Доц. Киселова: Депутатите не могат да си позволят "избори до дупка"

Рокадите на служебния кабинет са законни, смята експертът по конституционно право
24 юни 2021 16:07, Ния Христова
24
Служебният кабинет продължава да прави редица рокади по високите етажи на властта. Експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова смята, че то има пълноценни правомощия като всяко друго правителство. 
 
"Рокадите са законни, но друг е въпросът дали те са целесъобразни. Напрежението в управлението не е от последния месец. Голяма част от ръководителите са свързани с предишните управляващи и поради това има много по-голяма гласност. Всички актове на правителството подлежат на съдебен контрол. Няма пречка част от тях да бъдат оспорени, ако има проблем със закона. Такива не виждам", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Киселова. 
 
Президентска република
 
"Трябва да се каже първо как изглежда България в контекста на членството си в ЕС. Всички държави членки, с изключение на Франция, са парламентарни. Невярна е тезата, че парламентарното управление влече корупция. Корупция има и в президентските републики. Президентската република е екзотична идея, която се подхвърля в предизборната кампания", смята експертът по конституционно право.
 
Според нея въпросът е кой контролира изпълнителната власт и от това дали един човек или парламентът я контролира може да търсим последиците как придобиват публичност нюансите на управлението. 
 
"Парламентът е стъклена къща, има достатъчно възможности журналистите да имат достъп до информация и до депутатите. Парламентарното управление е по-демократично, защото включва възможности опозицията реално да въздейства", подчерта доц. Киселова.
 
Има ли реваншизъм в действията на служебния кабинет?
 
Всеки министър може да прави вътрешни проверки и промени. Ще има резултатност, когато се установи, че има нарушения на законите. В последните 12 години, с едно изключение през 2013-2014 г., ние бяхме управлявани от лидери, които бяха предимно от една партия. Разбирането на ГЕРБ, че само тя доминира и нейният лидер винаги е прав, доведе до това голяма част от гражданите да не са съгласни с този модел на управление. Проблемите вече са на масата, но партиите не казват какви решения предлагат. 
 
Законът "Магнитски" и разширеният списък на служебния кабинет
 
"Българската държава не признава на своя територия прилагането на този закон, но поради това, че може да бъдат сериозно засегнати банки, които оперират на българския пазар, служебното правителство създаде списък от хора, които могат да доведат до проблеми за банките", обясни доц. Киселова.
 
Избори 2021
 
Тя е на мнение, че резултатите от изборите няма да се повторят. Дори и да са близки до тези от 4 април, разбиранията на депутатите щели да бъдат други. 
 
"Не могат да си позволят "избори до дупка". Трябва да се търси формула, по която да се управлява при по-разпокъсан кабинет. Да, министри от служебното правителство може да останат в редовното. Това е въпрос на решение на онзи, който ще получи доверието да предложи състав на правителство", каза още доц. Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
draveta i vajeta ima bol. she gi okachim da visat, dode im uvrat glavite. arheologicheska izpitana systema. deistva efikasno. 100 procenta garancia.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РеалистМоже да си прав до някъде но каква е ползата че не са от статуквото като нямат капацитет поне мъничко но нямат капацитет за съжаление никакъв.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправките в изборния кодекс направени от последния слава богу кратък парламент са предателски и никакви усилия на ЦИК както и на правителството не могат да поправят това, напротив колкото повече се стараят толкова по зле става понеже предателството си е предателство и то не може да се поправи, но жалко че резултата от това национално предателство може да повлияе президентските избори, големи недомислици и предателства срещу интересите на нашата страна и това започва от либералната демокрация...
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, 30 години управление на мафията, но от 2009 управлявах мутромафиоти или мутродемократи, което е едно и също. Няма друга държава по света, в която да са управлявали мутродемократи. Преди мутрите поне бяхме пред Румъния, а сега сме далеч за тях
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След "Летните" изборни резултати сами ще се убедите в обратното на това, което говори поредният/та "пишман" Доцент/ка!!!! 30 години Бг е управлявана от Мафиотско/Олигархичен "елит"!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** избори прави.
12
6
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Избори до дупка ще има, докато една част от антимутренските партии разберат, че основното деление сега е на мутренска партия ГЕРБ и антимутренски партии, а не партии на статуквото, както ИТН определя статуквото и на останалите. На практика само ИТН не е партия на статуквото. Изправи се! Мутри вън! е наполовина партия на статуквото, а останалите изцяло са статуквото. вкл. и Демократична България.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""""Доц. Киселова: Депутатите не могат да си позволят "избори до дупка""""" - - - Възможностите на нашите "дуПЕтати" са Безгранични... )))))
10
3
 
10
 
! Отговори
МУТРИ ВЪТРЕ преди 2 години
Не харесвам ГЕРБ, но новите стари муцини още по-малко. Кой от тях е читав? Атанас Атанасов от бившата ДС? Христо Иванов, който беше министър при Борисов? Мая Костинбродската? Дончева, адвокатът на мафиотите? Или Хаджигенчев, който тръгна да се предлага за министър, като едва влязоха в НС сбиршина от партии в Мутри ВЪТРЕ? Слави, които натрупа милиони с червено куфарче и пари на мутрите-татуиран, необразован чалгаджия? Мутри, които искат да изместят другите мутри- ТОВА СА ТЕ! НЕ ИМ ВЯРВАМ!
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най доброто решение е България да се разцепи на малки автономни области и всяка област да си гласува свои закони политики и бюджети. Няма нужда нито от партии нито от правителство нито от президент. За какво са ни тези институции? Видяхме ги до къде ни докараха за 30 години. По добре ще без тях.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фепдалите да си поделят държавата, при такава нетърпимост едни към други не е нужно да живеем заедно.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да махаме демокрацията и да излизаме от ЕС. Демокрация е провал и позор. За 30 години станахме най бедната и изостанала държава в Европа на последно място по всички показатели. от ясно по ясно е че демокрацията не работи у нас и никога няма да проработи. На България и трябва друг модел на управление който да е пригоден към нашите народни обичаи и ценности. Западните държави не могат да бъдат модел за нас защото ние нямаме нищо общо с тях. Трябва да си изградим наш модел.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пащ ще сме в патова ситуация на 11 юли в 20 ч. Никои няма да иска да се коалира с ГЕРБ. ИТН все още иска пълно мнозинство. А на другите не им стигат процентите и политическите им виждания са твърде различни. Избори до дупка. Третите предсрочни избори ще са през октомври месец 2021. А през ноември ще гласуваме за президент. Богат народ ко да прайш.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли защо в ГЕРБ няма нито един софиянец?
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията се срути и ясно се показа че партийния модел на управление е тотално изчерпан. Време е да се забранят партиите със закон и да с премине към пряка демокрация по райони. Всяка област ще си гласува свой правила и закони. Ще има конкуренция на празен принцип и да видим които области ще постигнат най добри резултати в развитието си. А не като сега някой в София да ми определят политиката на цялата държава.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трети парламентарни още през октомври тази година. Избори до пълно мнозинство 51%.
2
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре е служебното правителство да премине в редовно.
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Права е жената. Не могат. Герб ще започнат да издушат финансово с траншовете към Факултето и ще идат на 5 процента