Проблеми с машините и във Великотърновско

В Полски Тръмбеш открили несъответствие в хеш кода на машината за гласуване
11 юли 2021 14:51, Ния Христова
25
Проблеми с машинното гласуване имаше и във Великотърновско за втори пореден изборен цикъл. Машината за гласуване в една от най-големите секции в Полски Тръмбеш не заработила. С решение на районната избирателна комисия (РИК) секцията е преминала на гласуване с хартиени бюлетини.
 
Още вчера при проверка на машината членовете на секционната комисия в Полски Тръмбеш са установили несъответствие в хеш кода на машината за гласуване. Веднага била информирана районната избирателна комисия. 
 
"Вчера при получаване на машините установихме несъответствие в системния шит. Той беше спуснат с писмо от ЦИК, но не съответстваше на машината за гласуване. Направихме констативен протокол с техника, който беше при нас, информирахме веднага РИК и при нас пристигна решение, че днес започваме гласуване с хартиени бюлетини. Нямаме проблем, сутринта нормално започна изборния ден в 7 часа", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на 2-ри СИК в Полски Тръмбеш Тотка Янева.
 
Жители на Полски Тръмбеш изразиха недоволство за това, че няма да имат възможност да гласуват машинно, но все пак упражниха правото си на глас с хартиена бюлетина. 
 
"Исках, два пъти исках, няма машини, не знам защо ги правят така, втори път няма машини. Трябваше да се откажа, ама хайде", оплака се Стоян Стоянов.
 
"Техника, поврежда се, не знам какво е станало, но важното е да гласуваме. И то най-вече заради младите трябва", посочи Виолета Стоянова.
 
Рано сутринта в 43-та секция във Велико Търново възрастна жена не успя да постави картата за гласуване в машината. След подаден сигнал от районната избирателна комисия разрешиха член на СИК да постави картата в машината, след което жената успя да упражни правото си на глас. 
 
"Не иска да влезе картата. Смениха една, две, на третата… Обясниха как трябва и къде да бутна и вече тръгна. - Защо смениха картата? - Не искaше да влезе вътре. Не ѝ разбирам", сподели Пена Рашкова.
 
"Не затруднения, по-скоро не успя да вкара картата в машината. С наше съдействие обадихме се в РИК, разрешиха ни да поставим вместо нея картата и успя да гласува нормално", обясни председателят на 43-ти СИК във Велико Търново Марина Венрова.
 
Във Вeликoтърнoвcкa oблacт избирателите са нaд 210 хил., избирателните секции са 415, от които в 312 се гласува машинно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Машина преди 2 години
Освен, че си имаме маши и ,а милиони си имаме и хартиени бюлетини, пак за милиони. Щото не знаем къде ще се прецакат машините.
23
0
 
2
 
! Отговори
Хеш Кода преди 2 години
Брей, ти да видиш, членовете на избирателната секция знаят що е то "Хеш Код". Даже използват "шит" (нищо че трябва да се чете "шийт", т.е дълго И) вместо простата българска думичка "Лист" (Като Лист хартия).
22
0
 
4
 
! Отговори
Шоши преди 2 години
Не плюйте машините - те образ на китайската гаражна манифактура.
21
0
 
5
 
! Отговори
Робот преди 2 години
Не беше ли баш Фигурантът който рева за машини? Я върнете лентата 6 месеца назад.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко произведено по комунистически е такова - и машините от Венецуела, и изборите на РР.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа, 5 часа възрасти хора седят и чакат да им се разреши да гласуват с бюлетина. 5 часа в БГ училищата, които са без климатици, със затворени прозорци с извадени дръжки, за да не се отварят. 5 часа! А температурата в 10 часа беше 31 градуса! Да благодарим на учиндолския ходжа и всички гласували за него.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууу, много хубави машини. От къде ги купихте? Колко време ги проверявахте в подготовка за вота?Или на Другарите не е разрешени да се задават въпроси
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой нормално и здраво мислещ да е очаквал нещо друго? То беше ясно че така ще стане, с единствената цел Радев да управлява до септември и да си гарантира втори мандат по един или по друг начин. Явно само бушоните от ЦИК не го знаят, но като изгърмят за да прикрият истинските виновници, ще го научат.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГГРАБ налазиха форумите от 3 месеца ,преди само кеширахте а ? сега ще се наложи и да работите
15
0
 
5
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Депутатът Трифонов е Цар в това да направи некво мазало, който друг да оправя.
14
0
 
1
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
системния шит :)мдам
13
0
 
7
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Сърбайте сега попарата на Славчо.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините са Пунта Мара.Няма как иначе Щом резултатът от избора ми не отива направо в ЦИК.Просто няма как Славка учиндолска и Маймунека Тошко да измислят нещо умно
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София членове на комисии (( и то без предпазни маски)застават зад хората, които гласуват машинно и си отбелязват как са гласували.Защо машините не са в тъмната стаичка?Представям си какви репресии ще има в малките населени места.Комунизмът се върна. Спасиба товарищ Славке.
10
2
 
5
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Защо ГЕРБ да саботира изборите? За да може гестаповското правителството на Радев да остане ли? Някой да обясни?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2При гласуването с хартиени бюлетини нямаше и 50 "блокирали" секции на 9000, така че не те знам какво говориш. Машините бяха за папкане на пари. Далеч по-лесно беше да не се зачита невалидния вот и това е. Но сега ще бухаме милионите за всеки избори. Сега партийната субсидия от 11лв не на 1лв, а на 1 стотинка да стане пак никога няма как да се избият парите за тия машини. Абсолютни шизофреници са в парламента в момента.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Радев прави избори
7
7
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
ГЕРБ са ги повредили !!!
6
0
 
6
 
! Отговори
Учиндол преди 2 години
Това не може да е верно!
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма никакъв проблем,герберските калинки се мъчат да саботират избборите по всякакъв начин