2 години
А кой ще гарантира, че камерите в училищата няма да заснемат вота ни. Лично аз като вляза в секцията ще проверя дали има камера в класната стая и ще настоявам тя да бъде покрита с дебел тъмен плат. Преди имаше тъмни стаички, а сега машините са на открито. А нали заради матурите в една голяма част от кучилищата са монтирани камери заради контрол на матурите. Ама явно и за контрол на изборите. Напомня на едно време - когато всички гласуваха за Отечествения фронт и БКП - по член 1 от Конституцията.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е наивно да се смята, че намалява вота. Дори при ръчно броене един да е злонамерен най-много да бутне 2-3 гласа тук идва спеца и готово имаме победител.. Интересно както се очертава от социалозите при новите избори няма да има голяма разлика от предните какво ще говорят тези които твърдяха че променят изборния кодекс заради манипулации...
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом не са рискови защо ДБ Христо Иванов Бойкикев гласуваше на 4 април с хартиена бюлетина? Вижте колко от вносителите за машинно гласуване гласуваха с хартиена бюлетина!!! Хората не пасат трева. Не подценяваойте българите и не ги правете на тревопасни защото ще си получите заслуженото. Видов ден идва.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините увеличават на 100% възможността за фалшифициране на вота.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха, вица на годината! Ако с бюлетини имаше някакъв % машинации, то сега ще е на 100%! Между другото, забелязвате ли мъдрия български народ какво влага в думата машинация? А нейният корен е машина! Машина - машинация- мъртва демокрация!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, напротив, улесняват фалшифицирането!Това вече и на децата е ясно.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦИК трябва да оспорва защитата на тези машини срещу манипулации и да отмени плащането, а не да се договаря с тях. Пред съда много лесно ще се докаже, че машините са съмнителни и може да се подменя вота. Тези машини са с висок рикс за компроментиране. Но България е готова да изсипе едни милиони в лапите на мушениците и на никой не му пука, че ще им излезе 5 лева лука.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен32Напълно прав сте! В зората на младоста си заработвах отлични хонорари, като ме викаха да манипулирам покер машинки по барчета и някакви измислени селски "казина". Тези машини за гласуване също са си най- обикновени компютри.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН, МутритенаМая, БСП или ДБ ли ще гарантират дали инсталирания фърмуер е идентичен с оригиналния?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините SAES 3377 са незаконно сертифицирани,тъй като имат заложени външни връзки, които допускат възможност за манипулации.Точно с този модел машини Мадуро спечели изборите във Венецуела през 2018г. като подмени над 1 милион гласа за няколко часа.Какви са сертификатите на принтера,мастилото и хартията и кой ще гарантира когато се отвори машината под предлог,че уж мастилото или хартията са свършили с какво мастило или хартия ще бъдат заредени?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно тези машини могат да се манипулират с едно дистанционно както се сменят каналите на телевизора. Хардуерно под голям чип може да се монтира малък чип. Така скрития сензор може да се превключи на друг режим с дистанционно нищо, че машините са онфлайн.Софтуерно също може да се подмени вода в даден интервал на времето.Като примерно може да се настроят между 14:55-16:55 или в други интервали да се отклоняват гласове.Мастилото може да е симпатично.За това се перфорират бюлетини в др.държави.
23
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Също така машините отнемат едно наше "право" - Няма как да подаде човек недействителен вот, при положение че няма за кого да гласува. Като чете човек списъка - От горе до долу само БКП+ДС и помежду тях - Някой друг психично болен ***.....
22
0
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 29 Всъщност ,забавляваме се на примитивизма на зелените чорапи! Ако има някой да им се връзва, това се тези, на които им пука какво се случва в тази държава! Всъщност, къде е Дългия, жив ли е ,мърда ли, или и него като Фигуранта, злобата го е изяла отвътре!