Слави Трифонов имал предвид едно име за премиер – учил, говори езици

Министър - председателят трябвало да е с профил различен от неговия
609
Слави Трифонов имал предвид едно име за премиер – учил, говори езици
Снимка: Dnes.bg, архив

Лидерът на ИТН Слави Трифонов наруши мълчанието си и даде интервю пред френския в. “Монд”.  Статията е озаглавена "Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика".

Интервюто е направено на 21 юни в офиса на телевизията на Трифонов в София от специалния пратеник на в. “Монд” Жан-Батист Шастан.

Още по темата

"Когато разговорът стигне до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: "Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система". (бел.ред - изразът, който използва по повод Иван Гешев, буквално е "Столът му е твърде голям за него".), разказва Шастан, цитиран от “Дневник”.

Трите приоритета на “Има такъв народ”

Авторът определя Слави Трифонов като проевропеец и иконоборец и допълва, че той е един от фаворитите за спечелване на изборите в неделя. “Монд” припомня, че трите основни елемента в програмата на ИТН са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател. Изданието уточнява, че и трите са подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниска активност. Изданието добавя, че този неуспех е основният мотив на Трифонов да се заеме с политика.

Изданието отбелязва, че Слави Трифонов Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки постове в социалните мрежи, като избягва дебати и интервюта за българските медии.
"Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас", посочва Трифонов пред френското издание. Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било "безсмислица, която беше преиначена".

За обвиненията от опонентите му,

че е популист, той отвръща, че "те дори не знаят, че тази дума произлиза от "народ".Трифонов посочва за пример Макрон, Рейгън и Маргарет Тачър.

Пред френското издание Слави Трифонов отбелязва, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме "Има такъв народ" в групата на либералите "Обнови Европа" в Европейския парламент (бел.ред. - в нея в момента членува ДПС), посочва още “Дневник”.

"Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, "можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение "Пет звезди", с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето - особено силно подхранван от ендемичната корупция в България - благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати", разказва още "Монд".

Лидерът на ИТН

дори се обявява пред френското издание за "трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави", както и призовава "твърдо" да се отговори на турския президент Реджеп Тайип ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ за се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро "ни дава доказателство", че "ЕС трябва да бъде държава", за да "се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария". След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже "това не е приоритетна тема".

Изданието отбелязва, че Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател.

“Бъдещият премиер

трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България", описва Трифонов, като допълва, че "разбира се, че има предвид едно име".

Той повтаря пред "Монд" известната си теза, че не се стреми към властта и че може да бъде отговорен без да заема пост в управлението. Жан-Батист Шастан веднага тълкува това като оставяне на отворена вратата за президентските избори тази есен.

В статията на “Монд” няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналиста е трябвало да го пита какво е правил при покойния шеф на Газпром Рем Вяхирев преди има няма 15 години и как ще коментира близостта си с БСП и мутрите.
411
2
 
12
 
! Отговори
Илиев преди 2 години
Преди да пусна водата в тоалетната чиния,във водата гледам изписани цифрите 23,но там не видях нито Ристо,нито Наско.Четох в един сайт,че по младият,бил готов да се "жертва" за премиер в следващото ни управление.Хора,въоръжете се с търпение,защото много от кандидат депутатите вече някои са слънчасали,други са исперкали. Какво нещо е парата.Като огромен магнит привлича хитрите,лъжците които искат да се залепят за "магнита".Те ли са хитри,или ние сме прости!? Идва 11-юли,ще видим,кой кого...
410
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиреч това е Бойко Борисов.
409
0
 
3
 
! Отговори
BEPPE Grillo преди 2 години
Никакво БЕБЕ!...Може ли всички , участвали в оформяне на статията , да са неинформирани?Водачът на "Пет звезди се казва Джузепе, Бепе.
408
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Движението на Слави гарантира експертност и честност в политиката. Това им е платформата. Самото показване и физическо присъствие на Слави изобщо не е от значение. Той ще бъде само гарант и надзорник на очистващите процеси в държавата. Това му е ролята, като такъв се вижда. Самите процеси ще ги движат експертите. Ако някой сгафи, ще бъде махнат. Държавата има нужда от дълбоко почистване, особено в правораздаването, службите, администрацията. Много калинки за гонене и съд
407
2
 
27
 
! Отговори
хаха преди 2 години
говорил езици - та това прави ли те умен и разбиращ? С такова мислене и Госпоод не може да ни оправи.
406
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настръхват ми косите като си помисля какъв премиер ще ни монтират, чрез тази марионетка, царя на чалгарите.
405
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе що не плюете Банкянския, дето ви открадна 30 милиарда, ами плюете по всяка дума на Слави? Какви поражения ви е нанесъл, сравнено с огромните кражби на ГЕРБ?Жалки ***, заработващи надницата в сайта. За 50 лева си продавате душите
404
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За България е достатъчно да бъде управлявана по честен начин, за да прогресира и забогатява. Това е единствено и задължително условие за напредъка на държавата. Вярвам че Слави иска точно това. По-добре неопитни, но честни хора,отколкото опитни изпечени крадци. Крадците при Бай Ставри, той ще ги оправя
403
2
 
13
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
У Ж А С!
402
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много талантлив тоя славчо, с един удар си отряза главата. Сега само слепи и глухи ще гласуват за него. И платени....
401
4
 
40
 
! Отговори
Щура надпревара преди 2 години
Ето как просто и елементарно се изразява един кандидат да управлява:"учил, знае езици". Боже, остава и да не е учил. Тоя въздух под налягане, да обясни как така е регистрирал фирма в офшорна зона в САЩ на един и същ адрес с Маргините и Маджо, и кой му даде онези 11млн. Толкова ли сме ***, че един Учиндолски певач да ни поведе за носа и да му създадем самочувствието, че е нещо повече от нищо? Не виждаме ли как се надпреварват в последните дни да обещават кой пенсии, кой инвеститори, кой Гешев!
400
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да очакваме от човек който няма семейство и деца ,злобен и гнусен индивид ,продажник ! Подиграваше с кой ли не в *** му ,,шоу'',заедно с вездесъщите ,,сценаристи ,''защо не се погледне сам себе си какво представлява ? На този ли ще поверим съдбата си ?
399
4
 
31
 
! Отговори
защо ли преди 2 години
Слави се сравнява с Бебе Грило а народа го нарича Славе Тъпо.
398
0
 
18
 
! Отговори
Интересно ми е преди 2 години
Какви игри се играят в нашата мила Родина.Като в детската приказка"Царят е гол".Всички знаят,но никой не иска да каже.На инат правим политика.
397
7
 
11
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
Боко вдигна летвата толкова висока, че вече се молим за премиер, който да е "учил и да говори езици" :)))) В действителност "няма такава държава".
396
2
 
35
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика".Чак пък "певец" ...
395
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгаджията е куха лейка. Нито знае какво иска, нито има идея какво ще се прави с държавата. Щял да каже едно име за премиер, да бил учил, с езици, да представял България! А за хората какво ще прави?! После да се оправя както дойде! Хвърля бомби - ЕС да станел от съюз държава!?
394
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славчу шъ ви спаси, вие само го направете по-богат от царя!
393
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макрон му в идол?! Който иска Европа на няколко скорости, т.е. съвсем регламентирано да сме задни двор и донор на слуги за първата скорост?! Този е страшен продажник. Ако дойде на власт ще ни донесе голяма беля.