Медиана: 7 партии в следващото НС и кабинет на малцинството

ГЕРБ-СДС - 22,5%, ИТН - 21,7%, БСП - 20,6%, сочи проучване
5 юли 2021 12:15, Анисия Иванова
195
Медиана: 7 партии в следващото НС и кабинет на малцинството
Снимка: Агенция Медиана

Седмица преди изборите ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП са с почти изравнени позиции към момента. За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от запитаните; за ИТН - 21,7%; за БСП за България - 20,6%, сочат данните от последното изследване на агенция "Медиана", свързано с предстоящите парламентарни избори. 

Проучването е проведено в периода 26 юни - 02 юли тази година, с 920 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите.

Според допитването на четвърто място е ДПС с 11,1%, Демократична България - 10%, "Изправи се! Мутри вън" - 5,1% и Българските патриоти с 4,8%. Под чертата остава Възраждане с 2,2%.

Демократична България и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най-вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега „Изправи се! Мутри вън!“ и Патриотите са над 4 %-ната бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на „Възраждане“, които биха могли да поднесат изненада.

Като цяло доминира желанието за политическа промяна – ГЕРБ да слезе от власт и да има ново управление без участието на ГЕРБ - 58% от запитаните са потвърдили това. Проблемът е доколко това желание ще се изрази в реално политическо действие. Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват.

Още по темата

При симпатизантите на останалите партии това не е така – мнозина от тях споделят, че  все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява (стига това да не е ГЕРБ). Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени.    

 Към момента данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от „неприемливите партии на статуквото“ или нови избори.

Това е картината към момента (седмица преди изборите) и е напълно в правото и възможностите на избирателите да променят тази картина. Засега изборната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1 – 3,3 млн. избиратели.    

Допитването е проведено от агенция "Медиана" в периода 26 юни - 02 юли тази година с 920 души на възраст над 18 години чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Изследователският проект е реализиран със собствени средства на Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
4
 
2
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Като бяхте с по 5 долара заплати и 2 долара пенсии при месията ви Жан Виденов не ви държаха на дъното! Даже не се питахте КОЙ и ЗАЩО го прави. И накрая решихте, че може би е заради Бойко, който тогава успешно е пазил Тодор Живков. Сега пак ще дойде КОЙщ! Заслужавате си участта неблагодарници!
151
0
 
1
 
! Отговори
Анри преди 2 години
До Евро-Атлантик: По идиотското изказване си личи че си наследник на обирджийте на мандри, червени ***, виниги готови да целуват дупетата на съветските другари.
150
2
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Възмотена: Гласувай за бат'си Бойко, никой не ти пречи. Но времето му отминава. Три мандата ни държа на дъното на ЕС - най-бедната и корумпирана държава с най-бързо намаляващо население. Изостанахме и от предпоследните, а преди него бяхме поне на нивото на Румъния. А с колко джипа пътувал Слави това не е проблем на никого. Но с колко милиарда са окрали държавата Бойко и гербаджийската му дружинка, това вече е друго нещо. Докато не се оттървем от Бойко и ГЕРБ няма да се отлепим от дъното.
149
1
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Бойко: Ще дойдат танковете, как не. Откъде ти идват на ум такива фантасмагории. Мислиш ли, че някой може да им повярва?
148
4
 
5
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Ама Рашков. Оня с "най-добре е да дойдат с танковете" ще ни закопае. Тогава командира на танковата бригада в Горна баня отказва да тръгне срещу народа. Бойко Рашков е бил бесен тогава! Сега му е времето, за реванш. Ще ви прегази всичките докато се усетите! Камък върху камък няма да остане след Тея от майка България!
147
4
 
3
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 2 години
България е билза създадена през 681 г ......пълни просотий ...България ШЕ е създадена когато ние решим ! В момента дори не е колония на САШ, а просто една територия !България беще едно време докато не дойдохме ние Американците ! Имаме САЩ от над 3 века ......ние сме измислили света !
146
3
 
12
 
! Отговори
Бай Петко мааленеца преди 2 години
Бойко ни копа гроба .......Бойко ше ни хвърли в него ....остава само и той да го зарови !
145
12
 
7
 
! Отговори
Непознат преди 2 години
Ще гласувам заГЕРБ.
144
10
 
6
 
! Отговори
Възмотена преди 2 години
Каквото и да говорят Радев иРашков пак ще гласувам за ГЕРБ.
143
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ЦИК вече са готови с изборните резултати. Сега само чакат да минат изборите за да ги обявят официално.
142
1
 
5
 
! Отговори
Бррр до 164 преди 2 години
Много страшен виц!
141
2
 
19
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Дори и да бъдат първи ИТН пак би трябвало да правят правителство на МАЛЦИНСТВОТО КАКТО И ПЪРВИЯТ ПЪТ. НО...ПОЗНАЙТЕ ДАЛИ ЩЕ ИСКАТ ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ? ?? МААААЛКО СЕ СЪМНЯВАМ.:)
140
2
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ДПС ще е доста НАД ДБ! 121 СЕКЦИИ В ТУРЦИЯ НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА НИТО ЕДНА БГ ПАРТИЯ!!! ДПС И ДОГАН СА НАЙ- БЛИЗО ПО МАГНИТСКИ ДО ДЕЛЯНЧО, НО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ГОВОРИ ЗА ТОЗИ ФАКТ!!! ДОГАН И НЕГОВИТЕ ОБРЪЧИ ИЗКУПИХА ЗЕМИТЕ НА БГ!!! !!!
139
4
 
13
 
! Отговори
анонимник преди 2 години
Тоя Кольо викаше в предишното проучване, че Слави биел. Днеска друго вика. Кога лъже и кога не? Колкото и да ви боли това е - ГЕРБ ще са първи но надали ще управляват.
138
14
 
4
 
! Отговори
"сумалиец" преди 2 години
До Видов денкьорфишек баба ти. откак гербопитеците са на власт - всеки път като гласувам има опашки на секциите и за кемт, и за парламент, накрая обявяват 28% активност. не познавам един човек, гласувал за герб, обаче колкото повече роптаят хората - толкова повече се увеличава процентът, с който новото БКП печели, защото държат и тези, които броят гласовете.
137
6
 
2
 
! Отговори
До Видов ден преди 2 години
Идва зер, Виденов ден идва. Сега било зверилник... След всичките фъндъци, ценкочоковци и цветан-цветановци НАПРАВО МИ Е ПЕСЕН!!!Относно подписването на някаква хартийка - тя е по предложение на Джо Байдън, а не на Путин, и отделно трябва парламентът да ратифицира такава промяна. Така че лъжете, че пушек се вдига, че едва ли не се е удоил корпоративния данък.
136
6
 
12
 
! Отговори
мнение преди 2 години
За мераклиите да се вдигнат данъците. Да си зная - данъци се променят само от Парламента. Само Боко управляваше еднолично и парламента пляскаше и гласуваше. Така, че да не заблуждават хората какво може да направи правителството.
135
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 155! Чудесен начин, да се покаже, че герберите лъжат, не мислите ли? Въпросът е защо всички мълчат? Сигурно е заради 122 място по свобода на словото? Ооо чакайте, сега е свобода и тираните са изчегъртани!
134
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте в тубата клиповете за онзи километров мост на АМ ХУМУС от преди няколко дни и преди няколко седмици. Вижте, че сега единствените са пазачите, за разлика от преди и се запитайте как се строи такъв мост на 20-30 и повече метри над земята без проект?
133
16
 
10
 
! Отговори
до 155 преди 2 години
До АнонименНито на една дума вече не вярвам на ГЕРБ.... особено преди изборите