Социолог: Политическата бомба "Слави Трифонов" е почти обезвредена

Претенциите за победа - нелепи, парламентът - фрагментарен и труден
Обновена: 15 юли 2021 08:32 | 15 юли 2021 08:30, Веселина Йорданова
175
Социолог: Политическата бомба "Слави Трифонов" е почти обезвредена
Снимка: БГНЕС

Новият парламент ще е по-фрагментиран и по-труден от предишния, коментира директорът на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов за БТА.

За социолога Антоний Гълъбов съществената разлика е по отношение на това каква част от българските граждани, имащи право на глас, са избрали това Народно събрание. Всякакви претенции за това кой е победител са изключително нелепи по простата причина, че мнозинството от българските граждани не е подкрепило никого, посочи Гълъбов.

Още по темата
Първан Симеонов смята, че ще бъде направен опит за съставяне на кабинет, защото това са очакванията и на хората, и на международните партньори, това е желанието и на по-голяма част от партиите, а и на президентската институция.

Протестните партии искат да имат кабинет, защото им се полага, а ГЕРБ също искат да бъде съставен кабинет, за да могат да седят отстрани и да гледат как другите се мъчат, смята той. Симеонов отбеляза, че съотношението на политическите сили е различно в този парламент и протестните партии имат близък до мнозинството резултат, но въпросът в случая въобще не е в количеството. Едва ли самият Борисов си е мечтал за такъв подарък - партиите на протеста да се скарат толкова скоро, коментира той. За пръв път имаме загуба на ГЕРБ на парламентарни избори, това трябваше да е краят на една епоха, но никой не го забелязва, всеки в момента се интересува от разнобоя между протестните партии, посочи анализаторът.

Според него с предложението за правителство Слави Трифонов вероятно си мисли, че така поема ясна отговорност - лична, без договорки, и отговаря на обществените очаквания. Партиите на протеста обаче казват: "Ти нямаш достатъчно подкрепа, защо не се договори с нас", а той винаги може да отговори, че са недоволни, защото не влизат в правителството.

Слави Трифонов казва: "Ето ви правителство, който иска да го подкрепи", и по този начин поставя пред свършен факт останалите протестни партии и това е малко "извиване на ръце". Имам чувството, че сценаристите на Трифонов погрешно са решили, че политиката е нещо като книга игра, която те могат да напишат, коментира Симеонов и отбеляза, че политиката не е надиграване, а този ход е малко в този стил.

Бомбата "Слави Трифонов" е почти обезвредена, смята Първан Симеонов. Това можеше да е политическа бомба, политическо избухване, а това прилича на преждевременен взрив, обясни той. Според него, ако утре има избори, партията на Слави Трифонов няма да отбележи кой знае колко голям резултат. И го казвам като първият човек, който изрази мнение в национален ефир, че Слави Трифонов може да спечели изборите, ако те са предсрочни, припомни директорът на "Галъп интернешънъл болкан". Симеонов смята, че Трифонов подценява либералната прозападна общност в България и допълни, че тя е доста гласовита и може бързо да те направи за смях.

Слави се мъчи да е визионер, той си казва - давам кабинет с млади образовани хора, има визионерство и амбиция, той действително иска да е полезен на страната си, както той го разбира, коментира Симеонов.
В крайна сметка номерът е кой ще излезе по-лош в очите на българите - Слави Трифонов ще обяснява, че лоши са другите, а те ще обясняват, че той е лошият, защото прави подмяна, а не промяна, прогнозира анализаторът.
В интерес на истината, при един нови избори, ако ДБ успеят да обяснят това добре, ДБ може да се окаже една от основните сили в страната, смята Първан Симеонов. Според него, от липса на политически опит, Трифонов може да вдигне ДБ, а да свали себе си. И бездруго ДБ е една от най-нарастващите формации, защото Слави Трифонов казваше "Време е за друго", а ДБ изглеждат като експерти с план как да се направи "другото", обясни анализаторът.

Той отбеляза и още един процес, който трябва да се наблюдава внимателно. Беше ясно, че от един момент, след като миналия парламент не излъчи кабинет, най-интересната фигура в страната беше не Слави Трифонов, а Румен Радев със служебния кабинет, боя се тези фигури със силно лично присъствие в един момент да не изпаднат в задочен политически спор, опасява се Симеонов.

Попитан кой ще бъде опозиция в следващото Народно събрание, той коментира, че ГЕРБ биха се радвали да стоят и да гледат с "пуканки в скута" ситуацията отстрани. Според анализатора проектокабинетът на Трифонов не излъчва толкова ярост към ГЕРБ, колкото служебният кабинет. Симеонов предупреди обаче за генерална опасност - че в момента, в който авторитетите се загубят и надеждите се сринат, идват опасни времена, защото може някой случаен радикал да се появи на хоризонта. Едни нови избори могат да произведат чудовища, трябва много да се внимава в ситуации като тази, когато хората се оглеждат да намерят сигурно място и могат да го привидят къде ли не, каза Първан Симеонов.

Антоний Гълъбов пък очаква 46-ото Народно събрание да повтори модела на поведение на 45-ото НС, да приеме някакво извънредно законодателство в кратък период от време и да се саморазпусне.
За съжаление, това е по-лошият сценарий пред България, но той става все по-вероятен, прогнозира той. Гълъбов отбеляза, че чисто статистически, последните избори са най-ниската избирателна активност, откакто правим избори от 90-та година досега.

Най-лошото е, че политическият елит отказва да се замисли върху това, че почти 60 процента от българските граждани не излязоха на тези избори, така че всякакви претенции за това кой е победител са изключително нелепи по простата причина, че мнозинството от българските граждани не подкрепи никого, коментира анализаторът. Нямаше разговор за бъдеще, нямаше смислен разговор за това в каква посока трябва да върви страната, затова и мнозинството от българските граждани решиха, че тези избори са някакъв служебен мач на служебно правителство, смята той.

Според него важното е не броят на мандатите, а това, че политическите партии в хода на предизборната кампания не са успели нито да установят диалог с избирателите, нито да конструират каквато и да е смислена представа какво искат да направят като управление. Точно затова тези турбуленции от последните дни са отглас на цялата кампания, каза Гълъбов.

Той не очаква, че новият парламент ще успее да излъчи правителство. Опасявам се, че новото Народно събрание ще има за цел да продължи това извънредно законодателство, това е най-опасното, коментира той и посочи, че в новия парламент ще има "множествена опозиция", защото не можем да съставим мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Светнаха и угаснаха !
144
2
 
0
 
! Отговори
233242 преди 2 години
Виете ли кат мастий долни гербери - виите. Може от сутрин до вечер да си повтаряте, че ИТН загиват - само това ви остана
143
1
 
8
 
! Отговори
555 преди 2 години
За тези няколко месеца видяхме кой кой е. Да си пробутваш в най-висшия държавен орган мурафетите ,които си пробутвал от екрана ,да официализираш чалгата, като претенциите ти са били да показваш грозното и пошлото в обществения живот с необходимата доза сарказъм и ирония, това е подход , който не може да приобщи към философията ти голямата, мислеща част от населението. Зя да изчегърташ нещо,трябва на негово място да поставиш друго нещо,без злоба,агресия надменност,с разум,и с правилен подход .,
142
12
 
7
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 години
Естествено лятото е намалило гласувалите, но загубата на ГЕРБ на 200000 гласа със сигурност се дължи,на служебният кабинет,който не позволи купен вот,гласове на мъртви души и подмяна на чувалите с бюлетини .
141
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Съвет от дядохаха "напред"...и удобно забравяш едни 7 милиона българи...настръхнали,озлобени,гладни,предадени...направете услуга на Народа ни ...много ви моля!!!...това е към итн...ако сте играчи направете ни услугата...какво толкова
140
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички тези лаладжии доказват само едно - че Трифонов не плаща на лаладжии. А мутрата от Банки плаща.
139
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващите избори ги няма тези чалгари противни. Затова явно Радев не иска нови избори,защото има споразумение с дпс, бсп,мутри вън, и чалгите.
138
7
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Не е нужно да ревете --------просто ГЕРБ и ДПС , ...трябва да подкрепят правителството на Чалгарчето....ТОВА Е ИСТИНСКОТО РЕШЕНИЕ!
137
4
 
2
 
! Отговори
Тома Биков преди 2 години
До Анонимен аз не съм спирал да РЕВА!!!
136
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя народ ще плаче за Бойко, със всичките му простотии.
135
2
 
18
 
! Отговори
Йо преди 2 години
Ех, ако беше Бойко на власт веднага щеше да се застъпи за поскъпването на тока и парното и да договори по-малки проценти. Вместо това имаме нищо. Слави що не обикаля и да се бори за нещо? Седим си в телевизията и си правим скечове
134
2
 
4
 
! Отговори
до 145 преди 2 години
Да знаеш,че за нито една партия няма да воювам.Колкото и да се напъват лидерите им не ми пука за тях също както на тях не им пука за нас обикновените хора.Протестиращите ,поне в последните 15 години си бяха платени такива.И за пари няма да се нито карам,нито бия с някого.
133
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак си е редно щом е по кофти от оня още преди да се е разпръцкалдаго пратят немедлено зофордише днес сега и одма на симитлийскиокерстлъ-юнак за донанаждане на джендеридните качества на найплешнявиъ безкосъмен плешляк. Може Тошко *** от ревност и завист, но мини теодоракисъ да си трае да га неопнът с некой скоростен лост от трабант че маза на дръжка от счупен чадър. Изплези се. И монах ще станеш
132
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше ясно, че ще се скарат за постове. Слави се скара първо с Божков, после си скръцнаха със зъби с Радев, когато той игнорира ИТН, при съставяне на служебното правителство и накрая, чалгарят, остави с пръст в уста, кьоравото и кьопавото, от партиите на протеста. Останалото е бла, бла. Какви консултации, какви 5 лв?
131
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво да се договаря с партиите на протеста, ако не за постове и порции? Те, щом го подкрепят значи вече са наясно, какви са им целите. Жажда за постове тресе протестите партии, да си го кажем направо.
130
2
 
16
 
! Отговори
FINAL COUNT-DOWN преди 2 години
ТРИФОНОВ ОТТЕГЛИЛ КАНДИДАТУРАТА СИ ЗА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ.ТОВА, ГОСПОДИН ТРИФОНОВ Е РЕАЛНИЯТ ЖИВОТ, А НЕ РЕЖИСИРАНО ШОУ ОТ СТУДИОТО В КОЕТО ИЗПЪЛНЯВАТЕ СКУЧНИ СКЕЧОВЕ НА СЦЕНАРИСТИТЕ ВИ!!! КОГАТО ОСЪЗНАЕТЕ, ЧЕ ПАК НЕ СТЕ ПОЗНАЛИ, МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ КЪСНО ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО ОТ МЕГАЛОМАНСКИТЕ ВИ ИДЕИ.
129
1
 
15
 
! Отговори
FINAL COUNT-DOWN преди 2 години
ИТН не само увеличават прогнозният резултат от 56 на 65 мандата, но спрямо 04.04.2021 печелят 65 - 51 = 14 мандата. Това е пировата победа на <<мислителят>> от Учиндол, който ни пробутва стари забравени муцуни от НДСВ. Както се казва Цунамито от Учиндол, което се вихреше по БТВ, ще се оттече в Чернялка (протича край Учиндол).
128
0
 
32
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Слави не е политическа бомба, а кьорфишек.
127
2
 
21
 
! Отговори
И на преди 2 години
президентските избори ще е така ВЯЛО.Изразът"мутри " носи ОТРИЦАТЕЛНА енергия.Личностите Кацаров и Рашков- също. Тя се излъчва и от Трифонов.
126
2
 
25
 
! Отговори
555 преди 2 години
Преди няколко месеца тук написах , че протестърите ще почнат да мечтаят за времето когато са си мечтали за промени . Ето го началото на големите разочарования , на драстично поскъпване на ток и парно , на инфлация , на недоверие към институциите ни , остава сега и да ни орежат предвидените евро средства и да цъфнем и вържем . Тези , които искат чиста демокрация , да знаят , че тя не се изгражда за 30 години , а за 5 по 30 , защото е нужна тотална смяна на балканската психология .