В 68 държави българите зад граница гласуват

Най-много секции в чужбина има във Великобритания
11 юли 2021 15:48, Ния Христова
29
В рекорден брой избирателни секции зад граница гласуват сънародниците ни днес. 784 секции в 68 държави са открити за днешните предсрочни избори. 674 секции има извън дипломатическите и консулските представителства, а 110 са разположени на територията на мисиите ни. Най-много са секциите във Великобритания- 135, следват Турция - 121 и Германия -116. 
 
С голяма интерес към вота отвориха първите секции зад граница, а именно тези в Нова Зеландия и Австралия. Българката Марина Милева, която живее в Сидни, споделя че сънародниците ни там отиват до урните с голям ентусиазъм. 
 
"Днес тук се чупят рекорди, има голям интерес към изборите. Изборната активност наистина е внушителна, до 2 часа вече бяха гласували около 400 души", сподели Марина Милева пред Bulgaria ON AIR
 
В Германия - секциите, в които българите гласуват са 115, в 56 от тях вотът е машинен. Въпреки големият брой секции, заявилите гласуване са по-малко от тези на редовните избори на 4 април. Според директора на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов, все пак има висока активност. 
 
"Без проблеми и напрежение започна изборният ден за сънародниците ни в Южен Лондон. В секцията в Кройдън гласуването се провежда с машина и върви бързо", споделя българката Даниела Митева. Надява се, че вотът днес ще доведе до съставянето на правителство.
 
Изборният ден протича нормално и за българите, избрали Гърция за своята ваканция. В Халкидики има две изборни секции - в Никити и Неа Мудания. Пред тях се образуваха дълги опашки от желаещи да дадат своя вот. Такива има и в столицата Атина. 
 
До напрежение се стигна в началото на изборният ден в Турция. В Анкара и Истанбул нямаше предварително решение на ЦИК къде трябва да се попълват декларациите за гласуване - пред членовете на секционната комисия или да са предварително попълнени. Впоследствие беше решено в Турция декларациите да се приемат без значение къде са попълнени.
 
Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
До6 преди 2 години
Нали ги видяхме тия- ,,постната пица,,Дянков, ,,срамежливката,, Любка с тениската ,,срам ни е от Вас,, която ние облякохме в нейна чест,щом я назначиха за министърка Имаше и други ,,оправячи,,,които дойдоха от чужбина за малко и наистина ,,си оправиха тотото,,.Толкова за ,,младите от чужбина,,.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зад граница българи няма. Има диаспора, зависива от Черепи, Жужета и т.н.Хора , които са зарязали близките си на грижите на социалната ни система и като се върнат за два дни в къщи се сърдят,че Общината не им е поправила бойлера.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6....Хора.коитоито не мислят и няма да се върнат в България е смешно да гласуват.И още по смешно е че си вярват,че ще оправят страната.Тази от която са избягали по някаква причина.....Страната няма да се оправи нито от вътре или вънка докато БКП-то със всичките си нови имена клати народЪТ от 1944-та година!:)))))))))))..За малцина ще е добре но за повечето българи - цяла краставица.:)))))))))
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора.коитоито не мислят и няма да се върнат в България е смешно да гласуват.И още по смешно е че си вярват,че ще оправят страната.Тази от която са избягали по някаква причина.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Привет от Ливърпул 4.........надявам се да има стабилно правителство което да мисли преди всичко за обикновените хора.........БКП Форевър мисли само за обикновените хора предимно откъм задните им части! :)))))))))))))))))
3
3
 
18
 
! Отговори
Привет от Ливърпул преди 2 години
Не гласувам, с двойно гражданство съм, е България идвам един път в годината за да видя родителите си. Смятам ,че така е редно , аз не съм част от общественият живот е сраната и не плащам данъци. Успех , надявам се да има стабилно правителство което да мисли преди всичко за обикновените хора.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Впоследствие беше решено в Турция декларациите да се приемат без значение къде са попълнени." :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
1
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1....Зад граница въобще не трябва да имат право да гласуват! Широко им е около врата и ни натрапват клепоушко Черепов!.....Всеки който живее в истинска държава му е широчко около врата, който гласува и живее в БКП Форевър диша лятос прахуляк а зимъска - дизел!:)))))))))))))))...А че не трябва да гласуват е правилно, тъй като не живеят в курника и няма да ги опат тях - лично!:))))))))))))))