Българите гласуват в една секция в Румъния

Активността е нормална, отчитат от местната СИК
5
Българите гласуват в една секция в Румъния
Снимка: БГНЕС

Хиляди са българите, които живеят и работят на територията на Румъния, но за тези извънредни парламентарни избори беше разкрита една-единствена секция - в посолството ни в Букурещ.

Без машина за гласуване, но с добра организация протича изборният ден, предаде БНР. Едва 39 души бяха заявили да гласуват тук и това е причината да няма доставена машина за гласуване. Към 10,30 часа обаче бяха гласували вече близо 50 българи - повечето с декларации.

Вотът днес бе и добър повод за среща между сънародниците ни – с баница.

"Както беше през април, така е и сега. Активността си е нормална. В Румъния живеят много българи. В Букурещ има много българи, но не всички идват да гласуват", каза Екатерина Бибишкова, председател на СИК в Румъния.

Според нея днешната българска нова миграция към Румъния е "лекари, зъболекари, хора в търговията, в мениджмънта на високи позиции. Тук, в Букурещ не идват да мият чинии".

Любомир Николов е дългогодишен секретар и активист на българската общност в Румъния. Той обобщава какво очакват от новото правителство българите на север от Дунава.

"Българите в Румъния очакват малко, но да бъде от сърце. Ние сме от години тук. Моят дядо е дошъл през 1922 г. Той е основал това дружество и аз се чувствам длъжен да помагам и да поддържаме българщината в Румъния. Трудно е. Не видях с нещо да са помогнали от българската държава", коментира Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: румъния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
А защо изобщо им се позволява да гладуват, след като живеят и работят /т е. плащат данъци/ там? Колега Мак, написано е защо е само една секция.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че софиянци мислят Румъния за нещо си там безформено, а те се развиват по-добре, освен това свързаха Констанца с ЖП, пътищата и речното плаване към Европа и сега през пристанището влизат 10 пъти повече стоки от Варна и Бургас. Един приятел сега се чуди, защото във Варна фирмата им затвори и му предлагат да работи в Констанца. Далече е за всеки ден път, защото нямаме и свестен път, а са към 150км от Варна. Така, че освен старите мигранти, ще има още
2
4
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Точно с такива тарикатлъци е започнало и турското робство!След 500 години българина си е същото диване!
1
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 години
Щом българите там са много, защо има само 1 секция? По-важни ли са незнаещите български в една друга съседна държава?