КС поля със студен душ ГЕРБ: Машинното гласуване не е противоконституционно

Жалба срещу него подадоха 66 депутати от ГЕРБ
Обновена: 2 юли 2021 13:45 | 2 юли 2021 13:44,
131
КС поля със студен душ ГЕРБ: Машинното гласуване не е противоконституционно
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви, че машинното гласуване не е противоконституционно. Решението е взето след жалба на 66 депутати от ГЕРБ, които твърдят, че задължителното гласуване с машина нарушава принципа за равно избирателно право, предаде БНР.

С нея бяха оспорени всички променени разпоредби в Избирателния кодекс от 45-ия парламент.

По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

С решението си Конституционният съд слага знак за равенство между хартиената бюлетина и машинния й еквивалент.

Още по темата
„По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пишат в мотивите си съдиите. Според тях начинът на гласуване - чрез отбелязване на вота върху хартиена бюлетина, върху бюлетина за машинно гласуване или по друг начин - е въпрос на законодателна целесъобразност, която сама по себе си не подлежи на контрол за конституционност, ако законът спазва принципите на избирателното право и предвижда равно третиране на всички гласове, независимо от начина на тяхното подаване“, пишат съдиите.

Единственият обявен за противоконституционен текст е текстът на "Има такъв народ", според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
6
 
! Отговори
Искам някой преди 2 години
да обясни - спазва ли се принципа "един избирател - един глас" ако всички избиратели в една секция ползват една и съща карта за машината. Защо няма индивидуални карти за всеки избирател и ако няма значение, защо въобще трябва да се слага тази карта в машината и какво ще стане ако я сложа 2-5-20 пъти със съгласието на другите от СИК разбира се - после ще се почерпим.
55
15
 
11
 
! Отговори
АХ ЛЕТЕТЕ ЕСКАДРОНИ преди 2 години
ГЛУПОВАТОТО, ИНФАНТИЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ЧЕРЕП РАДЕВАТА ХУНТА И ЯРКО ИЗРАЗЕНИТЕ МЕНТАЛНИ ПРОБЛЕМИ НА НАЗНАЧЕНИТЕ МИНИСТРИ И ТЯХНОТО НЕУРАВНОВЕСЕНО ПОЛИТИЧЕСКО ПОВЕДЕНИЕ ПОВЛИЯ НА БЪЛГАРСКИЯТ ПАЗАР В МНОГО ПОСОКИ- ЦЕНИТЕ СКОЧИХА. БЪЛГАРИТЕ ОЩЕ ПОМНЯТ ЧЕРВЕНАТА ХУНТА КАКВО НАПРАВИ 1995/1997Г- ФАЛИРАХА 16 БАНКИ И ОБРАХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ- ТАКА, ЧЕ СЛЕД КАТО ИМА ТЕНДЕНЦИЯ ДА НИ УПРАВЛЯВА ЧЕРВЕНАТА ГАДЕВА ХУНТА- ЗАКЛЮЧВАЙТЕ МАНДРИТЕ И ЗАЛОСТВАЙТЕ БАНКИТЕ ЧЕРВЕНИТЕ ЕСКАДРОНИ СА ТУК....
54
12
 
14
 
! Отговори
НОВИ ЛИЦА преди 2 години
новите лица, като гнома наско, пинокио, мая селска, таня дончева и още и още съставят ли пра вителство с чалгарите... България ще фалира най-много до пролетта на идната година, кокорчо като го гледам бюджетите ще ги направи като курсовата си работа, а спецов е спец по криенето на данъци, а не по събирането им
53
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40 Рярваш още в чудесата а?-:) Тази приказка приключи!-:))) Новото взе връх и никой не може да го спре! ГЕРБ приключи с властта!-:)))
52
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата вече го сложиха като ловен трофей на камината в Белия дом. Първи и втория път ходил само да му вземат мярка. А вече ще краси каминаапостоянно.
51
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всичко отгоре няма да се броят бележките от машините, поне да се изключи софтуерна измама, с тия машини в Азия ке влезете, там ви е мястото, щото ви е толкова акъла.
50
12
 
14
 
! Отговори
ОФ-ето преди 2 години
хунтата ще получи своя естествен ход на нещата, който ще завърши със затварянето на фигуранта в кауша
49
12
 
20
 
! Отговори
DDD преди 2 години
Мутри, сбогом! Няма вече кюлчета, шкафчета!... Сбогом, ГЕРБ! Сбогом, Тикво! Не остана време! След 9 дена ще сте история!...
48
12
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Разбира се че не е противоконституционно и в банановите републики, както и в тези на латиноамериканканските диктатори и наркобосове гласуват така, въпросът е ние къде се намираме и дали искаме да принадлежим на Европа, което няма как да стане с кремълската хунта на радеф...решението за тези машини ще остане като срамна страница в историята на българската демокрация, а както те так и превратаджиите които ги докараха за да затвърдят властта си, ще бъдат отречени и заклеймени от българската история
47
10
 
21
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Колеги от ГЕРБ, искам да знаете, че паднем ли на изборите, цялата партия отива по затворите и там няма да можем да си вдигнем гащите, така, че от вас искам пълна мобилизация. Брифинги всеки ден! Заплашвайте хората, че ще се върнем на власт и ще ги уволним, ако не са гласували за нас!
46
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не студен душ, а умряла мишка за герберасите. Тъй да пукнат от яд.
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривайте тази тоталитарнакочина! Това европейска държава ли е? Военна хунта, машини, самолети, джипки, все едно ще посрещате вожда Ким Чен Ун на 11-ти юли. Такава идиотщина няма никъде по света.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия " бившите" крадци,няма ли да си седнат на исканите си фута?!-;) Мафия!
43
2
 
0
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ХА ХА ХА ЩЕ СМЕНЯТ ГЕРБ -А НА БЪЛГАРИЯ
42
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имахме пари за Хемус. Дойдоха комунистите и нямаме пари за Хемус. Източиха готовите парички и благодаря на народа не казаха.
41
6
 
5
 
! Отговори
Искам някой преди 2 години
да обясни - спазва ли се принципа на избирателно право за "тайна на вота" ако машината не е поставена в тъмна стаичка и тече диалог между СИК и избирателя, как и за кого да гласува.
40
13
 
18
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
Новите високи цени са НАСЛЕДСТВОТО ОТ ГЕРБ !Започват да гърмят заложените мини на ГЕРБ .
39
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е, на 11.юли Герб отново като ги бие за 14 път във всички области, какво ще тръбят червенковците. Малко остава още другари.
38
4
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
В това...топло време студени...душове няма,освен ако не ни поливат с големите...маркучи,ама той Боко ги е...прибрал в склада в Банкя,кат сдаде...премиерстването. (платено...съобщение на ЦК на ГЕПИ -Банкя)
37
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кога гербавите са вдигали шоково цени на ток, парно, храни? Това е умение само на комунистите. За един месец се видя какво направиха във всяка област.