Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков - нож с две остриета

Плюс или минус са кандидати, които не са тяснопартийни?
268
Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков - нож с две остриета
Снимка: БГНЕС

Подкрепата от ГЕРБ за кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент е нож с две остриета за партията. Това коментира политологът Иван Начев пред БНР.

Още по темата
Досега основният политически лайтмотив, който ГЕРБ развиваше, беше, че това е една партия, която има много добре подготвени кадри.

И когато се явявате на президентски избори и не можете да издигнете собствен кандидат, а издигате такъв чрез инициативен комитет, за да се събере по-широка подкрепа, това може да доведе до отлив на самите избиратели, посочи той.

От друга страна кандидатура като тази на проф. Герджиков стои много по-сериозно от всички други, спрягани до момента. В този смисъл може да бъде една действителна конкуренция на президента Радев, смята анализаторът.

Според него ще видим другото лице на политическия дебат, в което няма да има такова остро противопоставяне. "Няма как да отречем фактът, че президентът Радев е сравнително умерен в поведението си, както и проф. Герджиков", каза още Начев.

По думите му издигането от инициативни комитети носи повече плюсове.

Виждаме, че тясно партийните кандидати не се харесват на българското общество по разбираеми причини.
Втората тенденция, която забелязваме и последните два избора, са добър пример за това, че ние като избиратели не искаме да дадем властта на нито една партия. Това доведе до фрагментация на българския парламент. Искаме повече отговорност от партиите при съставянето на правителството и от партиите при провеждане на политиките, които са нужни за нас като общество. Съвсем естествено е партиите да бягат от тясно партийни кандидати, коментира политологът.

Според него партиите сякаш не забелязват, че избирателят в България се промени в последните десет години.

"Има вече много млади избиратели, които, първо, са социализирани във времето след рухването на комунистическия режим, на тях това нищо не им говори, това са неща, които им разказват роднини. Тези избиратели пътуват и живеят в отворен свят, те виждат как се управлява светът и как се прави политика. Този тип избирател се игнорира от всички политически партии. И резултатът е, че се води кампания сякаш се намираме в 90-те години на миналия век", каза той.

Според Начев ще има по-висока избирателна активност, включително защото има нови политически играчи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 години
Изкривена ,гузна усмивка !
213
0
 
4
 
! Отговори
тато преди 2 години
Бариерата от 4% за влизане в НС е много ниска и това води до шарения, която трудно взема решения и невъзможност за състав на правителство. Трябва да се въведе 20% бариера. Тогава три, най-много 4 формации ще съставят парламент - десни, леви, зелени и останалите. Няма да се изпада в дребнотемие и може нещата да тръгнат напред.
212
8
 
4
 
! Отговори
Край преди 2 години
Борисов си остана политическо животно - хода с Герджиков е блестящ. Можете да му викате тиква, мутра, диктатор, пожарникар - всякак. Обаче си е политически талнт къкъвто в България няма друг.
211
14
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Госпожо анализатор ГЕРБ не е само и единствено Бойко Борисов!!Това,че подкрепям кандидатурата на професора не ме свързва с чекмеджето на Борисов!Да за мен това е достойна кандидатура срещу тази на Десислава Радева/не е грешка!!!/ Под сурдинка се знае кой е генерал и кой чехльото!!Всеки ще гласува както си му е добре.Това не е вашата работа !!!Не конфронтирайте хората!!Защото от такива,журналисти ,социолози, анализатори,наистина можем да психясаме!
210
1
 
2
 
! Отговори
До Номер 2 преди 2 години
Ти явно смяташ за гласуваш за Луна? Ако е така, тогава какъв си?
209
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да напомня на еуфорично настроените хунтаджийски ***: този път дпс няма да гласуват за фигуранта.
208
8
 
12
 
! Отговори
Баамаа преди 2 години
Мека китка кандидат президент ! Абе тия от герб пак объркаха ваксата !На предните избори предложиха *** и загубиха , сега пак аномалия ...Баце кой ти ги шепне тия в ухото?!
207
11
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Радев е на светлинни години като мъж пред Герджиков !
206
13
 
8
 
! Отговори
Сун Дзипов преди 2 години
Радев загуби преди битката. Както бе планирано.
205
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджиков е на светлинни години интелектуално от Пъпеша КРадев!
204
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кандидат-президентът Герджиков, чието мото е "интелектуалците срещу военната дисциплина" все пак си е избрал за вицепрезидент полковник! Ха-ха-хааа!
203
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като награда за отсвирването на Петър Илиев, който се беше заканил да сменибдо един герб..ерастките кадри в министерствата , герджиков получи номинация за президент лично от бб, е това ако не клякане пред маф...ията, какво е ?
202
18
 
27
 
! Отговори
До 227 преди 2 години
Разбира се, че е насветлинни годи ни от Радев само , че назад. Шансът му срещу Радев е нула. Народа ще гласува за Радев защото е народния президент
201
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджиков е на светлинни години пред Радев. Затова Радев подскочи като ужилен и прибледня като разбра за кандидатурата му и почна да говри за полата под която се крие Борисов. Радев, дето Деса го води за носа и освен да е нейн екскурзовод нищо не направи за държавата говори за поли и криене. Боже , Боже, какви времена ...
200
14
 
17
 
! Отговори
Винету преди 2 години
Тикв!та пак се изложи---след много умуване и блестьщи кадри се оказа че "кадрите" саполитически калинки, които освен да целуват Дирн!ка на Винету и да крадат друго не могат...а ГерджикОФ всички знаят какъв далавераджия е ...колко върви изпита в СУ и какви "журналистки" мисир!ки излизат от там ..на кого са верни те. Едно време СУ беше мерило, критик и лакмус на управляващите - студентите протестираха а сега след 11 години БокоБудаВинету управление студентите са обезверени, необразовани, безперспе
199
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не е късно да станеш магаре на тиквата.
198
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя с герданите и ланците ще спечели на 30 февруари )
197
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоа ли бе!!! Тоа лимша нибе обединител на нацията???Тоа само гът' му вида мазната физиономия и ми се дига холестерола автоматически!!!
196
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 217,значи ти си от народа ,а аз от мафията а?Страхотен коментар от привърженик на Крадев.Ама много ги разбирате нещата народните,като коне с капаци сте и следвате сляпо тавариш Гадев.Браво послушно стадо сте такива им трябват злобни ,ограничени или даже лишени от интелект лесно се манипулират и налапват стръвта.
195
3
 
4
 
! Отговори
Яжте Люти Чушки преди 2 години
До 220: Стига бе, и Щатите ли станаха бананова република ? (Eisenhower 1953 -1961)