Политолог: Корупцията е чумата на българския преход

"Има усещане, че служебното правителство прави нещо"
60
Политолог: Корупцията е чумата на българския преход
Снимка: БГНЕС

Политическата корупция е чумата на българския преход и на българската демокрация. Това коментира политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов в интервю за БНР.

По думите му ние не вярваме на институциите заради постоянното съмнение, оправдано или параноично, че "нещо някъде паралелно се случва". Именно затова според политолога е налице усещането, че изборите се обезсмислят, а държавата е "открадната, купена, пробита".

Методът и схемата "имам човек някъде си" - това се крие в подаръчната торбичка на българската политика, каза още той.

И този начин не е онзи, който пише в Конституцията и законодателството и който всички простосмъртни граждани са призвани да спазват. А другият начин - по който нещата могат да се съкратят и да станат, посочи Стефанов.

Според него има усещане, че служебното правителство прави нещо. Оценката е по-скоро добра. Два месеца даже не са 100 дни, отбеляза Стефанов преди днес кабинетът да отчете работата си за изминалия един месец.

Естествено е служебният кабинет, назначен от президент, който след два месеца отива на избори, да носи бреме и да бъде сочен с пръст, подчерта политологът.

"В публичното пространство витае това усещане, че службите са били овладени, не казвам завладени. Овладени и насочвани в работата си. Тъжното е, че самите служби не правят нищо по въпроса да разсеят тези впечатления", каза още Стефанов.

По повод отсъствието на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков от предстоящия отчет на служебния кабинет Любомир Стефанов изтъкна, че към вътрешния министър има достатъчно нападки и участието му би изместило фокуса на отчета.

Според него се натрупва усещането за намерения за скъсване със старото. "Посоката на мен поне още не ми е ясна. Само да отрежеш опашката на гущера не е задължително условие, че знаеш накъде отиваш“, коментира Стефанов.

По темата за организацията на изборите политологът посочи, че ЦИК и служебният кабинет са били насадени на пачи яйца, защото им е бил даден закон, който не е изчистен, а партиите на протеста отново са променили изборните правила в 12 без 5, за което са критикували предишните законодатели.

Той посочи, че не усеща в момента да има желание във всички субекти, участващи на изборите, "да въодушевят гражданите, гласоподавателите да вдигнат избирателната активност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до #7 ; Но теб изяснено ли ти е значението на думата "факт" и имаш ли си идея какво представлява като понятие Щото гледам , че я плескаш навсякъде за чесане на извратеното си его и за издигане в собствените си очи ?! Или като пишеш "факт" и останалите трябва безропотно да ти повярват и да си посипят главата с пепел ,игнорирайки собственото си мнение ?!
23
2
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Където има неустановена Държавна и Общинска собственост, без реална заинтересованост и контрол---винаги има КОРУПЦИЯ И БЕЗОЧЕТНА ВЛАСТ-----идеалната хранилка за негодници , мързеливци и търтеи на СОЦИАЛИСТИЧСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ!
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закона "Магнистиски" се поставя над римското право и над Конституциите. Той не дава възможност на обвинения да се защити.Представете си, че сте изряден дължник, пратили сте 1 милиард, поръчската се бави и в този момент САЩ ви обвиняват...всички банки трябва да спрат да работят с вас, а парите няма да ви се върнат - пито платено. Вие нямате право да се защитавате.Е, добре, а ние можем ли да обвиним Байдън за лице, попащо под санкции по закона "Магнитски"?
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе. Точно САЩ са най-корумпираната държава. Сина на Байдън го съдят за наркотици и корупция, а него самия - за политически рекет който е упражнил.Има записи, в които той е заплрашвал, че ще спре 1 милиард държавна поръчка за Украйна ако не махнат главния прокурор Шокин, който заплашва сина ми, има негово публично признание, че Шокин е уволнен след негова намеса. Отделно в сметките на Юшченко е постъпил точто 1 милиард скоро след това - пари отклонени от държавна поръчка за отбраната.
20
9
 
5
 
! Отговори
asd преди 2 години
Скоро не са ни спирали всички еврофондове заради корупция. Това обикновено става при управление на БСП, които сега действат на принципа "крадеца вика "дръжте крадеца"".
19
6
 
8
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
Слава Богу - лъжливото овчарче Винету падна от коня и ГЕРП умре ! Амин!
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен прочутите български прос,тотия и мързел са виновни! Без тях няма да има корупция! Щото всеки чака някой да го оправи, и щот 30 год "новите лица" ви лъжат, че ще се оправите, а те все същите "стари лица" или техни приближени! Запретни ръкави, българино, да изринеш сам *** си и да я превърнеш в дворец, иначе всеки, който поканиш да те оправя, ще ти с.е.р.е на метеното и ще му плащаш даже!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-корумпирани, продажни и купени са българските социолози, политолози, антрополозите харалани, журналистите от жълто-*** медии. Почнете от вас, всеки да признае колко пари получава, за да обикаля телевизиите и да защитава господарите си.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назначените капиталисти и олигарси на Западна Европа и САЩ получават субсидии от държавата, а конкуренцията им е удряна от държавите им чрез военни удари по слабите и санкции по силните държави.
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз откога ви говоря за фигурантската чyма
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еднопосочен билет! Втори вариант- правителство от чужбина! Най- голямото зло е опростачването на българина. Успешно завършена мисия на управляващите и сега е лесно, когато някой няма с какво да мисли. В главата само коли, заведения и минаване на границите. Създаваш едно консуматорско общество и после е лесно да го манипулираш.Елементарна психология.
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българския народ е чума. ботев го е казал, предател долен.
12
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ама тя корупцията не е бълг патент тя е от как светът светува а ние от 1878 сеуправляваме от *** които ние си избираме и никаква поука от историятане мислим по избори една и съща грешка я повтаряме непрекъснато и после чакаменякои от вън да ни оправи нито магнитски нито лаура къовеши ще ни помогнатсмяна на чипа това е спасението
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ичал усещането, че служебното правителство прави нещо. Абе ПРАВИ ЛИ НЕЩО И МАЖЕШ ЛИ ДА КАЖЕШ - ЕТО ТОВА ПРАВИ или си меляш д вземеш пари щото са ти обещали? Служебното правителство освен да мрънка и да се оплаква НИЩО ДО СЕГА НЕ Е НАПРАВИЛО. И само уволнява и слага свои хора. На будали се опитвате да ни правите.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тоя е научил лафа усещане
9
6
 
13
 
! Отговори
Станимир преди 2 години
Червените са олицетворение на корупцията.
8
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 9. Глу.пости, ходил ли си в Румъния или си пишеш така по хавата? А и българинът изобщо не е беден (8официалната статистика е невярна), само се огледай - заведения, магазини, курорти, гранични пунктове, коли, жилища.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази "чума" е характерна за европейски държави усетили "руското влияние" последните десетилетия/векове. Какво друго очаквате от нация, която вдига по-високи и грандиозни паметници на съветския окупатор отколкото на националния си герой ?
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията в Европа е най-вече проблем на държавите минали през мракобесния съветски ботуш. Държави изостанали половин век във всякакво развитие. Факт.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам "усещането", че въпросният Стефанов е мун...чово чалга-юмруче по рождение - няма начин за друг манталитет в Нов антибългарски Хуниверситет.