ЦИК купува 1637 машини за гласуване допълнително

Пределната цена е 8 923 400 лв. без ДДС
21 юни 2021 15:44, Петя Славова
41
ЦИК купува 1637 машини за гласуване допълнително
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще купи допълнително 1637 машини за гласуване по обществена поръчка. С пряко договаряне ще бъде осигурен необходимият софтуер, допълнителни смарт карти, транспорт и застраховка.

Прякото договаряне ще бъде утре с държавната фирма "Информационно обслужване". Тя ще придобие устройствата от фирмата "Смартматик" - производител на вече наличните 9600 устройства. Пределната цена на тази обществена поръчка е 8 923 400 лева без ДДС.

Още по темата

Над 300 машини ще са за вота зад граница, останалите – за секциите в страната с по-голям брой избиратели на базата на проведените експерименти от ЦИК за времето, необходимо за гласуване.

ЦИК ще купи допълнително и 19 500 смарт карти за гласуване с машини. Всяко устройство ще разполага с 5 до 7 карти, две от тях са за управление, 3 за гласуване и 2 резервни, които ще се ползват при повреда, съобщи БНР.

ЦИК вече сключи договор със „Сиела Норма“ за логистиката и обслужването на машините за частичните избори на 27 юни и за парламентарните на 11 юли на стойност 4 350 000 лева.

Общо стойността на двете поръчки, които ще обезпечат машинното гласуване е 13 273 000 лева.

Това е малко под един милион от това, което "Сиела Норма" предложи при първата прекратена поръчка. Тогава общата цена, обявена от ЦИК за машини, логистика и техническо обезпечаване бе 6,5 млн. лева, а "Сиела Норма" каза, че няма как да я изпълни на стойност по-малка от 14 млн. лева.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
ЗАБРАНА ЗА ИЗБОРИ преди 1 месец
на изборите участват предимно обемно обсебени чрез пси активни мероприятия и видео клипове комбинирани с пси активни нарко спец добавки подавани с хляб сирене,колбаси,напитки вкл бира,безалкохолни,лекарства...Всички други СЕ БЛОКИРАТ ПРЕЗ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ДА НЕ ГЛАСУВАТ>Вкараните в парламента се обработват яко вкл с много пари ограбени от народа с цел ударно ограбване през мандата..Гласуват по ЗАПОВЕД.не по СЪВЕСТ.
37
0
 
0
 
! Отговори
ЗАБРАНА ЗА ИЗБОРИ преди 1 месец
НАгли престъпници менкащи на власт доказано престъпни групировки маскирани като партии нарочно създадени провеждат вече над 30 годишно ограбване и ликвидация на Българския народ имитирайки ДЕМОКРАЦИЯ..Блокирана е раждаемоста. Ограбват се десетки милиарди годишно през бюджета..през подставени фирми..
36
0
 
0
 
! Отговори
Забрана за избори преди 1 месец
машините на снимката имат нагло вреден пресканиращ екран.Уврежда обемно прецакващо даже от тази снимка..Вид анти човешко оръжие:тежко терористични обемно прецакващи дигитално холограрамни видео пресканиращи оръжейни системи..Комбинирани с видео терористична техника и лични карти с холограмни и други оръжия правят изборите ОСОБЕННО ОПАСНО НЕДОПУСТИМИ!!!
35
0
 
1
 
! Отговори
А... преди 1 месец
Моят дял колко е !
34
1
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Браво след Юли като свърши това фиаско . Ще ги складираме в двора на Слави! Да ги гледа къде отиват милиони народна пара.
33
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
В заглавието на статията има правописна грешка! Трябва да се чете "ЦИРК купува 1637 машини"
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милионче по милионче и май бат Боко ще познае , че ще идат едни 100 милиона за още едно разхищение на ''неподкупните ''.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така за гласуване допълнително? Допълнително от същото ли? Кой ще гласува допълнително? Или допълнително ще пренаредите изборите както са ви платили?
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еее колко богата държава сме да се неначуди човек кат гледаш за какво се харчат пари може би за важните неща има повече от достатъчно тука образованието е безплатно здравеопазването е безплатно няма безработни няма гладни няма бедни всички са богати тока е без пари а топлофикация зимата подгрява булевардите да не замръзват
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фигуранта и комунистите крадЪт като за последно
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха Меглена Кунева исках да кажа ама вървя и ще се пребия в едни плочки докато пиша.
27
0
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 1 месец
Приближена е до Муглуна Кунева или по- точно до съпруга на Кунева и до ДБ.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много интересно поведение на "честния и независим" ЦИК. Натискаха Сиела за 6,6 милиона да достави машините и да обслужва изборите.Не се съгласиха с техните 14 милиона. Сега какро се получава 4,5 милиона на Сиела за обслужване на изборите без президентските плюс почти 9 милиона за машини пак се доближаваме до цифрата на Сиела, корто твърдяха, че е завишена
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бря тая Норма, да не приближена до герба ,изведнъж вдигнаха цената двойно )
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тези машини Мадуро подмени над 1 милион гласа щото са с прецакан венецуелски софтуер. Машините, които купиха ЦИК са създадени за манипулация офлайн. Сигурно е само за този, който е наредил кой фърмуер да се инсталира. Те няма да подменят на всяка машина резултаттите. Ще действат само в големите секции. За това искат две машини на тези места... така ще е дубъл подсигурено кой ще спечели изборите.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вота ще наречем "вот на Слави Трифонов" защото той насила налага на хората тези машини. И кой ще гарантира че софтуера не е манипулиран? Обикновения човек няма да разбере. Само някви там хакерски спецове ще знаят какво става! А кой е Слави Трифонов ?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП имаха номер на бюлетината 4 на 4 април 2021. За 11 юли БСП отново имат 4 на бюлетината.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа си иска Бойко и не ви ще избори с книжа или с машини, бе! Не разбрахте ли!!!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП имаха номер на бюлетината 4 на 4 април 2020. За 11 юли БСП отново имат 4 на бюлетината. Вие хептен ни вземахте за будали и ахмааци. Как ще им се падне един и същи номер през 3 месеца? Мишоците на Има Такъв Клозеm ли ще гарантират дали инсталирания фърмуер е идентичен с оригиналния? Или ДПС? Или бай Румен? Щото в Турция щяло да се гласува с бюлетини.... а ние щото сме чок тарикати ще се прецакаме с тези щайги и ще ни откраднат вота от воле.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея милиони и милиарди за нищо ги нямате, бе!!!Народна пара лесно се харчи. Кой сте питали от народа дали искат машини? Като хората ви показаха, че над 73% не искат машини и гласуват с хартия. Или едни пари трябва да изперете и да подмените вота? С нашите пари ще ни излъжите.Хората не пасат трева.На всеки е ясно как машините SEAS 3377 се управляват дори с дистанционно.Има пробив в машините. Кой препоръча точно този модел? Или сте избрали точно него, за да смените масово вота?Няма тайна на вота.