Иванов: Няма вариант, в който ДБ подкрепя Радев за втори мандат

Не е ясно дали партията ще има свой кандидат за президент
Обновена: 28 сеп 2021 21:24 | 28 сеп 2021 20:18, Нели Христова
155
Иванов: Няма вариант, в който ДБ подкрепя Радев за втори мандат
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" обсъжда най-различни варианти за предстоящите президентски избори, заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов в интервю за "Свободна Европа". Обединението все още не е определило дали и кой да бъде кандидат, но той смята, че проблемът не е кадрови, а ситуацията с изборите "2 в 1" е безпрецедентно сложна и не могат да се очакват ясни решения. За Иванов няма вариант, в който "Демократична България" подкрепя Румен Радев за втори мандат. Иванов подчерта, че целта на формацията е да се възстанови републиканския парламентарен модел и България да излезе от периода на еднолична власт, а Радев е изправен пред възможност за свръхконцентрация на такава, което според Иванов не е най-добрият заместител на аналогичната ситуация с Бойко Борисов. "Мисля, че трябва да останем настрани от този процес", каза Иванов.

Той определи политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев като конкурент за електорални територии. Според него предизборно споразумение за управление с "Продължаваме промяната" и "Изправи се БГ! Ние идваме" все още е възможно, като формулата трябва да е класическа коалиция, която да не разчита на плаващи мнозинства. Среща с Кирил Петков и Асен Василев за тази седмица не е насрочена. За Иванов "Има такъв народ" е труден, но все пак партньор. ГЕРБ и ДПС пък трябва да останат извън властта на всяка цена.

Настрани от властта на Радев

Срокът за регистрация на кандидатпрезидентски двойки изтича на 12 октомври. Иванов не даде ясен отговор дали "Демократична България" ще има такава въпреки подобни заявки на Атанас Атанасов. Води се дебат, но няма вътрешнопартийни противоречия и разделение.

"Имахме готовност да изкараме кандидат за президент по-рано. Съвместяването с парламентарни избори обаче означава, че ще трябва да убеждаваме кръг от избиратели, които спрямо нашето ядро са по-скоро периферия и биха гласували за нас и Румен Радев. Искаме да ги убедим да гласуват за парламентарната листа на "Демократична България". От друга страна въпросът е дали да си поставим като приоритет удовлетворяване на очакването на твърдото ядро от наши съмишленици да имаме своя кандидатура за президент". Въпросът е дали си поставяме като приоритет парламентарните или президентските избори", обясни Иванов.

Лидерът на "Да, България" акцентира върху възстановяването на републиканския парламентарен модел като основно послание на "Демократична България" за предстоящите избори. Целта е България да излезе от едноличната власт, а формацията да е контрапункт на проекти с концентрация на безконтролна власт, било то партийни или ръководени от президентството. Решението според него е партии, ръководени от колективни органи, стъпващи на коалиции, колкото и да е трудно уравнението в парламента.

"Аз лично не виждам опция да подкрепим Румен Радев. Той е поставен пред огромно изкушение - свръхконцентрация на власт. Проектът "Продължаваме промяната" се явява като продължение на служебното правителство. Рискът е да получим концентрация на власт между президентския екип и хора с генезис от него. Не съм сигурен, че това е най-добрият заместител на Борисовата концентрация на власт. Мисля, че трябва да останем настрани от този процес. Трябва да имаме силно присъствие в парламента като контрапункт на тази свръхконцентрация на власт", каза Иванов. Добави, че борбата не е просто срещу Борисов, а срещу опита същото нещо да бъде възстановено под друга опаковка.

Неговата теза е, че доброто управление означава институции, разделение на властите, систематична обществена резистентност. Той смята, че "Демократична България" няма кадрови проблем, а разполага с много хора, които биха могли да влязат във всяка надпревара.

"Време е да мислим как България да печели, а не един или друг. Трябва да печели републиканският парламентаризъм", обясни той, а като качества, който иска да има кандидатът за президент на обединението, са стремеж към честност, професионален капацитет за обществена дейност, характер, като добави, че това го интересува много повече, отколкото харизмата.

В лицето на Кирил Петков и Асен Василев "Демократична България" вижда съмишленици и конкуренция. Заявката на обединението е да работи с тях. Иванов вече предложи двете формации да се явят с общи листи на парламентарните избори, но Кирил Петков отклони поканата с обяснението, че новата коалиция се позиционира по-скоро в центъра на политическия спектър, докато избирателите на Мая Манолова са "леви", а на "Демократична България" - десни.

"С общо явяване на изборите един кръг избиратели от демократичната общност нямаше да бъдат поставяни пред избор. Искахме да избегнем това, но сме готови", каза Иванов и добави, че очаква партньорство с "Продължаваме промяната".

По повод прогноза на Йордан Цонев, че ГЕРБ, ДПС и БСП ще имат 121 депутати в следващия парламент, и попитан защо протестните партии не успяват да си осигурят мнозинство, Иванов е на мнение, че хората не могат да им повярват, защото не излизат от самото начало с една конструкция. Добави, че не вижда проблем с "Продължаваме промяната" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да се подпише предизборно споразумение.

"Търсихме разговор с "Продължаваме промяната" за общо явяване. Сега ни интересува такъв за коалиционно споразумение за управление. Има смисъл да се води, ако се изяснят няколко важни компонента - да разберем отношението им към ГЕРБ и ДПС. Нашата теза е, че независимо от клетвите, самопризнания, самобичувания, те трябва да останат извън властта на всяка цена", каза Иванов, като информира, че за тази седмица такива разговори не са насрочени. Интересува се още от програмата на "Продължаваме промяната" и предложи да им се помогне за гарантиране на това, тъй като няма да имат представители в секционните комисии.

"Има такъв народ" определи като труден партньор, което не означава, че не очаква партньорство с партията на Слави Трифонов.

"Там имаме други истории на опитите да се преоткрива колелото в политиката, от нашата гледна точка разговорите стигаха до рискован момент за възстановяване на свръхкоцентрация на власт и плаващи мнозинства", каза Иванов.


155
Още от Избори 2021
Изборите 2 в 1 - прецедент в историята, кой кого на 14 ноември?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 2 седмици
То по принцип няма и много варианти за Иванов...
141
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
и г-н Иванов...не сме ***...г-н Атанасов не бе ли служил в ДС? и как така училият в САЩ,ВВА Радев "шофьор" на самолет не приемате...а приемате ченгета от ДС...обяснете моля...нещо се объркахме!Командира ви...бе преподавател по...вече не помня...ама бе...много "американска"
140
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
До тъпотоюмручето...е символ...символ на решимостта на Народа ни да се бори за Свободата си!...с "юмручета" оцеляхме 500 г. под османско,45 г. комунизъм,30 г.мафия...и сме тук...предните са история..срам са за децата си,няма и пени от иманетата и "шкафчетата" с кюлчета...не помним имената им дори..БГЮмрука е символ на решителността на Народа ни да се бори за Свободата и Справедливостта..натискат ни с цени,ток,газ,макета,"приятели САЩ,ЕС" да продадем честта и достойнството си,Народа си,Предците
139
0
 
4
 
! Отговори
Ева преди 2 седмици
Двуличник
138
0
 
0
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 седмици
До тъпото: Тъпото е да не виждаш разликата между протести срещу едно корумпирано управление и "подстрекаване на простотията на бунт".
137
0
 
4
 
! Отговори
Фло преди 2 седмици
Издигането на самостоятелен кандидат-президент ще е поредният резил за ДБ. Никой няма да го подкрепи, за парламентарните вероятно ще са под допустимата граница или в най-добрия случай ще са малко над нея. Ицо още от сега да започне да си пише репликите за провала.
136
5
 
5
 
! Отговори
тъпото преди 2 седмици
До Анонимен а юмручето, това е подстрекаване на простотията на бунт срещу законно избраната власт...
135
0
 
1
 
! Отговори
Ива преди 2 седмици
Нали уж щели да си имат техен кандидат? Който и да е, едва ли ще спечели много гласове
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е тогава я влезете в парламента,я не!
133
3
 
8
 
! Отговори
Спомням си преди 2 седмици
На Пинокио май започва да му светва ! А колко възторжено хвалеше Фигуранта преди няколко месеца ! Сега когато започна да усеща, че неговия идол до преди няколко седмици му крои шапка - обърна палачинката ! Както е тръгнало - да не стане най-големия фен на Борисов след яколко седмици !
132
1
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 2 седмици
ИЧО да не ни пързаляш.Ти не беше ли ДЕСТНИЯТ му та шак. Как тъй ще се гушкате с Майчето пък няма да го подкрепяте,амчи тя много си пада по него. Нещо не се връзва!!!!!!
131
2
 
12
 
! Отговори
ДОВЕРИЕ ЗА БОЙКИКЕВ! преди 2 седмици
На наследника на комунистически партизани Бойкикев- никакво доверие!
130
0
 
13
 
! Отговори
Лили преди 2 седмици
С тва шикалкаване ДБ правят чудна услуга на Радев просто!
129
0
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 2 седмици
Другарят Иван Костов си беше внедрен да разбие де що е дясно. Разбиха СДС, разбиха Синята коалиция, Реформаторския блок,сега пък за "демократи" се изтипосаха. Едно време на американците никога нямаше да им хрумне "китайският"номер...ние сме комунисти, долу Съветския съюз! Така и внедрените ченгета...Ние сме "десни", долу ГЕРБ! Истината е , че дори и самите комунисти се отнасят с презрение към тях!
128
8
 
11
 
! Отговори
безпартиен преди 2 седмици
Радев си еот БСП.Те го издигнаха и той тях си слуша.И всички дето ще го подкрепят са като него-от БСП.На практика президент е Йотова,а не Радев!
127
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДБ, в сегашния й вариант, спокойно може да се закрие и никой няма да изпита дискомфорт от това )))
126
4
 
16
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 2 седмици
Бойкикев, видяхте ли до къде стигнахте, когато преди 5 години подкрепихте Гадев на втори тур, а? Тиквата ви би шута от правителството, вие решихте да правите напук, и останахте извън парламента. Сега сте вътре защото използвахте ковид-кризата за политически цели, но и това ще мине. Особено ако Маджо също ви врътне кранчето, ако не го е врътнал вече :)
125
13
 
26
 
! Отговори
Русенец преди 2 седмици
напълно съгласен съм, че Радев трябва да отиде в историята. Успя да ни подлъже преди пет години, но до тук. Нищо съществено не успя да сътвори, освен метежи, антиваксърска политика и да угажда на жена си. Трябваше да получим такъв звучен шамар в балтийските републики и публично да заявят, че президентската двойка е нежелана, понеже са имали контакт със заразен. Горката Деси Радева, не успя да разходи тоалетите си. А това което ни очаква зимата е страховито. Студ, криза, глад.Като Виденовата зима
124
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За първи път съм съгласна с Христо Иванов. Вредно е за демокрацията такава концентрация на власт в ръцете на Радев. Той просто повече не трябва да е президент. Да развива политическа кариера в партията си.
123
2
 
26
 
! Отговори
Иван Костов преди 2 седмици
Спомнете си конфузията на този откровено нечистоплътник, в стремежа му да прави маймунски жестове, в разговора си с един бивш депутат ДЛ по време на т.н. " протест"... Едно име, споменато от последния хвърли в потрес цялата ни нация. И това човече, ще оправя съдбините на народа ни... Пази Боже !