Всичките 421 машини за гласуване в чужбина са доставени

Ще има два пъти повече секции от изборите на 4 април
5 юли 2021 20:15, Елка Василева
32
 Всичките 421 машини за гласуване в чужбина са доставени
Снимка: БГНЕС

Доставени са всички 421 машини за гласуване зад граница, като са изпратени в дипломатическите и консулски представителства, съобщи на пресконференция министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев.
    
Предстои до края на седмицата доставката на машините до съответните секции и предаването им на оторизираните за това служители.
    
Стоев подчерта, че в момента има двойно повече секции от последните избори на 4 април, като условията и сроковете за изпълнение на ангажиментите от страна на МВнР са били едни и същи.

Още по темата

Това за МВнР означаваше двойно повече работа при един и същ човешки ресурс, коментира той. Министър Стоев благодари и на българските общности в чужбина и посочи, че са ценен партньор при организацията на изборите.
 
Стоев даде пример, че от съседните държави Турция е с най-голям брой секции. Значително е увеличен броят на секциите в Гърция, за първи път ще се провеждат избори и на островите, което ще даде възможност на българите на почивка или сезонни работници да упражнят правото си на вот, коментира министърът. Той отбеляза, че в Германия има безпрецедентен брой секции - 117 секции.

По думите му отказите за образуване на секции в държави се броят на пръсти.   
   
Актуалната информация за изборите българските граждани могат да следят както на сайта на МВнР, така и на сайтовете на дипломатическите и консулски представителства.
   
От МВнР очакват ЦИК да определи окончателния състав на СИК зад граница. От външното ни министерство в събота са подали последната информация, в която са включени и представителите на политическите сили.  
    
Освен това хората, които ще заминат, не са минали никакъв курс на обучение в ЦИК във връзка с машините за гласуване, а и няма методически указания, които да дадат възможност членовете на СИК да се запознаят преди изборния ден с ангажиментите си и евентуално да зададат въпроси. Третият въпрос, който беше проблем и на предишните избори, е яснота по отношение на попълване на декларацията по чл.33, за това къде да се попълва декларацията, каза министърът.
   
Министър Стоев коментира, че ако искаме да имаме съвременен изборен кодекс, е крайно време българските политици да се съобразят с препоръките, които се дават от международните наблюдатели. След всеки пореден избор МВнР прави анализ и дава препоръки към ЦИК как да се подобри организацията на изборите в чужбина. Много малко от нещата, които сме предлагали, са вземани под внимание, коментира още министърът в отговор на въпрос, цитиран от БТА.
   
Постоянният секретар Иван Кондов припомни, че в 68 държави ще се проведат изборите, при 784 обявени секции от ЦИК, като за две секции се чакат разрешения.
   
Калин Анастасов от работната група "Избори" уточни, че в 148 секции извън страната са предвидени две устройства за машинно гласуване, в 125 ще се гласува с една машина. Държави с машинно гласуване са например Германия - 99 машини в 56 секции, като в 39 секции по две машини, а в 17 - по една. В Турция в 49 секции ще се гласува с 69 машини, в САЩ - в 13 секции ще има 21 машини.
   
Над девет тона са машините, които превозихме и доставихме до нашите дипломатически и консулски представителства, пренесохме над 10 тона изборни книжа и бюлетини, които после ще бъдат върнати обратно и предадени на ЦИК, над 5 хиляди счетоводни документа ще обработим, посочи Анастасов.
   
Изборите ще започнат в Нова Зеландия и има 128 часа до началото на вота там. Последно ще приключат изборите за Народно събрание за сънародниците ни в Сан Франциско.
 


32
Още от Избори 2021
Машинното гласуване е лесно - пробвайте се
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Проф. Константинов преди 2 седмици
Днес проф. Константинов е сезирал КС, че тези машини могат да бъдат манипулирани и без тайна на вота. За доказателство е приложил много обосновани аргументи. По този начин конституционните 7 души, които отхвърлиха възражението на Герб ще носят отговорност за касирането на изборите и похарчените млн. Ако ви интересуват подробности ще ги прочетете в ПИК.Както виждате и за "Днес" на Он Еър това не е новина,но е новина, че Петков казал нещо за някакви намерения на инвеститори, или че Янев е демократ
25
0
 
2
 
! Отговори
Тъжна работа преди 2 седмици
И все българите го отнасят ! Така е, защото самите българи са търпеливи ( византийско робство, турско робство, съветско робство) . Сега се очертава следващо робство - на мърлявите фуражки. Щом няма реакция , значи "суверена" си заслужава да е роб !
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гледайте действията на марионетното правителство и ще ви стане ясно, че тези мошеници нямат намерение скоро да се махат. Изборите ще бъдат 100% опорочени.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На простаците няма смисъл да се обяснява каквото и да е. Трябва да се игнорират.Никой премиер на България за в бъдеще няма да направи и 1/10 от това, което направиБорисов.
22
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Колко и тъжно и смешно и обидно и цинично побългарено. Да използваш изнесените от зор и недоимък кадри в чужбина и им доставиш манипулирани машини с предрешен вот,е те това и в Шриланка го нема.
21
2
 
3
 
! Отговори
Гацо Бацоффф преди 2 седмици
Алооо, Пъпката, в грешка си. 100% за Славуца и шат на патките главата.
20
10
 
5
 
! Отговори
Пепката преди 2 седмици
До 13Напротив, ако ГЕРБ има повече от 15 процента, значи все още се купуват гласове.
19
4
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 седмици
Аз, откровенно казано, не виждам интерес към изборите в чужбина. Лично аз няма да подкрепя никого. Мислех съвсем протестно да гласувам за Български Национален Съюз или Атака, но не намерих отговор на важни въпроси, а освен това, политическата система, който и да спечели, остава непроменена. След случилото нахално и варварско сближение между Герб и ИМВ ще е истинско чудо ако и за тях някой гласува. Пак повтарям! Републиката е мъртва и представящите се на изборите са чиста проба некрофили.
18
2
 
6
 
! Отговори
протестъри преди 2 седмици
доста пропилени милиони за надеждата почиващите по островите българи да си развалят почивката..
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки щом Не е Борисов е " лош" така ли? Болен Бойкофил си станал българино!-:( Тъжно е! Но ще свикнеш !
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Византийците не успяха, османците не успяха, руснаците не успяха НО фигуранта и чЪлrapя ще затpият БЪЛГАРИЯ!!!
15
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 13 И от къде тези проценти бе? Че то ГЕРБ пред последните 2 мандата," печелеше" с 18%реално! Ако имаше и толкова.Като махнем мъртвите души,електората от мааалата,и оставаха Гербавата администрация и полиция! Други нямаше за ГЕРБ!! Ама сегааааа...Хмммм..Народа так ви се е наел черен!-:)
14
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И много българи в чужбина,които Борисов отряза през последните 12 г.Ще си му го върнат тъпкано! Стягай се мутро за пъкала! Не им даваше право да гласуват,но пък им пресмяташе еврото пратено до роднините си в БГ? И ги " причисляваше" към Гърбавата Ти " икономика"? Е време е да си платиш за унижението на съгражданите ни зад граница! Честито! Политически труп си! И тези българи зад граница,ще те пратят в пенсия завинаги!-:))) Не вярвал ли? Стой и гледай само на 11!-:)
13
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако ГЕРБ няма 30% на тези избори, значи измамата с тези машини е 100%
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бойко има ли акъл да гласува с тези машини?
11
7
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 2 седмици
Колко гласа ще подари Ердо на Буци?
10
3
 
1
 
! Отговори
Ей рошко преди 2 седмици
Кво говори тоя?
9
5
 
8
 
! Отговори
избори по еврейски преди 2 седмици
в САЩ цели гробища се оказа че са гласували за дедука, а в България ще се окаже че 2-3 милиона имигранти са гласували за шофьорз на Маджо
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И в крайна сметка колко досега милиона отидоха , защото слави каза няма да е повече от предните.Дали?
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
После Слави ще свири на ушенце пак на Бойко,