Каракачанов: Защо в Турция ще се гласува с хартиени бюлетини?

За националните интереси на България нямам партньори
20 юни 2021 10:32, Ния Христова
130
Каракачанов: Защо в Турция ще се гласува с хартиени бюлетини?
Снимка: БГНЕС
"На Запад показваме колко сме активни, българите - как не отстъпват. Такава е тактиката на Северна Македония, но ние не трябва и няма да отстъпим". Това каза бившият вицепремиер в правителството на ГЕРБ Красимир Каракачанов в ефира на bTV.
 
Лидерът на ВМРО допълни, че "когато става въпрос за националните интереси на България, нямам партньори. Няма мое, няма твое, трябва да имаме единна позиция".
 
"Не ми хареса, че Борисов се опитва да прехвърли проблема с политиката към Северна Македония в служебното правителство – довчера бяхме заедно в правителството и имахме твърда позиция, а сега се опитва да прехвърли топката с думите „Правителството може, ама не иска“. Не трябва така!", допълни  Каракачанов.
Още по темата
 
"Българската външна политика в последните 20 години не си направи никакво усилие да обясни на европейците какъв е генезисът на българо-македонския спор. Ако за Соломон Паси е безсмислено, че в Македония фалшифицират историята ни, унищожават паметниците ни, и учат децата на странни неща, изобщо не трябва да мълчим по този въпрос! Ето, едни хора се опитват да ни убедят, че не е важно да отстояваме нашия интерес – а ние имаме интерес от това да имаме евроориентирана страна, която спазва всички закони и се отнася с уважение към нас", каза още Каракачанов.
 
Според лидера на ВМРО "едно от безобразията, които служебното правителство и неговият архитект – президента Радев са допуснали, е че в Турция се разкриват секции за гласуването у нас, а Указът за това беше обнародван още същия ден". 
 
Основният ангажимент на служебното правителство е да проведе честни и обективни избори, но то не го прави. От първия ден започна с едни внушения за подслушвани. Внушение има и за нещо друго – Борисов е лош, онзи министър е такъв, онзи - онакъв. Господа, вашата работа не е да правите политика. Вашата работа е да правите избори. Един от проблемите на служебното правителство и на президента е, че допусна това безобразие да се откриват секции в Турция безвъзмездно. Призовах президента да наложи вето на Изборния кодекс в частта за Турция, но той не го направи и още същия ден обнародва Указа“, посочи Каракачанов.

„В профила на Ангел Джамбазки, който беше наблюдател на миналите избори в Турция, има информация кой ги организира там. Това са и. нар. Изселнически организации, които се водят на бюджет към тяхното външно министерство, но всъщност се ръководят от техните служби за сигурност. Това е тайна, която и децата в детските градини я знаят. Имахме около 50 наблюдатели в секциите в Турция, когато бяха само 35. Идваха автобуси, на входа на секцията им се казваше на турски с кой номер да гласуват. Честни ли ще бъдат изборите в Турция, когато те няма да се организират от ЦИК, а от турската държавна администрация. Има 121 секции там. Даваме възможност на една съседна държава, към която от ЕС има критики по отношение на демокрацията, да организира избори за българския парламент. Това изкривява вота в България. В Англия, САЩ и Канада няма да се бъркат в нашата работа. В Турция това е стара практика. В деня за избори, в часа за избори имаме пропаганда на турски език, не се спазва законът“, заяви той.

„Задавам въпроса защо в Турция ще се гласува с хартиени бюлетини, като една баба в българско село ще гласува с машина. Не е ли по-лесно така да се реши проблема как да се насочат избирателите там? Защо не се пратят машини в Турция, нека там да гласуват машинно. Това честни избори ли ще бъдат? Според мен не“, попита Каракачанов.

По думите му ще подадат жалба към Върховния административен съм за това решение на ЦИК, ако трябва и ще организират протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари