Отново отиваме до урните, само че този път гласуваме с машини

Как се гласува с електронното устройство?
47
Отново отиваме до урните, само че този път гласуваме с машини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отново избираме народни представители. Само че сега за пръв път в България ще се гласува масово с машини.
На изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. се гласува с машини във всички секции с над 300 избиратели в страната и зад граница, записаха депутатите от предишния парламент в Изборния кодекс.

В България машинен вот ще има в 9401 секции, а в чужбина - в 273 секции.

Според избирателните списъци гласоподавателите, които ще трябва да упражнят правото си на избор чрез електронно устройство са около 6 млн. души, а ако се запази обичайната за този тип избори активност, може да се очаква пред екраните да застанат около 3 млн. души. Това е близо четири пъти повече, отколкото през април, когато гласуването с машина беше по желание във всички секции с над 300 избиратели (общо 9398 секции), а от него се възползваха 789 957 души.

Как се гласува с машина?

Какво трябва да направите в изборния ден? На таблото пред изборното помещение разгледайте партиите, коалициите и независимите кандидати, съветват от ЦИК. Техните номера започват от 1. По този начин предварително ще знаете кой е номерът в бюлетината на желаната от вас партия, коалиция или независим кандидат.

По същия начин предварително се информирайте, ако искате да отбележите преференция.

Пред изборното помещение разгледайте внимателно как са подредени имената на кандидатите от съответните кандидатски листи. Техните номера започват от 101, уточняват от ЦИК.

Когато сте наясно със своя избор, влезте в изборното помещение. Подайте личната си карта на член на секционната избирателна комисия. Той ще открие името ви в избирателния списък, ще ви подаде карта за гласуване с машината.

Вземете картата и я поставете в машината със златния чип нагоре. Натиснете картата почти до средата, докато усетите леко щракване. Така ще активирате машината за гласуване.

На екрана ще се появи надпис „моля изчакайте...“. Това означава, че машината се зарежда с електронната бюлетина. Тя изглежда точно по същия начин, както хартиената.

Разгледайте бюлетината спокойно. Потърсете номера и името на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото искате да гласувате. Ако не го намирате на екрана на първа страница, натиснете бутона „следващ“ в долната част. Така ще отворите следваща страница на екрана.

Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с неговия номер. На екрана вашият избор ще бъде отбелязан с хикс и ще стане по-тъмен от останалите. Това означава, че сте избрали.

По същия начин можете да отбележите и преференция с кръгчетата, които започват от номер 101 и могат да стигнат до 132, уточняват още от комисията.

След като направите своя избор, натиснете бутона „преглед“ в долния край на екрана. Там ще видите изписани номерата на партиите, коалициите и имената на кандидата, ако сте гласували с преференция. Ако всичко е наред, натиснете „гласуване“, за да приключите даването на своя глас.

Ако установите, че не сте отбелязали правилно вашия избор или желаете да го промените, тогава натиснете бутона „промени избора“, който се появява в средата на екрана. Така ще се върнете в началото на първа страница и ще можете да гласувате така, както сте решили.

Отново натиснете бутона „преглед“, натиснете „гласуване“. Машината ще разпечата разписка с вашия вот. Вземете разписката, проверете отново вота си, отбелязан в нея и я сгънете с текста навътре.

Извадете картата от машината. Върнете се при секционната избирателна комисия, пуснете разписката в непрозрачната кутия, върнете картата на член на комисията, положете подпис в избирателния списък, че сте гласували и вземете личната си карта.

Разполагате с 5 минути, за да упражните правото си на глас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам по телевизията в новините ,какво простолюдие ,***, това ли е населението..? Мъчно ми е за хубавата държава България.За природата.Но това население, с този манталитет, ниска ниска култура, невежество- То само по себе си представлява държавата. Така, че когато критикувате държавата - НЕ ТЯ е виновна,а Хората.Не може от това население БЪЛГАРИЯ ДА ЦЪФТИ както през 80 и 90 те.!Поздрави от един млад човек родил се в България,не избягал навън като тея от които нищо не става тук и там
29
0
 
1
 
! Отговори
уха преди 2 години
Какво трябва да направите в изборният ден . Просто им теглете на всички пишман политици една солена ***.на защото нашите са такива , и почивайте си активно .
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес най-споменаваната жена ще е мама Здравка Чалгарова, да и е жив и здрав синът с множествена склероза!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па я сложих картата за пари и тая машина не пусна мангизи.
26
0
 
3
 
! Отговори
az преди 2 години
Който в средата на 21 век не може да се оправи да натисне три пъти по екрана на машината, значи определено не заслужава да има право на глас. Както на тия под 18 не им дават да гласуват, така и на тоя достатъчно искуфел да не се оправи също не трябва да му се дава право да гласува.
25
1
 
0
 
! Отговори
За следващите преди 2 години
Избори, направете един кръжок под надслов : как се обслужват машини за гласуване. В тази чалготека на 111000 кв км площ, тез неандерталц и немогат да си пуснат компа. Тръгнали машинно да гласуват. Дано излзнат няколко клипа в тик ток да се посмеем с тези акъллии
24
1
 
0
 
! Отговори
мак преди 2 години
До КРЕЙЗИ ПИПЪЛ. Адекватен псевдоним имате. Аз пък предлагам да одите пеша, но да не стъпвате по улиците направени много преди герб. Никакви болници, училища, театри, нищо направено преди герб да не ползвате.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се ако наспамя бутона с няколко клика дали ще ми ги брои като един?
22
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До КРЕЙЗИ ПИПЪЛ/ КОЕ ДА ВЪРНАТ!!! ТИЯ ПАРИ НЕ СА ИЗКАРАНИ ОТ БОРИСОВ А СА ВЗЕТИ НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ОТ БОРИСОВ 30 МИЛИАРДА КОИТО НИЕ ТЕПЪРВА ЩЕ ВРЪЩАМЕ! УПРАВЛЕНИЕ БАЗИРАНО НА ВЗИМАНЕ НА ЗАЕМИ ОТНОВО И ОТНОВО И ОТНОВО ДО ТУКА БЕШЕ!
21
8
 
6
 
! Отговори
КРЕЙЗИ ПИПЪЛ преди 2 години
До Анонимен 18 .... АНОНИМЕН 18 ... АЗ ПРЕДЛАГАМ ВСИЧКИ , КОИТО ПЛЮЯТ ГЕРБ И ББ И ДА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ , ДА ВЪРНАТ РАЗЛИКАТА ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ ОТ 2009 Г. ДО СЕГА . НАПР. НА УЧИТЕЛИТЕ 250 ЛВ. ПРИ БКП/БСП -1750 ЛВ. ПРИ ГЕРБ . ТАЗИ РАЗЛИКА ОТ 1500 ЛВ. НА МЕСЕЦ , ЗА ТЕЗИ 12 Г. ДА ГИ ВЪРНАТ НА ДЪРЖАВАТА И ДА СИ ВИКАТ НА ВОЛЯ КПСС-БКП...
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не било компютри, а компоти. Дават фира още преди да е минал 1 час. До довечера половин България ако не е преминала към хартиени бюлетини - аз ще се казвам Асан.
19
5
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 години
гласувайте и по три пъти ако искате. от козяк вече са подготвили резултатите. хубавото на машинките е че е много лесно да се нагласи всичко. не трябват кебапчета, не трябват купувачи на гласове, не трябват бали с пари и чували с бюлетини. докато целият ни псевдоелит и членове на всякакви фондацийке не бъдат извесени като кучета оправия няма да има.
18
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОРИ ДА ИМА КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ТОВА НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ!! СЛУЖЕБНОТО СИ ПРОДЪЛЖАВА ДА УПРАВЛЯВА , А ПРЕСТЪПНИКА ОТ СИЕЛАТА ДЕТО ПОЛУЧАВА ПО 10 МИЛИОНА ЗА ПОДДЪРЖКА НА МАШИНИТЕ ОТИВА ПРАВО В ЗАТВОРА! И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ СЪЩО!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо си мисля, че някой ще пусне картата за гласуване в урната
16
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До 19 / ДА БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛЮ ЩЕ МИНЕМ И БЕЗ ТЕБ НО ДА НЕ СИ СЕ ОПЛАКАЛ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО НАГЛЕЦО
15
1
 
6
 
! Отговори
вече гласувал преди 2 години
3 мин е средното време за гласуване в секция с 1 машина - от влизане, търсене в списъци, гласуване, до подписване
14
2
 
12
 
! Отговори
фактите преди 2 години
От почти всички медии ни заливат, че възрастните много трудно, почти невъзможно е да гласуват машинно.Влизайки в двора на училището тази сутрин пред мен едва вървеше много възрастна дама.След като изчаках един господин да гласува преди мен в "нашата" секция, справих се с машината за двайсетина секунди.Излизайки от училището, отново пред мен едва креташе възрастната дама, която също вече беше гласувала.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 10 секции има проблем с машините до преди малко. От ЦИК умуват дали ще продължат с хартиени бюлетини на местата с възникнали проблеми.
12
11
 
2
 
! Отговори
Слави преди 2 години
аз няма да отивам защото който и да спечели пак ще ни затваря локдаун и пак цените ще се вдигат няма значение кой ще е
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гласувайте, че ни писна от бойко мутрата, да седи и да нарежда по телевията все едно е ким чен ун, станали сме по-зле и от комунизма, тотална диктатура. няма герб има гроб, загроби държавата, цяла европа ни се смее как стройм 10 пъти по-скъпи магистрали и след месец ги ремонтираме новите отсечки, а в чужбина нищо няма, торнадо минава, пътя седи!