Заради машините по-малко хора ще отидат до урните на 14 ноември

По лошия начин щяло да се разбере защо в Европа няма такова гласуване
141
Заради машините по-малко хора ще отидат до урните на 14 ноември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има трудности с машинното гласуване, прогнозира  проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

„Искам да припомня факта, че само между април и юли избирателите намаляха с 600 хиляди души. Аз не виждам друга съществена причина, която да откаже хората, освен машинното гласуване“, коментира той пред bTV.

Той изрази притесненията си, че "ще разберем защо в Европа няма такова гласуване", като добави, че се надява това да не се случи "по лошия начин".

Още по темата

Според Константинов ЦИК е длъжник на българското общество, защото след последните избори е трябвало гласуването от 1/10 от машините да бъде проверено и кутиите да бъдат отворени, но все още няма данни за подобна проверка.
Проф. Михаил Константинов обаче все пак смята, че е по-добре изборите да бъдат "две в едно", за да не се налага избирателите да излизат до урните цели 3 пъти в рамките на месец.

Бившият председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" коментира и бъдещото разпределение на партиите в Народното събрание.

"Не обичам определението "партии на промяната", има нови и стари. Старите стартираха на 4 април с 125-130 депутати, които намаляха на следващите избори, но ако гласуването бъде проведено утре, те отново щяха да имат около 140. Новите партии трябва да разберат, че с политическа надменност, високомерие и червени линии няма да стане нищо", каза той.

Константинов очаква първата политическа сила на новите избори да има около 70 депутати, а част от новия парламент да бъде и новата формация "Продължаваме промяната".

"Ентусиазмът е толкова голям, че изглежда, че ще влязат. Не искам да казвам обаче колко ще изкарат "Изправи се БГ! Ние идваме!", защото ще започнат да ме търсят да ме бият, те в момента са под бариерата, така че трябва да се постараят малко повече", обясни той.

Според него новият държавен глава няма да бъде избран на първи тур, заради задължителното условие да гласуват поне от половината от имащите право на глас у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно нищо сложно няма в машинното гласуване за човек който знае да чете и пише.Тези които не са си направили труда да се ограмотят значи да си стоят у дома, мястото им не е пред урните.
114
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен 78 Като си толкова добре в чужбина,защо влизаш в български сайтове? Ще ти кажа.Защото си последната дупка на кавала и никой не се интересува от теб.
113
5
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Мишо се доказа като лъжец който фалшифицира резултати в полза на управляващата партия , добре че го изгониха . Бас ловя че ще е наобратно - ще има рекорд на гласували хора .
112
2
 
4
 
! Отговори
правец 8д преди 2 години
Това не е мой проблем, домашните компютри съществуват от миналия век, така че невиждам проблем.
111
5
 
5
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
Дали,ЛЪЖЕ,Мишо,не знам,но нали само,В БАНАНОВИТЕ,РЕСПУБЛИКИ,гласуват-МАШИННО.Не,че не ги стигнахме,УДАРИХМЕ,ЕПТЕН,ДЪНОТОООООО.
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яжте му на Радев хурката с тез машини .. глад и скърцане на зъби
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземете компютъра, калкулаторите и телефоните на Мишо Константинов. Компютърът му постоянно го лъже, калкулаторът му е измамник.........................Само той е честен, когато лъже за пари.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишо или Машината? Кой лъже? Мишо не ще машина. Той смята наум победите на ГЕРБ и ДПС.
107
1
 
6
 
! Отговори
СМЕХ преди 2 години
НИЕ ОТ ГЕРБ......ПАК СМЕ ТУКА!!!!!...НЕМА ЛАБАВО!
106
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменихме герберите с машини. Много лъжат герберите. В чужбина няма гербери и затова нямат машини. Машините са гербероустойчиви, защото герберите знаят само как да драскат бюлетини и как да плащат за престъплението купуване на гласове.
105
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да се осъди държавата за дискриминация срещу възрастните и нискообразованите. После на Рашков да му се вземат всички имоти и с тях да се покрие част от сумата на която е осъдена държавата.
104
5
 
2
 
! Отговори
гнусно преди 2 години
Гнусно: Гербаджията пропагандира да не се гласува. Тея пак си мислят, че ще отърват кожата!
103
2
 
2
 
! Отговори
Ко си мислите бе ало преди 2 години
Неграмотната ром ша плати на грамотната ром да гласува место нега и пак ша е на далавера, шото пак ша останат пари, от тея дето взема.
102
0
 
10
 
! Отговори
az преди 2 години
Прави сте ,че много хора не гласуваха заради машините - особено в махалите - при над 90% на предните избори , с машинно гласуване се оправиха само 5% . Дали не могат или няма как да снимат бюлетината - това е отделен въпрос.
101
7
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
До 111 - герб си мисли че има 'твърд електорат' - стотиците хиляди небужни чиновници които назначи - дефакто платени гласоподаватели (България е 'номер едно' в света по брой чиновници на глава от населението - Благодаря Герб! Само да не му се наложи на човек да трябва да се обърне за нещо към някоя Калинка ако има проблем... Ама и те усещат че палачинката се е обърнала и на техния глас не може да се разчите! Бати Боко да внимава с кръвното и успокоителните - че теглото му не изглежда добре...
100
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишо Факира правеше ГЕРБ винаги първи......................Математик-факир-фокусник. Много ценен човек за ГЕРБ. 12 години пичелише избори за ГЕРБ..................... Сменихме Човека с главно "Ч" Мишо-Факира, с Машина с главно "М"...........................
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината не е в машините, г-жо Цветанова, а в това, че старите партии -ГЕРБ, ДПС, БСП и новите партии - ИТН, ДБ. ИБГНИ ни подлъгаха, депутатите се караха се като роми в НС и накрая нищо не свършиха, но си взеха по 10 хил.лв на месец. Ние,наивниците, гласувахме на 2 пъти. Сега искат да ни водят като мечки отново да гласуваме - 3-и път за тях. Тая няма как да стане- гласувам за президент, а горепосочените нaхaлници от парламентарните партии да си търсят електорат. Депутатите ще бъдат същите.
98
10
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Проф. Михаил Константинов забравя да отчете още нещо... че 11ти юли е средата на лятото и много хора не гласуваха не заради машините, а защото не бяха в града по местоживеене. Не вярвам, че машинното гласуване ще доведе до нещо "ужасно" - що за глупост - ми тогава да спрем всички компютри, телефони, телевизори и цялата техника на света. Нямало го в Европа - е, и? Какво толкова? Да го направим, ако искат като в Америка - 1 месец да се гласува.... Аман от професори!
97
6
 
10
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
На времето имаше лаф,две и две равно на три,щом партията нареди!Сега е същото,ако Фигуранта и хунтата му приемат закон ,може да гласуваме с царевица и райкин боб!
96
8
 
7
 
! Отговори
до 111 преди 2 години
Един Чалгар би Бати Боко!!! А колко са били гласовете за герб - със няколко стотин хиляди по малко! Има места където от 1100 на предишните избори са взели само 100 на последните... Шейната на герб се плъзга бързо надоло и никакви платени 'медийни прогнози' не могат да я спрат! Сбогом герб,аз няма да плача ;-)