Заради машините по-малко хора ще отидат до урните на 14 ноември

По лошия начин щяло да се разбере защо в Европа няма такова гласуване
141
Заради машините по-малко хора ще отидат до урните на 14 ноември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има трудности с машинното гласуване, прогнозира  проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

„Искам да припомня факта, че само между април и юли избирателите намаляха с 600 хиляди души. Аз не виждам друга съществена причина, която да откаже хората, освен машинното гласуване“, коментира той пред bTV.

Той изрази притесненията си, че "ще разберем защо в Европа няма такова гласуване", като добави, че се надява това да не се случи "по лошия начин".

Още по темата

Според Константинов ЦИК е длъжник на българското общество, защото след последните избори е трябвало гласуването от 1/10 от машините да бъде проверено и кутиите да бъдат отворени, но все още няма данни за подобна проверка.
Проф. Михаил Константинов обаче все пак смята, че е по-добре изборите да бъдат "две в едно", за да не се налага избирателите да излизат до урните цели 3 пъти в рамките на месец.

Бившият председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" коментира и бъдещото разпределение на партиите в Народното събрание.

"Не обичам определението "партии на промяната", има нови и стари. Старите стартираха на 4 април с 125-130 депутати, които намаляха на следващите избори, но ако гласуването бъде проведено утре, те отново щяха да имат около 140. Новите партии трябва да разберат, че с политическа надменност, високомерие и червени линии няма да стане нищо", каза той.

Константинов очаква първата политическа сила на новите избори да има около 70 депутати, а част от новия парламент да бъде и новата формация "Продължаваме промяната".

"Ентусиазмът е толкова голям, че изглежда, че ще влязат. Не искам да казвам обаче колко ще изкарат "Изправи се БГ! Ние идваме!", защото ще започнат да ме търсят да ме бият, те в момента са под бариерата, така че трябва да се постараят малко повече", обясни той.

Според него новият държавен глава няма да бъде избран на първи тур, заради задължителното условие да гласуват поне от половината от имащите право на глас у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
12
 
! Отговори
не преди 2 години
много добре си е с машините, бързо и точно. Хората които не могат да четата да му мислят :)
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз виждам и друга причина за намаляването - едни гласували, които не знаят, че са го направили + един силно контролиран вот който е по-трудно сега да го има.
53
5
 
10
 
! Отговори
преди 2 години
Машините пречат, махнете машините !Машините са лоши, махнете ги !Въпрос: А защо точно да ги махнем ?Отговор: Машините пречат, ...
52
12
 
6
 
! Отговори
МДАА преди 2 години
ами на Радев избирателите /червените бабички/ как ще гласуват с машините?
51
7
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
тоя михаликонстантинов е долен герПаджия и затова е против машинното гласуване !!!___Аз съм доволен от този тип гласуване, не съм доволен от съществуването на тиквуня и неговите пудели !!!
50
6
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ=РОМИ преди 2 години
Абсолютно вярно наистина по малко представители на Столипиново, Шекер махала, Христо Ботев, Максуда ще отидат до урните заради машините. На последните избори имаше парадокси в тези избирателни секции където преди са гласували хиляди а с машините по малко от 20 човека. А в същото време баби на 80 гидини и нагоре без проблем се справиха с машините. Около 250-300 000 са гласоподавателите от изброените квартали и махали на последните избори точно толкова па малко са грасували за ГЕРБ.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, искате да внушите, че възрастните няма да се справят. Всичките приятелки на майка ми имат деца в чужбина и са се научили да боравят с компютър по-добре от мен, дето имам комп от 30 години. Скайпове, имейли, разни врътки....даже и 90 годишен знам, който програмира, та не ги подценявайте. То по-скоро младите могат само да цъкат по фейса.
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо няма и да ходя да не съм улав да им давам доверие и те да се еб...т с него.Който иска да гласува,резултатът ще е близък до последният..и напролет пак...
47
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите Галевица и Бойкикев ни натресоха тази корупционна сделка с машините която ограби българския народ със 100-200 милиона. Така са комунистите, лъжат по цял ден и стават мултимилионери на гърба на народа.
46
7
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Какви ли дивотии ще изоворите,за да угодите на банкянския шебек и престъпник.Въобще не е вярно,че хората не ходят да гласуват заради машините.Това е гнусна герберастка лъжа.Следват арести,съд и затвор,за претъпниците герберасти.Окрадохте държавата и народа,долна бандитска организация.
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балканска трагедия. Бългаpoпитека не може да ползва машина... сложно му е.
44
6
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да пълним гушите на Мамая и Ристю йок :)))
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дон Чалгаре извъртя всички партии през април да му изпълнят желанията - председател на парламента, промени в изборния кодекс и т.н. После, като дойде да им връща, се покри
42
4
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Машините не са причината, а заради скапаните ни политици и партии. Стана на мода всеки член на мафията да има партия. Магарешки, Борисов и още много хороа от бизнеса са си направиил партийки. Валерчо Симеонов също си има партийка и телевизия.
41
5
 
8
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Защо след машинното гласуване не се преброиха разписките от машините ? А защо при електронното преброяване минават служители на проверка, а при изборите няма проверка ?!? Доверяваме се на една машина дето е елементарно да бъде манипулирана. Да не говорим колко пари пръснахме за тия машини и как за тях веднага се намериха, а за социалните маргинали..няма. Пълна дискриминация е това гласуване.Нека се въведе образователен ценз за гласуване, ама тогава 1/2 от драскачите тука няма да могат да гласува
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е заради машините, заради собственото невежество е.
39
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
и още - от осемдесетте години на миналия век в България се работи на компътри. Много от хората работили или направили програми и т.н. може вече да ги няма. Не си мислете че сте първите и единствени. Свътът не се върти около вас.
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ще има трудности в драскането на бюлетините. Но пък ще има лекота в подмяната на флашките.
37
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините за гласуване са дивотия и е унижение това, че ни ги натрапиха. Накрая, като ги изхвърлим след няколко години, ще трябва да им плащаме и рециклирането. Ще се запомни тази година като една от най-срамните за демокрацията в България.
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости. До машините няма да отидат само необразованите. А те е по-добре до тях да не ходят по избори!