Ако изборите бяха днес: Радев печели 42.6%, Герджиков - 28.1%

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%, останалите между 1 и 3%
486
 

Настоящият президент Румен Радев  влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Това сочат данните от изследване, което е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства от агенцията Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

Още по темата
Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%).

Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Румен Радев.

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% - от тези на Демократична България, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху Демократична България, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети  от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.

********

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук където съм гласуваме за Радев .Има един съсед заблуден за гроб .Вика че Боко бил като Тошо железен .Объркал е хапчетата . Има е един прбоядисал се в няколко партии.Познайте кои са - няма ви мъча - сдс и герб ,забравих и ндсв .Партиите на лъжите топ 3. Първо бе сдс ,после ндсв и накрая герб.
374
6
 
21
 
! Отговори
ДС-РАДЕВ ВИЛНЕЕ ДНЕС преди 2 години
СТОТИЦИ ТОРБИЧКИ С ПАЧКИ.. ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА..... ИСКАМЕ ГО В РАИРАНО..!!
373
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборът за президент тази кампания се свежда до избора между ЕС и Путин.
372
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев беше с народа си когато хунтата герб вилнееше в България.Единственият достоен президент е той.Всички други се подмазваха на герберите тогава ,после се появиха партиите на промяната.
371
6
 
23
 
! Отговори
ДС-РАДЕВ СЕ СРУТИ.. преди 2 години
42%.........(а уж имаше 60%)............ЛЪЖАТА СВЪРШИ..!!
370
15
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Гледам и Марешки се кандидатирал , сега гробарските услуги що не му ги предоставите ,нали ви подкрепяше с патериците предишният парламент от продажни гербери.
369
20
 
6
 
! Отговори
Силен президент преди 2 години
Гержиков няма да хване и 28 % , Процентите ще се разпределят м/у др.претеденти.А Радев 40 % си ги хваща ,на 2 тур дори да отиде печели на 100 %.Няма конкуренция .
368
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Радев печели таратанци , ще си остане след балотажа с 42 %.
367
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще им го забие на гробарчетата отново за 4 години.Колкото и да се крият зад Гержиков
366
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно днес 42% абсурд,най много 5%!И всички цоц агенции все със собствени средства проучват,много ,много подозрително за господа лешоядите от ден година храни,заплати не им трябват.Когато рейтинга на Хвърчилото пада,почват изкуствени вдигания " безплатно".Както беше при Слави,при Общата и подобниЗначи баламурниците харесват дуета Радев- Прокопиев подкрепяни от дс де.ге.нератите.Ами кукувци,ако изобщо е вярно!
365
7
 
1
 
! Отговори
хаха преди 2 години
баба ти държи дръжката на гиржиков затова се мисли за мъжка мишка
364
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха не забравяй какво пожелаваш това ще те стигне по-голям и черен -ххааахаа кой се смее последен сега а
363
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с двете ръце ще гласувам за Радев - Долу Герджика гробаров
362
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз само да кажа, пък на изборите ще потвърдя - ДОЛУ радефффф!
361
4
 
11
 
! Отговори
Радеф за смях... преди 2 години
Питали проф. Герджиков : Професоре, ще излезете ли на диспут с г-н Радев ? На което професорът отговорил : " Разбира се , с удоволствие ще се изправя в интелектуален дуел с г- Радев ! Но като гледам, той е без оръжие."
360
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, обаче изборите не са днес и няма да се проведат в компютрите на Алфа Рисърч, така че, тази статия е яко, но безмислено помпане на нещо в нищо!
359
4
 
13
 
! Отговори
факт преди 2 години
В инициативния комитет на Радев има 27 агенти на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ! Председател е Ана Заркова - дъщеря на генерала от ДС Леонид Кацамунски. Така, че президентските избори са: Радев и неговата шайка от ДС срещу народа в лицето на Анастас Герджиков.
358
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за България, ако този злобен кариерист остане президент!
357
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, как ги измисляте тези проценти?
356
2
 
12
 
! Отговори
Белата Златка преди 2 години
Аз къде съм в класацията?