Янев: Резултатите от вота са автентични, политическата апатия е опасна

Премиерът заяви, че е недопустимо партия да отказва да говори с избирателите си
Обновена: 14 юли 2021 10:49 | 14 юли 2021 10:22, Веселина Йорданова
136
Янев: Резултатите от вота са автентични, политическата апатия е опасна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Политическата апатия е опасно явление и партиите трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес. За това предупреди премиерът Стефан Янев в началото на днешното правителствено заседание.

По думите му, ако партиите бяха вложили усилията, които насочили в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период и повече гласуващи. 

"Вероятно нямахме дебат изобщо или нямахме смислен дебат, но нека тази оценка да бъде дадена от хората. Струва ми се, че част от политическите сили отказаха изобщо да гооворят с хората и на хората. Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира със своите избиратели", подчерта Янев. Той заяви и че е недопустимо да се отказва политическо взаимодействие.

За организацията на изборите премиерът отчете, че сме имали спокоен изборен ден с минимум напрежение и правителството е успяло да опровергае страховете за машинния вот. По думите му изборите бяха честни, свободни, прозрачни.

Той благодари на отговорните институции и на органите на МВР, МВнР, ЦИК, които имаха отношение към подготовката и провеждането на изборите, като подчерта ролята на правоохранителните органи срещу купения вот.

Резултатите са автентични и отразяват вота на избирателите. Българските граждани оценяват нашите усилия и тяхната оценка е най-важната за нас, тя е реалното мерило за това как сме се справили, заяви той.

Янев очерта обаче и притеснителни явления, като посочи изключително ниската избирателна активност, която по думите му едва ли се дължи на лятото.

Политиката е за истински политици и визионери, не е за бюрократи или технократи, ориентирани към временни решения, посочи той.

Изборните резултати препотвърдиха тезата, че българските избиратели търсят промяна, нов тип лидерство, търсят визионерите, които ще очертаят по-ясен хоризонт за развитието ни. Страхувам се, че това, което се случва в последните дни и седмици, може да остави много българи разочаровани, каза премиерът. Той предупреди, че ако това се случи, още повече хора ще се откажат от политиката и затова акцентира и на необходимостта от гражданско образование.

Янев подчерта, че е нужна промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и инвеститорите за ясна и предвидима среда, която да консолидира националните усилия, така че да бъде изведена страната към просперираща икономика.

Страната ни се нуждае от нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широк консенсус под политическа програма, която да очертае ясен хоризонт за модернизация, заяви още министър-председателят. По думите му основен приоритет в тази програма трябва да е и справяне с демографската криза, връщане на сънародниците ни от чужбина, да се възстанови балансът в развитието на регионите.

Янев наблегна и на борбата с корупцията като условие за връщане на доверието от хората, като посочи, че тя зависи от всички, за да имаме бъдеще.

Премиерът призова българите да следят внимателно политическия процес и да изискват много и ежедневно, защото ролята им е и в постоянния процес на контрол как партиите изпълняват поетите към тях ангажименти.

Важно е да съхраним демокрацията и достойнството на нашата държава с хилядолетна история, да продължим да работим градивно за отстояване на обществения интерес, подчерта Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питали радио Ереван: кога икономиката в България ще стане просперираща?Радиото отговорило: тя вече беше.
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя направо не мога да го търпя. не обичам хора с подобна псевдо визия на умни и способни. този не е такъв. Същият нагаждач е и не по - малко гони да удари кьоравото. Иначе много високопарни приказки та чак да ти се повдигне. хайде да се маха по - бързо, не че Василев е цвете за мирисане, същата преварена манджа. тоест нищо качествено. Ето какво ни натресе великият радетел за промяната - Славунчо - едно голямо нищо.
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дядо Йоцо,гледа ..Ми те американците му резнаха спонсорите. Кво ли ша праи сега.
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласуваш за дългия, избираш средния.
111
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков е алкаш, смелостта му идва от погълнатия алкохол, скоро ще му приседне.
110
1
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До дядо Йоцо,гледа Пак си гледал с кьорави очи.
109
0
 
8
 
! Отговори
ЕХ ЧИ КЕФ преди 2 години
ГЛАСУВАШ ЗА БЕЛО СЛАФ- ПОЛУЧАВАШ ПИЯН ТОШКУ
108
0
 
4
 
! Отговори
УИДУРМИ преди 2 години
ГЛАСУВАШ ЗА БЕЛО СЛАФ- ПОЛУЧАВАШ ЧЕРЕПЪ
107
2
 
1
 
! Отговори
дядо Йоцо,гледа преди 2 години
СЛАВЧО Е ДОТУК!...ЕДИНСТВЕНО ПРЕЗИДЕНТА,АКО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕБОРИ С МНОГОТО ПАРИ/олигарсите/....,ИНАЧЕ ,НЯМА СКОРО НИЕ,ДА СИ ОПРАВИМ ЗЪБИТЕ , БАЬО!
106
7
 
15
 
! Отговори
Янев без срам преди 2 години
И този се оля! Нареди своята секретарка за военен министър!
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Международен скандал ".С. На чувство на срам не можеш да се научиш, то е вродено." И аз си помислих ТОЧНО СЪЩОТО, когато вчера четях коментарите под статията за рождения ден на внука на Борисов. Всъщност, мисля си го всеки път, когато чета за Бай Ставри и другите подобни извращения, на които са способни само някои хора ....
104
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113 "Трябва търпение и воля ако искаме децата ни да живеят в демократична държава." Надявам се представите ти за Русия да са за "демократична държава", защото в такава държава ще живеят децата ти, ако преврата на военната хунта успее. Разбира се, без газа и останалите природни ресурси. :)))))
103
10
 
9
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Кражби, убийства и репресии, подлудиха държавата откакто хунтата на Кауна Радеф е на власт. Но за Кауна и неговия булдог ПедеРашков, е по важното да се занимават с изджагъркването на на полицаи, и заместването им със милиционери, както и писането на доноси срещу Борисов...
102
12
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Браво Янев , мъдри думи , дано повече хора се вслушат в тях . ПП - И не спирайте да чегъртате.
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Административният съд в Пазарджик спря заповедта за временно отстраняване на старши комисар Йордан Рогачев от поста директор на пловдивската полиция. Това съобщи за "Марица" неговият адвокат Валери Пейчев. Решението е от 29 юни и е факт след подадена жалба.
100
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТРЯЗАХА РАШКОВ ЗА ЧИСТКАТА: Съдът върна на работа отстранения шеф на полицията в Пловдив
99
6
 
6
 
! Отговори
Прави ли ви преди 2 години
До Анонимен 103 "Това с лидерството ще го видим, когато се изсипем няколко хиляди души пред президенството и блокираме цялата страна срещу диктатурата на Румен Радев!" Ще ви обвинят в нарушаване на обществения ред (а не като "протестърите", които с месеци блокираха София и хвърляха яйца и домати по сградите на столицата) и ще използват жандармерия за да хванат"провокаторите" сред вас, след което в управленията на МВР ще ви "приложат цялата строгост на закона" като в "доброто старо време" :))))
98
5
 
4
 
! Отговори
Автентично преди 2 години
машинния вот осигурява разлика от +- един процент между първия и втория, кой ще ти го хване това хаха - Как ще го провери? А си има значение.
97
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, имаш ли още чувството, че някой те подслушва?
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Прави ли виТова с лидерството ще го видим, когато се изсипем няколко хиляди души пред президенството и блокираме цялата страна срещу диктатурата на Румен Радев!